Bina Rumah Anda

BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Bina sendiri rumah anda-  Apa yang saya maksudkan di sini ialah  mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Bagituan/puan yang ada tanah dan bercadang membina rumah, maka adalah lebih baik anda menguruskan sendiri pembinaan rumah anda. Ianya sangat menjimatkan berbanding melantik kontraktor membina rumah anda.

Adakah anda tahu berapa banyak keuntungan yang dikaut oleh seseorang kontraktor apabila menyiapkan sesebuah rumah. Pada kebiasaanya harga rumah dikira mengikut keluasannya. Contohnya  bagi sebuah rumah bungalow satu tingkat yang sederhana dari segi rekabentuk  dengan keluasan 1600ka2 dan berharga RM200 ribu, maka keuntungan yang diperolehi dianggarkan 1/3 dari RM200k iaitu lebih kurang RM66 ribu. Ini upah bina rumah sahaja. Jika anda membeli rumah yang sudah siap sepenuhnya sekali dengan tanah tapak rumah maka keuntungan kontraktor makin bertambah iaitu daripada jualan tanah tapak rumah tersebut. Cuba anda bayangkan berapa banyak anda dapat jimatkan wang jika anda menguruskan sendiri pembinaan rumah anda. Ini belum diambil kira lagi jika kontraktor itu seorang yang tidak berapa jujur. Anda mesti ingat bahawa seseorang kontraktor akan memaksimakan keuntungan  yang ingin diperolehi hasil pembinaan sesebuah rumah itu. Jika anda tidak berapa tahu tentang selok-belok bidang binaan rumah seperti membaca pelan rumah, peringkat-peringkat  pembinaan,kualiti  bahan-bahan binaan, workmanship  dan urusan dengan pihak berkuasa tempatan maka anda dengan mudah ditipu oleh kontraktor.

Mengurus sendiri pembinaan rumah anda bukan bermakna anda kena membuat sendiri kerja-kerja bina rumah anda. Tugas anda adalah sama dengan kontraktor yang membina rumah iaitu:-

  1. Berurusan sendiri dengan pelukis pelan
  2. Membuat permohonan kelulusan pelan
  3. Mencari tukang
  4. Mengurus pembelian bahan-bahan binaan
  5. Membayar gaji pekerja (hanya berurusan dgn tukang)
  6. Berurusan dengan pihak berkuasa tempatan

Adakah tugas-tugas di atas susah  atau tiada masa bagi anda. Saya dapati banyak penjawat-penjawat awam seperti mereka yang bekerja dengan pihak berkuasa tempatan, guru-guru terlibat dalam bidang binaan rumah. Dengan kata lain membina rumah kemudian jual. Untungnya berganda-ganda. Mereka-mereka ini bermula dengan membina satu dua buah rumah kemudian jual. Bila dapat untung lebih sedikit campur dengan duit simpinan mereka kemudian beli tanah dan terus pecah lot menjadikan lot-lot tapak rumah. Satu ekar tanah dapat dipecah menjadi 6 atau 7 lot. Sebahagian lot-lot ini kemungkinan dijual untuk mendapatkan modal bagi membina rumah di lot-lot tanah yang selebihnya. Rumah dibina kemudian dijual lagi dan begitulah seterusnya. Mereka-mereka ini secara tidak langsung adalah pemaju dan juga kontraktor.  Kalau anda ada duit dan ada tanah anda pun boleh menjadi seperti mereka. Jangan biarkan duit anda beku saja di dalam bank. Cair dan kembangkan ekonomi anda. Kalau anda tidak berapa faham tentang bidang binaan rumah…Dapatkan  e-book [wpPopWizard item_id=pop_tooltip clickthru=http://bina-rumah.com/info/home.php newwindow=yes ]PANDUAN LENGKAP –BINA SENDIRI RUMAH ANDA[/wpPopWizard] Dalam ebook ini saya akan lebih tekankan kepada soal-soal pengurusan dan hal-hal teknikal yang patut anda tahu.

 

Kadar harga semasa yang diguna pakai oleh kontraktor bina rumah adalah antara RM110 ~ RM130/ka2 buat masa ini tahun 2011. Kadar harga ini adalah termasuk upah pekerja, bahan binaan,  system pendawaian letrik dan sistem paip bagi bekalan air dan ianya hanya sesuai bagi bandar-bandar kecil dan sederharna saja. Bagi Bandar besar ataupun rekabentuk yg rumit menjadikan kadar harganya melebihi RM130/ka2.

Jika keluasan rumah tersebut adalah adalah 1500 ka persegi maka harganya kos pembinaan rumah bungalow tersebut adalah:-

1500 x RM110 = RM165,000

Pada asasnya kos pembinaan bagi sesebuah rumah adalah terbahagi kepada perkara berikut:-

 

 

Ini bermakna keuntungan kontraktor tersebut adalah sebanyak RM 52,800. Bayangkan duit jika anda sebanyak ini diberikan kepada kontraktor, tetapi kita semua tidak merasainya kerana duit sebanyak ini diserahkan secara berperingkat-peringkat melalui bank tempat anda membuat pinjaman perumahan. Kos pengurusan adalah kecil bermakna kerja mengurus pembinaan rumah bukanlah susah seperti kebanyakan orang fikirkan kerana ia boleh dilakukan seorang diri saja. Sebab itulah seorang kontraktor rumah boleh mengurus kerja-kerja pembinaan bagi 4 atau 5 buah rumah dalam satu masa. Kos pengurusan ini adalah tanggungjawab kontraktor tersebut dan bukannya pemilik rumah. Maka keuntungan yang diperolehi adalah bersih.

PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)

Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)

Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D

http://bina-rumah.com/info/home.php

ISI KANDUNGAN Ebook ” Membina Sendiri Rumah Anda”

Pengenalan

Memahami pelan rumah

Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.

Penyediaan pelan rumah

Memohon kelulusan pelan

Melantik tukang rumah

Peringkat-peringkat pembinaan

- Mengenal pasti sempadan tanah anda
– Mengenalpasti lokasi tapak rumah.(setting out)
– Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork.
– Kerja-kerja pengorekkan/penggalian
– Kerja-kerja membina tapak asas
– Membina grd. Beam
– Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit
– Tiang- tetulang, formwork dan konkrit
– Lantai konkrit
– Roof beam
– Dinding bata
– Plaster / melepa
– Bumbung
– Kerja kemasan
– Kemasan lantai
– Cara memasang jubin lantai
– Jubin dinding
– Kerja mengecat

Mengurus pembelian bahan binaan

Mendapatkan bekalan air dan letrik.

Kualiti binaan

Mendapatkan sjil layak mendudukki ( CF )

 

MASALAH MEMILIKI RUMAH SENDIRI BERIKUTAN HARGA RUMAH YANG MELONJAKAN NAIK 2011

MODEL KAPAL LAYAR

MODEL KAPAL LAYAR INI ADALAH

DIILHAMKAN DARI SAYA SENDIRI

BERDASARKAN REKABENTUK YANG

TERDAPAT PADA KAPAL LAYAR

KURUN KE 18.

model kapal layar

model kapal layar

 

 

 

“DAPATKAN KAEDAH PENYELESAIAN”

PERCUMA!!!!

 

RUMAH MESRA RAKYAT

BORANG PERMOHONAN PELAN RUMAH

SETIAP KELUARGA  BERHAK MENDAPAT TANAH DARI KERAJAAN

TIPS MEMILIH KERJAYA DALAM BIDANG BINAAN

MY ART GALLERY

BAIKI KEROSAKKAN RUMAH

TAKE OFF QUANTITIES

TABUNG HAJI ONLINE

HARGA RUMAH BARU MENINGKAT 20% – 26 Sept 2011 (Utusan Online)

Comments

  1. Yusri Yahya says:

    Salam En. Fatah,
    Saya baru je beli ebook tu tp tak dpt hntr borang confirm. Attachment problem. Mcmne yea..

  2. millionairos says:

    salam semua
    just nak share
    kalau ada tanah sendiri boleh cagar kat Bank persatuan,saya dah cuba dan lepas
    buat valuation dulu dan dia akan bagi dlm 60%-70% harga tanah (vacant land ),
    kalau pertanian convert kan ke perumahan kasi value naik sikit
    kalau perumahan kasi naik tiang sikit dulu kasi dia confident kita nak duit tu buat rumah atas tanah tu
    win win situation.
    bila siap rumah apply majlis daerah kasi sijil CF dengan cukai pintu baru
    pegi balik bank and minta naik loan ke 90% harga tanah sebab dah kira perumahan dan bukan vacant land lagi.
    dapat duit tu tambahkan lagi bilik dalam rumah atau naikkan satu lagi rumah sewa pulak lah

    • Salam millionairos,

      Terimakasih krn share info yg berguna ini….
      Jika boleh tuliskan satu artikel yg lebih detail dan emailkan pada saya …nanti saya letakkan artikel En dalam page yg berasingan supaya ramai orang dapat melihatnya…

  3. shikin says:

    slm en.nk tye kos bina rumh sendr yg en anggarkn tu brdasarkn rekabentuk rumah biasa atau rumah yg mmpuyai design?mksud sy klau rumh tu byk sudut,byk sesiku,byk segi2 msti kosnye mkin byk kn?krna sy pnh brtye kpd enck rmh brukurn 1642.00sq ft,anggarn kos 115k-125k….sy tkt jk sy buat pnjamn sbyk 150k msh tdk mncukupi untk mmbiayai kos rmh sy tu.trima ksh…

  4. asri says:

    salam tuan , sy ditawarkan membeli tanah seluas 3681 kps. saya ingin mengetahui rumah jenis apakah yang sesuai dibina di atas tanah seluas ini, dan berapakah saiz rumah itu nanti. terima kasih tuan.

    • Salam En Asri,

      Sebelum membeli tanah..selain keluasanya en perlu tahu bentuk dan ukuran sebenar tanah tersebut dan perlu lihat sendiri keadaan sebenar tanah tersebut disamping kenalpasti batu sempadan. Harap dapatkan salinan (photocopy) geran tanah tersebut dari penjual utk rujukkan . Dlm geran ada ditunjukkan ukuran sebenar sebelah hadapan, belakang, kiri dan kanan tanah. Dari ukuran ini baru dapat dipastikan jenis dan saiz rumah yg sesuai dibina.

      TQ

  5. shahir says:

    assalamualaikum tuan,

    saya nak beli ebook tuan yg RM50 tu. kat mana nak klik sbb semua link yg saya klik membawa kepada ebook percuma yg tak lengkap tu. biasanya ada ruang untuk transfer duit dan sbgnya..

    • Salam En shahir,

      Terimakasih krn ingin beli ebook saya,

      Untuk makluman PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA ada 3 produk iaitu:-

      1. Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)
      2. Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)
      3. Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D

      Kesemua sekali ketiga2 produk di atas berjumlah RM50 shj.
      Cara bayaran cash deposit, online transfer fund dan kad kredit via paypal..

      Untuk tempahan layari minisite jualan di sini http://bina-rumah.com/info/home.php

      Wassalam,

  6. aqilarman says:

    Salam,
    Berapa agaknya anggaran kos bagi menyiapkan extension dapur berukuran 18 x 22 (rumah tepi).
    Benarkah kita mesti tinggalkan 10 kaki?
    Berapa ketinggian pagar sisi (keliling rumah) jika kita mahu naikkan? Ada had ke?

    Saya ada tanyakan arkitek di sekitar Kajang, fee yang dikenakan untuk submission (ke mpkj) adalah dalam Rm1700-1800? Kos drawing saja mencecah Rm1000. Err harga ni standard ke?

    Lagi satu, kalau kita nak claim balik deposit , kene ada extension CF ke untuk dapur yg baru disiapkan? Bagaimana nak mohon extension CF ni.

    Harap dapat pencerahan dari encik.

    • Salam En aqilarman,

      Kaedah pembinaan extension dapur tidak sama spt bina baru dan lebih murah…kebiasaannya kontraktor akan menggunakan pre cast col (tiang yg sudah siap) yg sudah ada footing boleh dibeli kt bengkel kerja2 konkrit. Kadang2 grd beam mereka bina dgn ikat bata selebar 9″ dan dlm bergantung keadaan tanah. Oleh krn span 18ka mungkin perlu roofbeam di tengah. Bagi extension dapur hanya 3 panel dinding yg terlibat.

      Anggaran kos juga bergantung pada lokasi rumah en. dan perlu ada site visit utk anggaran kos yg tepat. Kontraktor atau tukang rumah biasanya akan meletakkan harga secara lump sum(pukal).

      Saya anggarkan kos extension dapur en sekitar Rm15k ~ RM17k (harga kontraktor). Jika urus sendiri anggarannya +- RM10k~RM12k tidak termasuk kerja2 finishing, air dan letrik.

      Memang benar bhg belakang perlu ada 10ka ikut undang2…tapi ramai org tk ikut…pelan mesti ikut undang2 jika tidak….tak dapat kelulusan…kebanyakkan org ubahsuai semasa pembinaan.

      Tinggi pagar utk rumah kediaman jika tk silap 5ka tinggi.

      Fee yg dikenakan arkitek memang mahal…setakat nak extend dapur gunakan khidmat pelukis pelan saja…lebih murah…

      Saya tk pasti deposit apa yg en maksudkan nak claim balik….Saya juga tk berapa pasti extension utk dapur perlu CF atau tidak. Jika perlu, pelukis pelan akan mohon bagi pihak en.

      Dibawah ini adalah link kawan Cyber yg tawarkan khidmat lukis pelan dan submission bagi area selangor.

      http://www.facebook.com/pages/Khidmat-Lukis-Pelan-dan-Lesen-Perniagaan-PBT/226470037399188

      • firdaus says:

        salam aqilarman..saya pelukis pelan di bawah mpkj..jika ade sebarang pertanyaan tentang renovation rumah boleh la call saya di nombor 0122490113 ( fir )

  7. bun says:

    trima ksh byk2 krana sudi jwb soaln sy ye…

  8. Salam bun….ini anggaran kos bina sendiri:-

    1588.00sq.ft = RM110k ~ RM120k

    1642.00sq.ft = RM115k ~ RM125k

    1270.00sq.ft = RM90k ~ RM100k

  9. bun says:

    a.kum….encik berapakah anggaran kos bg rumah berkeluasan 1588.00 sq,ft …1642.00sq.ft dan1270.00sq.ft kerana saya mempunyai contoh ketiga2 pelan rumah ini? saya mempunyai tanah seluas 588.643m2,terima kasih.

  10. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan masalah kewangan anda? Jika ya, maka anda berada di tempat yang betul sebagai AMANAH PELABURAN PINJAMAN menawarkan pinjaman yang terbaik dan berpatutan dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2.5%. Kami menawarkan apa-apa amaun dalam tempoh 48 jam penyampaian. kita diperakui, amanah dan boleh dipercayai. Jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman, sila hubungi pejabat kami Via -: – [email protected]

  11. daud says:

    salam. saya ada tanah lebih kurang 2ekar. baru2 ni ada pemaju yg nak memaju tanah tersebut untuk projek perumahan kerana tanah2 yg bersebelahan sedang dalam proses membina perumahan baru. adakah langkah yang saya ambil untuk membina rumah sendiri di tanah tersebut langkah yang baik atau serahkan sahaja pada pemaju tersebut (belum diberi penjelasan terma2 yg pemaju akan beri jika bersetuju serah pd pemaju tersebut sebab awal2 dah tolak)

    • Salam,

      Langkah en nak bina sendiri rumah adalah bijak…saya tumpang bangga dgn keputusan en.
      Pemaju hanya untung atas angin saja dgn majukan tanah org kampung. Pemaju juga akan melantik kontraktor. Jika bina sendiri untungnya berganda2 krn keuntungan pemaju dan kontraktor menjadi milik en. Kadang2 berlaku masalah bila pemaju tk cukup duit..dan projek tak boleh start..Pemaju juga mungkin ada projek2 perumahan di tempat lain. Ada setengah kes tanah yg diberikan kpd pemaju utk dimajukan terbiar bertahun2 krn pemaju bermasalah dan tuan tanah tidak dapat berbuat apa2 krn terikat perjanjian dgn pemaju. Sebagai individu en boleh bina setakat 4 buah rumah saja secara serentak. Selepas siap bina lagi 4 buah dan seterusnya.

  12. Zamri says:

    Salam KontraktorCyber,

    Kalu saya menpunyai tanah lot bersaiz 40×60, brapakah saiz ruamah yang sesuai dan adakah berbaloi ngan rumah 2 tingkat.

    • Salam En Zamri,
      Tanah en ni kecil….jika ikut building by law keluasan yg boleh dibina adalah 20 x 30ka…adalah lebih baik buat rumah 2 tingkat…

      • naktahu says:

        saya tak paham kenapa saiz rumah bagi lot 40×60 boleh buat 20 x 30 je ade balance lagi 1200kps tu untuk ape? saiz yang ok patut 30 x 50 . saiz tu rumah sahaja atau termasuk parking? . kalau rumah teres biasa 20 x 70 ok jee.. boleh tuan bagi penjelasan

        • Salam,

          Jika tanah berada dlm pentadbiran majlis daerah perlu ikut building by law.

          Sebagai panduan building by law..undang2 kecil bangunan seragam:-

          1. Jarak dinding rumah dgn sempadan tanah perlu ada minima 10ka. bagi sebelah tepi kiri/kanan dan sebelah belakang.
          2. Bahagian hadapan minima 20ka jarak antara dinding rumah dengan sempadan tanah.
          2.Tanah corner lot – sebelah tepi yang menghadap ke jalan bersebelahan minima 20ka.

          Wassalam…

  13. shikin says:

    trima ksh ats soaln 1 sy..maaf ye sy nk tye lg 1 soaln.klu sy upah tukg,smestinye tukg tu akn pnjam lesen dr kontrktor kels F lain.smestinye nk pnjam lesen tu pun brbayar kn?sy yg prlu byr atau tukang itu yg byr?atau dikira dlm upah tukng tu sekali?sbb ada yg mgatakan nk pnjam lesen kontrktor pun 10k diprlukn.

    • Salam…..Sebenarnya jika nak buat loan bank atau kerajaan bagi pembinaan rumah baru diperlukan lesen kontraktor krn pihak bank atau kerajaan hanya mengiktiraf mereka2 yg ada lesen kontraktor (PKK dan CIDB
      samada kelas F,E,D,C,B,A…..selalunya lesen kelas “F”) saja yg boleh membina rumah walaupun org lain juga boleh bina rumah tetapi tidak diiktiraf krn tiada lesen. Bayaran utk pinjam lesen bagi bina rumah adalah di atas budibicara antara peminjam dan kontraktor…tiada harga standard…saguhati saja +- 2k. Yang Cik dengar 10k tu bukan pinjam lesen utk bina rumah tetapi pinjam lesen sesama kontraktor utk dapat projek kerajaan. Jika ada duit cukup tk perlu buat loan maka tk perlu pinjam lesen.

  14. shikin says:

    slm en…sy nk tye en..sy mmpuyai 1 lot tanh di kg di terganu.tnh sndr.sy brcadng ingin mmbina rmh pada thn hdpn.sy x beb psti kluasn tnh trsebt krn geran di kg, ttp agk luas..anggarn kos kira kira 200k ke bwh.apakh lgkh prtama yg sy hrus lakukn smaada bt plan rumh dhulu atau brtye kpd tukg rumh kos yg diambil jika sy tunjukn cntoh rmh yg sy khendaki.mksud sy lakaran sy sndr.sb sy tkt jika bt plan rmh dhulu hbs beribu2 tp x spt yg sy khendaki.sy hrp en dpt mmbntu..

  15. anwar says:

    Salam. Saya sudah terima produk yang telah anda kirim kepada saya. Tapi saya tak boleh buka dengan adobe raeder.Begitu juga dengan trial AUTOCAD tak boleh download.Terima kasih.

    • Salam en Anwar,

      Harap cuba lagi…download dgn google chrome browser atau IE. Saya dah check Link download semuanya ok…lagipun pembeli lain tiada masalah..jika tk boleh jugak saya akan hantar via email..

      Jika tk boleh download autocad, cuba solidworks ..lebih mudah.

      Wassalam

  16. Aweang says:

    Salam,

    Saya ingin mendapat pertolongan daripada pakar bina-rumah.com kerana betul2 sangat kurang arif tentang proses pembinaan rumah.

    ** Rumah ingin dibina – bangalo (lebar 48 x panjang 160)

    Situasinya, 3-4 bulan lepas saya telah mendapat khidmat arkitek / pelukis pelan berdaftar di daerah saya. Beliau telah melukis pelan dan submit ke majlis perbandaran tempatan utk kelulusan (Amount yg telah dibayar kepada arkitek tersebut rm6000).

    Sekarang, beliau memberitahu bahawa utk meluluskan permohonan ini, pelan struktur diperlukan oleh majlis tempatan. Kemudian, kos utk memdapatkan khidmat pelukis pelan struktur ini dan juga pelan struktur bagi rumah saya ini adalah rm4800. Beliau memberitahu pelan struktur ini dilukis oleh individu berlesen yg lain. Beliau hanya buat pelan rumah shj.

    Jikalau di ambilkira pelan rumah dan pelan struktur sudah mencecah rm10000> dan ini hanya utk mendapat kelulusan pembinaan rumah dan belum mula membina rumah lagi.

    Setakat ini, pelan struktur itu saya masih on-hold dah belum bayar kerana telah ragu dgn penjelasan arkitek ini.

    Saya ingin mendapat penjelasan 1) adakah kos bayaran yg diminta oleh arkitek itu betul/berpatutan setakat ini (rm6000 utk pelan rumah + rm 4800 utk pelan struktur)? (Takut saya ditipu)

    2) Adakah terdapat kos2 lain yg saya perlu tahu akan timbul pada masa hadapan sebelum permohonan rumah saya diluluskan?

    Pertolongan ada amat2 dihargai.

    Terima Kasih.

    • Aweang says:

      Maaf info rumah salah.

      ** banglo (lebar 48 x panjang 80)

      • Salam En Aweang,

        Terimakaseh krn bertanya,
        Pertama sekali saya ingin nyatakan pelukis pelan berdaftar dan arkitek adalah berbeza. Pelukis pelan hanya lukis pelan rumah saja dan had maksima yg dibenarkan bagi lukis pelan rumah adalah tidak melebihi 3000ka2 keluasan. Manakala arkitek adalah satu firma perunding profesional bagi cadangan pembinaan sesuatu projek dan ia adalah ketua bagi sesuatu projek pembinaan sebelum atau semasa pembinaan. Arkitek akan melantik perunding civil, M&E, Q.S dan Juruukur tanah pada peringkat rekabentuk. Kerja design rumah utk individu ni adalah kerja sampingan saja kerana arkitek lebih tumpukan projek2 perumahan besar dari pemaju hartanah. Pelukis pelan berdaftar adalah individu yg diberikan lesen oleh PAM(Persatuan Arkitek Malaysia) dan ada kuasa utk tanda tangan dan Chop di atas pelan rumah arkitek (tidak lebih 3000ka2) dan diakui sah oleh majlis daerah semasa proses submission.

        Bagi kes En. bayaran RM6k kepada arkitek saya rasa manasabah krn luas lantai rumah en melebihi 3000ka2. Fee arkitek adalah berdasarkan RM/ka2. Apa yg dikatakan oleh arkitek itu memang benar
        en perlu ada pelan struktur tapi apa yg saya tahu pelan struktur bukan utk dapatkan kelulusan tetapi sekadar utk rekod majlis daerah dan pelan struktur perlu diserahkan sebelum kerja2 pembinaan rumah bermula. Pelan utk kelulusan adalah pelan arkitek yg mengandungi:-
        1.pandangan hadapan
        2.pandangan sisi kiri/kanan
        3.pandangan belakang
        4.keratan rentas
        5.pelan tapak
        6.pelan bumbung
        7.pelan bekalan air/letrik
        8.pelan tapak
        9.pelan lokasi
        10.key plan
        11.pelan septic tank dan sewerage

        Saya tak tahulah sekarang ini di setengah2 daerah perlukan pelan struktur juga utk dapatkan kelulusan majlis daerah.

        Pelan struktur adalah pelan yg dilukis oleh Perunding Civil yg menggambarkan saiz,ukuran,posisi, struktur bangunan seperti footing, tiang dan beam berdasarkan kpd pelan arkitek. Fee yg dikenakan juga berdasarkan RM/ka2. Saya tk pasti rate skrg lagipun berbeza mengikut daerah. Tak ada rate standard.

        En boleh cari sendiri pelukis pelan struktur. Utk lebih menjimatkan carilah seseorang yg boleh lukis pelan struktur. Apa yg penting dia boleh dapatkan chop dan tandatangan dari P.E(profesional Engineer)

        Kos lain yg terlibat adalah bayaran proses pelan utk kelulusan kpd majlis daerah juga berdasarkan RM/ka2 tapi ini sikit saja mungkin 2,3 ratus. Utk lebih jelas en tanya sendiri kt Majlis Daerah bahagian teknikal.

        Biasanya badan profesional spt arkitek tidak menipu…apa yang perlu en hati2 adalah berurusan dgn kontraktor semasa pembinaan rumah en nanti.

        Wassalam… setakat ini saja yg saya tahu…

    • shikin says:

      salam en kontraktor.klau kluasan tanah 588.684m2 ,agak agak berapa besar rumah yang saya boleh bina?dan anggaran kos?

  17. kipaslipas says:

    Baru beli ebook ni tadi….PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA
    Tapi tak boleh bukak pulak.
    Kemudian Ebook Rahsia Pengurusan Kontraktor tak disertakan sebab ada cita-cita jugak nak jadi kontraktor.

    Boleh resend tak tuan.

    • Salam,

      Terimakaseh krn beli ebook saya…
      Harap cuba lagi download dgn google chrome browser atau IE…saya dah check link download..semuanya ok…lagi pun pembeli lain tk ada masalah…jika tak boleh jugak saya akan hantar via email

      TQ

  18. Pie says:

    Salam,
    Saya baru membuat bayaran secara online (31/10/2011) utk membeli ebook Tuan..Harap dapat banyak ilmu sebab saya bercadang nk renovate rumah asal saya. Saya nk minta pandangan Tuan. Rumah saya rumah 2 tingkat kelompok kembar 4. Rumah saya corner lot. Keluasan tanah 60kaki lebar x 55kaki panjang. Rumah asal hanya 16kaki lebar dan 35 kaki panjang, so 20 kaki utk porch. Saya bercadang untuk robohkan rumah asal dan buat baru dgn ukuran 50kaki lebar x 35kaki panjang. Maknanya depan extra 20kaki utk porch dan tepi extra 10 kaki dari pagar. Saya dapat info utk rumah kelompok macam ni, corner lot kena ada extra 10 kaki dari pagar sebab itu saya tinggalkan 10kaki. Persoalan saya :

    1) Boleh ke robohkan rumah asal (kerana rumah asal syiling rendah, so nk tinggikan)
    2) Boleh ke renovate rumah 2 tingkat saya ni menjadi 2 setengah tingkat atau 3 tingkat?
    3) Berapa anggaran kos renovation yang diperlukan.
    4) Kalau Tuan ada pelan yang lebih kurang sama ukurannya dgn rumah saya, harap Tuan boleh attached sekali dengan pembelian ebook Tuan.

    Terima Kasih

    • Salam En Pie,

      Terimakasih krn beli ebook saya…saya akan hantar link download bila transaksi pembayaran telah disahkan mungkin esok krn en transfer fund dari akaun selain CIMB dan ambilmasa 1,2 hari utk clear.

      Saya kenalpasti rumah en adalah rumah teres 2 tingkat (2 storey link house) yg dibina 4 buah saja dan berada di corner lot. Apa yg saya tahu mengikut building by law bhg tepi berdinding ke pagar perlu ada minama 20ka. spt dalam imej ini http://bina-rumah.com/wp-content/uploads/2011/10/layout.pdf

      1. Ya..boleh roboh
      2. Ya..boleh renovate
      3. Rumah yg hendak di renovate perlu site visit terlebih dahulu dan punyai pelan yg siap ditunjukkan dgn jelas bhg2 yg hendak diubahsuai bagi anggaran kos. Ia berbeza dgn rumah baru krn kerja2 renovate tk boleh buat anggaran berdasarkan RM/ka2. Harga secara lump sum/pukal adalah lebih sesuai. Dapatkan nasihat pelukis pelan atau arkitek bagi design semula rumah en. dan perlu buat submission ke majlis daerah utk dapatkan kelulusan. Dlm masa yg sama dapatkan tukang rumah utk runding harga dan kaedah2 pembinaan.
      4. Minta maaf saya tk ada pelan sesuai …tapi sebagai panduan dan rujukan pelan rumah 2 tingkat lebih sesuai.

  19. LIZA says:

    macammana nak beli ebook tu.

    • Salam CIK/Puan Liza,

      Terimakaseh krn berminat dgn ebook saya.

      Utk makluman produk PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA ada 3 iaitu:

      1. Ebook Bina Sendiri Rumah Anda (teknikal)
      2. Ebook Rahsia Pengurusan Kontraktor (pengurusan)
      3. PERCUMA pelan rumah bungalow atau semi D (pilih salah satu)

      Kesemua ketiga-tiga produk di atas berjumlah RM50 shj.

      Utk tempahan dan pilihan pelan rumah sila layari dgn klik link di bawah ini:-

      http://bina-rumah.com/info/home.php

      Wassalam,

  20. laila says:

    Saya ada beli tanah,plan nak urus sendiri nak buat rumah,tak nak upah kontraktor,tanah saya agak rendah,plan nak tambun,cuma kurang pasti nak tambun tanah atau pasir.plan nak buat awal tahun depan,mana lebih elok,tambun tanah atau pasir? boleh tak terangkan kat saya,apakah proses nak menambun?besar rumah plan 2500kp..

    • Salam Cik/Puan laila,

      Saya lebih suka soalan2 yg berbentuk teknikal spt ini dari soalan yg bertanyakan kos/harga rumah krn kos adalah subjektif selalu berubah2 berbanding hal2 teknikal yg berbentuk fakta.

      Jika CIk/Puan nak menambun tanah adalah lebih baik menggunakan tanah merah spt mana projek2 perumahan krn ia boleh dibentuk dan senang dikerjakan bila sudah stabil terutamanya semasa kerja2 penggalian tapak asas (foundation) atau kerja substructure. Berbanding dgn pasir yang longgar dan mudah beralih apabila digali disampaing senang di bawa air bila hujan lebat.. Tanah tambun memerlukan masa 1 1/2 ~ 2 tahun untuk stabil jika dibiarkan saja tk dipadatkan(compacted) berbanding pasir tk perlu dipadatkan lagi. Walaubagaimana pun tk perlu tunggu tanah menjadi stabil untuk bina rumah dgn syarat foundation nya perlu dibina di atas lapisan tanah asal bagi mengelakkan pemendapan tanah tambun.

      Kerja tambun tanah perlu dapatkan khidmat kontraktor kerja tanah krn mereka sudah ada cukup machinery dan tahu di mana nak dapatkan tanah atau pasir. Harga diorang kira samada secara lumpsum(pukal) atau mengikut trip lori. Tinggi yg perlu ditambun boleh rujuk pada aras jalan sediaada yg berdekatan. Biasanya 5,6″ lebih tinggi dari jalan. Kerja tambun tanah tapak rumah biasanya ambilmasa seminggu utk siap.

      • laila says:

        Askm..terima kasih atas respon tuan,maafla kalau saya masih ingin bertanya kerana masih kurang jelas.rancangnya nak bina rumah dalam bulan 3/4 jugak dan tidak mahu tangguh dah,jd kalau tambun tanah,boleke saya teruskan bina rumah dlm bulan 3/4,atau adakah sya terpaksa tunggu lg..mcmana kalau saya tambun pasir untuk tapak rumah sahaja,iaitu letak pasir dlm beam,kemudian baru tambun kwsan sekitarnya dgn tanah,bole tak?dan bole tak tuan terangkan macammana proses2 tambun pasir dalam beam? tq

        • Salam Cik/Puan laila,
          Jika nak start bina rumah 2,3 bulan selepas tambun tanah tiada masalah..itu perkara biasa walaupun tanah yg ditambun belum stabil. Tetapi pembinaan tapak asas perlu dipastikan dibina di atas lapisan tanah asal yg sudah stabil krn tanah yg baru ditambun masih lagi mengalami pergerakkan dan pemendapan krn belum stabil. Ini bermakna kerja penggalian tapak asas perlu digali sehingga ke lapisan tanah yg asal. Ini adalah perkara asas dlm pembinaan. Sila lihat imej ini http://bina-rumah.com/wp-content/uploads/2011/10/pad-footing.jpg

          Jika tapak asas dibina di atas tanah yg tak stabil, mungkin berlaku kegagalan pd struktur bangunan…lama kelamaan dinding rumah akan mengalami keretakan yg serius.

          Jika nak tambun pasir utk tapak rumah saja pun boleh…tapi kaedah ini setakat yg saya tahu belum pernah dibuat org. krn saiz grd beam perlu diubahsuai dari segi ketinggiannya dan kuantiti konkrit pun menjadi lebih banyak. Banyak item akan berubah spt under grd. piping, kerumitan mengisi pasir/tanah dlm grd. beam dlm jumlah m3 yg besar dan sebagainya.

          Proses tambun pasir dlm grd beam menggunakan jentera pengorek (backhoe/case) dan secara manual (pekerja) bagi bahagian yg susah.

  21. hanafi says:

    salam, boleh tak saya dapatkan ebooks tersebut dlm bentuk printed copy macam buku biasa?

    • Salam en hanafi,

      Minta maaf banyak2…saya tk keluarkan ebook ini dlm bentuk buku biasa…hanya dalam bentuk digital saja.
      Jika En nak copy pada kertas hanya print saja dari komputer…

  22. rd says:

    salam.Saya dah beli dan download ebook semalam (24/10/2011). masalahnya saya tak dapat nak buka plan bungalow b, kerana tak ada autocad 2012, saya dah cuna download mengikut arahan diberikan tetapi gagal. Mohon savew plan tersebut ke autocad version 2002-2005. t kasih

  23. andy says:

    klu keluasan tanah 80 x 60, anggaran kos bina rumah agaknye berapa..??

  24. Peter says:

    Lumayan dapat ilmu baru ….

  25. Rizal says:

    Saiz yang sesuai adalah 30ka x 40ka = 1200kps . Termasuk carporch +- 1400kps (3 bilik tidor + 1 bilik setor)

    Anggaran kos bahan binaan + upah tukang adalah antara RM80k ~ RM90k

    Nak tanya berapa upah tukang? dekat sini kontraktor rm150 sekaki

  26. nazar says:

    salam tn.
    sy dlm proses nk buat rumah dgn pengurusan sendiri spt yg tn cdgkan.
    boleh tn tlng berikan progres kerja pembinaan dr mula tolak tapak hingga selesai.

    • Salam En Nazar,

      Satu soalan yg bagus……sememang saya bercadang nak siarkan progress kerja2 binaan rumah dalam blog ini. Dah terlanjur en bertanya jadi akan percepatkan upload artikel tersebut dlm masa 2,3 hari..ber bentuk bar chart (microsoft project) dan S-Curve dalam page menu CONSTRUCTION.

      S-Curve atau lekuk – S adalah prinsip dlm building construction yg mana kita boleh pantau kerja samada mengikut masa atau lewat dari yang dijangkakan.

  27. mazlan says:

    salam en.fatah…saya telah membeli ebook en fatah beberapa bulan yang lepas. terima kasih kerana ebook tersebut sangat berguna terutamanya kepada saya yang tiada pengalaman langsung dalam bidang pembinaan ini. tetapi di dalam ebook tersebut en fatah tidak sertakan maklumat mengenai pinjaman perumahan kakitangan kerajaan iaitu tentang proses2 pinjaman kerajaan. saya bercadang untuk membina rumah bermula awal tahun depan di terengganu menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. saya dimaklumkan sekiranya pinjaman kerajaan kita tidak akan mendapat kesemua jumlah pinjaman kita sekali gus. pinjaman tersebut kita akan dapat secara beransur-ansur. jika betul begitu akan menjadi masalah kepada saya sekiranya pembinaan rumah telah bermula tetapi diut lambat dapat. ia akan menjadi masalah kepada saya untuk membeli barang-barang pembinaan. ada tak cara supaya jumlah pinjaman kita itu akan dapat secara sekali gus semua sekali? terima kasih kerana membantu

    • Salam En Mazlan,

      Terimakaseh krn beli ebook saya…sebagai seorang kontraktor saya bukanlah org yang arif tentang pinjaman samada dari bank ataupun loan kerajaan. Yang lebih tahu ialah pemaju perumahan krn org yang nak beli rumah mereka pasti akan buat loan. Kontraktor hanya membina rumah saja. Apa yg saya tahu loan samada bank atau kerajaan diberikan secara berperingkat2 mengikut peratusan kerja yg siap. Jika nak start kerja mesti ada modal sikit sebelum dapat loan. En tak perlu risau ianya perkara biasa…mulakan dulu kerja buat tapak sehingga grd beam. Sebelum siap grd beam en dah boleh prepare utk claim progress. Jika pelan rumah en di cop/tandatangan oleh pelukis pelan utk submission sebelum itu, maka dialah yang akan membuat pengesahan peratusan kerja yg telah siap utk progress claim.

  28. Kamal Yusri Mohamed says:

    Assalamualaikum..
    Saya Kamal dari Klang ingin bertanyakan sesuatu kepada tuan.

    Bagaimana pula untuk keluasan rumah 30ka x 60ka? bagaimana untuk saya mendapatkan kiraan pada setiap bilik dan ruang-ruang yg lain dengan lebih tepat. standard keluasan untuk “master room”, 2 bilik bujang, dapur, ruang tamu, ruang makan, tandas, store dan porch?

    saya agak keliru sebab takut ruang menjadi kecil apabila rumah siap dibina. minta sedikit pendapat dan bantuan dari pihak tuan.

    terima kasih.

  29. zaidi says:

    salam kontraktorcyber…saya nak tau kos bina sendiri untuk rumah banglo jenis A dan B yang tuan sediakan…saya sgt berminat nk beli ebook ni….tanah yang saya baru beli 541m2 klu xsilap saya,geran ada kat kampung…tanah saya tu tiga segi,sesuai ke kalau bina banglo jenis A?terima kasih…

    • Salam En Zaidi,

      Anggaran Kos Bina Rumah:-

      1.Bungalow A
      RM135k ~RM145k (urus sendiri)
      RM200k ~ RM215k (lantik kontraktor)
      2. Bungalow B
      RM110k ~RM120k (urus sendiri)
      RM165k ~ RM175k (lantik kontraktor)

      Tanah En seluas 541m2 memang cukup bagi kedua2 bungalow A & B…jjika tanah berbentuk segiempat.
      Tanah en bentuk 3 segi tu saya tk pasti…krn en tak bagi ukuran panjang setiap sempadan.

    • yusof says:

      Salam Tuan,

      Saya bercadang nak membina rumah sewa 8 pintu di atas tanah keluasan 0.5 Ekar.

      1) Berapakah sebenarnya maksima rumah sewa yg bole dibina diatas tanah berkeluasan 0.5 ekar di Selangor?
      2) Adakah prosess membina rumah sewa lain dengan rumah persendirian dari segi undang2 majlis tempatan?

      Terima Kasih

      • Salam En yusof,

        Ianya bergantung kpd keluasan rumah yg en nak bina dan juga bentuk tanah samada segiempat sama atau tepat.
        0.5 ekar bersamaan 2023 m2 atau 21,780 ka2. Saya syorkan en bina rumah teres kos rendah keluasan 700ka2 =20 x 30 ka dan carporch 10 x 10ka.

        1. Jika tanah berbentuk segiempat tepat dgn ukuran 70 x 311ka (21770ka2), maka piling maksima bil rumah yg boleh dibina adalah 14 buah.
        2. Rumah sewa adalah rumah persendirian juga krn ia milik En. Nak bagi sewa itu soal lain (business) . Dan prosesnya sama aje.

  30. Rizal says:

    Minta maaf…luas tanah 45×129. tanah di kampong jadi luar pentadbiran Majlis….saya plan nk buat rumah….berapa saiz yg sesuai utk buat rumah dgn kos yg sederhana…..

    • Salam En Rizal..

      Saiz yang sesuai adalah 30ka x 40ka = 1200kps . Termasuk carporch +- 1400kps (3 bilik tidor + 1 bilik setor)

      Anggaran kos bahan binaan + upah tukang adalah antara RM80k ~ RM90k

  31. Ramlah says:

    Mcm mana pilih plan rumah, tengok video tak clear, saya nak dua2 model banglo A & B boleh tak?

  32. Basri says:

    Salam KontraktorCyber .. Saya nak tanya kenapa saya belum dapat link utk download ebook.
    Untuk makluman saudara saya dah pun bankin melalui bankislam online transfer pada 10/11/2011.

  33. Rizal says:

    Saya ada tanah luas 25×60…rumah jenis ape yg sesuai ?

    • Salam En Rizal,

      Minta maaf banyak2….terus terang saya katakan bahawa tiada satu pun pelan rumah dlm simpanan saya sesuai dgn keluasan tanah en. Paling kecil pelan rumah yg saya ada mempunyai keluasan 1453kps. iaitu bungalow B dan lebarnya 12.5m (41ka) berbanding tanah en lebarnya 25ka.

  34. amam says:

    saya telah membeli tanah di mana geran mempunyai 2 nama., dan sekarang dlm proses pecah bahagian utk dapat geran secara berasingan..tp proses cukup lama.dah lantik juruukur jun 2011.status tanah pertanian, fizikalnya rata, agak tinggi dari aras jln raya utama, terdapat pokok-pokok besar,.Sy berhajat utk bina rumah sendiri..adakah sy patut melakukan kerja-kerja tanah terlebih dahulu?siapakah pihak yang perlu saya runding untuk kerja-kerja ukur/menarah tanah?

    • Salam En. Aman,
      Saya tak pasti berapa lama tempoh pecah lot….ini kena tanya sendiri juruukur tanah berkenaan..mungkin proses penukaran ke status kediaman dibuat sekali. Ya kerja2 tanah perlu dibuat lebih awal. Ia tk boleh dilakukan sendiri krn menggunakan jentera spt excavator/bulldozer atau backhoe…perlu dapatkan khidmat kontraktor kerja tanah. Jika kerja cut & fill mungkin 1,2 hari siap tapi kalau tanah terpaksa dipindah keluar mungkin seminggu. Sewa excavator atau bulldozer sekitar Rm800 ~ RM1000 sehari belum masuk tambang low loader(lori panjang utk angkut jentera). Bagi kerja tanah, pengukuran sempadan tk perlu tepat…boleh agak2 saja..

  35. Tas Branded says:

    Keren banget nie pak….. taanks for kiat nya.

  36. hairi says:

    Salam sejahtera saudara kontraktor cyber,

    Saya bercadang nak bina rumah sendiri atas lot tanah 50′ x 112′ lot tepi(corner lot)dan tidak dalam kawasan pentadbiran PBT.Tanah tersebut adalah tanah sawit dimana anai-anai pasti ada /saya lebih fokus pada bumbung kerana seperti saudara tahu bumbung menggunakan struktur besi telah menjadi suatu standard dimana banyak projek perumahan skg ini menggunakanya dan kayu beluti saya difahamkan oleh tukang rumah susah untuk didapatkan/ untuk mengelakan dimakan anai-anai saya cdg nak guna atap berstruktur besi,soalan saya berapa kosnya termasuk upah(secara kasar) kerana saya difahamkan pekerja mahir utk pasang atap ini tidak ramai dan mungkin upah menjadi mahal/ untuk frame tingkap dan pintu disyorkan oleh tukang guna jenis besi kerana harga frame kayu tak jauh beza dgn frame besi / semoga mendapat pencerahan

    • Salam en hairi,

      Sebenarnya kos binaan rumah yg gunakan kekuda bumbung kayu atau besi tak jauh beza. Tapi tukang rumah tempatan tak ada kemahiran nak pasang kekuda besi. Biasanya kekuda besi dibekalkan oleh pengilang dan mereka mempunyai team sendiri yg terlatih dalam pemasangan kekuda besi. Kerja fabricating dilakukan di bengkel kilang tersebut mengikut pelan bumbung rumah. Kekuda besi yg sudah di fabricate dibawa ke tapak utk kerja pemasangan. Pemaju perumahan sekarang lebih suka menggunakan kekuda besi kerana lebih cepat dan mudah didapati. Tapi masalah timbul bila nak ubah suai rumah yg melibatkan bumbung kemudian hari. Begitu juga frame pintu/tingkap besi…cara pemasangan berbeza dgn jenis kayu.

  37. Riza says:

    Salam En,

    Saya baru book tanah banglo lot (bayar deposit, belum habis bayar lagi) untuk dibuat rumah di kawasan kampung di Kodiang, Kedah. Belum ada geran lagi, akan diuruskan oleh pemaju. Tapi pemaju kata kalau dah habis bayar harga tanah terus boleh buat rumah, tak payah tunggu dapat geran, ikut surat lawyer aje… nak tanya betul ke dan boleh ke macam ni?

    Lagi satu, saya tak berapa pasti berkaitan proses nak bina rumah ni, perlu ke saya ikut undang undang kecil bangunan seragam ni? dan macamana nak tahu tanah kampung di Kodiang ni dalam pentadbiran majlis daerah atau pun tidak?

    Harap beri pencerahan

    Wassalam,
    Riza

    • Salam En Riza,

      Saya tak berapa pasti tanah yang En beli tu untuk apa sebenarnya…Utk beli tanah saja atau pemaju akan bina rumah sekali selepas itu. Apa yang saya tahu pemaju akan menawarkan rumah2 yg akan dibina kpd sesiapa yg berkehendak walaupun tanah tersebut belum ada apa2 lagi. Ini kes pemaju yang tak cukup duit atau utk melihat permintaan pasaran semasa. Jika ada pembeli 50% sudah memadai utk meneruskan projek tersebut. En kena siasat betul2 perkara ini…krn banyak sudah kes penipuan terjadi. Ambil no lot tanah dan apa2 dokumen yg berkenaan dan rujuk status tanah tersebut kat pejabat tanah.

      Cara paling mudah utk tahu kaw en ni dlm pentadbiran majlis daerah atau tidak ialah bertanya sendiri kpd Jabatan tersebut. Sebagai panduan kaw pentadbiran majlis daerah adalah kaw yg ada pengurusan pengumpulan sampah, penyengaraaan lampu-lampu jalan dan juga aktiviti-aktiviti berkaitan kesihatan awam serta pengeluaran lesen2 kpd premis2 perniagaan dan gerai2.

  38. Mohd says:

    Salam..saya dah buat pembayarann..harap cepat proses..trima kasih

  39. Salam Cik Ina,

    Saya tahu memang ramai yg tak tahu langsung tentang bidang binaan ni..Sebab itulah sebagai kontraktor saya terbitkan Ebook Panduan Lengkap Bina Sendiri Rumah Anda…Layari dulu webpage saya dgn klik di link ini
    http://bina-rumah.com/info/home.php dan download dulu ebook percuma saya…

    Boleh tanya soalan di
    1. ruangan ini atau
    2. di webpage saya http://bina-rumah.com/info/home.php
    3. facebook http://www.facebook.com/kontraktorcyber
    4. Email [email protected]

  40. ina says:

    assalamualaikum encik,

    saya sudah lama bercadang utk membina rumah. tapi boleh dikatakan saya tidak ada knowledge utk perkara ini. saya tidak tahu prosedur utk membina rumah. saya tidak mahu membina sesuka hati dan mendapat masalah kemudian hari. jadi bolehkah saya mendapatkan email encik untuk mendapatkan nasihat bg perkara ini. terima kasih.

  41. akarminda design & build says:

    KAMI ADALAH PAKAR DIDALAM BINAAN KAYU SEPERTI GAZEBO, PERGOLA, RUMAH KAYU, LANTAI DEK KAYU CAR PORCH KAYU DAN PAGAR KAYU. SILA LIHAT PORFOLIO KAMI DI http://www.facebook.com/akarmimda. “create heavenly space”. Pn. Naem 0173110307

  42. aza omar says:

    maafkan saya,sebenarnya harga yg tukang beri rm80/kp termasuk bahan&upah,termasuk tiles dn kemasan lain sehingga siap rumah..begitu juga kontraktor rm150/kp termasuk bahan&upah…cuma tidak termasuk pagar..yg mana sy berfikir boleh di buat dikemudian hari,memandangkan semua rumah di situ juga tidak berpagar& jiran merupakan saudara mara.

    • Salam Aza omar,

      Ya…harga tukang RM80/kps sekali dgn bahan termasuk kemasan memang berpatutan dan boleh dikira murah, sesuai dgn kawasan kampung. Jika nak guna kontraktor harga sekitar RM120/kps. Cuba kira berapa banyak wang En jimat jika urus sendiri berbanding dgn lantik kontraktor.Lebih kurang RM80 ribu

    • Razee says:

      askum.. Saya nak tanya soalan:

      Rumah saya luas 40kp x 26kp. Jadi saya nak tambung tanah setinggi 3 kaki. Jadi berapakah jumlah tan tanah yang diperlukan untuk kerja2 tambung tanah ini. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk membuat rumah selepas kerja2 tambung siap dilakukan. Harap tuan balas . Terima kasih.

      • Salam Razee…
        Kerja menambung tanah biasanya dikira dlm jumlah lori…1 lori roda 10 boleh muat 10m3 ~ 12m3. Oleh itu tukarkan ukuran rumah dan tinggi ke unit meter . Dapatkan isipadu tanah ….pastu bahagi dgn 10 atau 12 m3. En akan dapat jumlah berapa lori tanah yg diperlukan. Tanah mengambilmasa 1.5 ~ 2 tahun utk jadi stabil. Walaubagaimanapun rumah boleh terus dibina selepas siap menambung..tetapi perlu pastikan pembinaan foundation/footing perlu berada di atas tanah yg asal …bukan tanah tambun.

  43. aza omar says:

    salam,

    sy bercadang nk bina rumah di atas tanah sendiri di kuang,selangor,luas 60×80′..di kawasan kampung dan tak perlu submission majlis.design dan pelan lukisan sy siapkan sendiri memandangkan sy ialah designer/pelukis pelan.anggaran keluasan kasar rumah,2100kp.sy dh bertanya beberapa tukang,ade yang meletakkan harga rm80/kp.apa pendapat saudara? bagaimana agaknya hasil yg sy miliki? sy juga ada bertanya kontraktor,harga yg di beri pula rm150/kp.byk sungguh perbezaanya.

    • Salam En aza omar,

      Harga tukang RM80/kps terlampau tinggi…tak masuk akal bagi kawasan kampung…ini belum lagi masuk harga bahan binaan. Tukang yg mcmana En cari? Betul2 tukang rumah tempatan atau tukang projek perumahan. Kedua2nya berbeza dari segi mutu dan harga. Carilah tukang rumah tempatan… Harga kontraktor juga agak tinggi ….harga ini sesuai di bandar besar saja….atau bagi rumah yg mempunyai rekabentuk arkiteknya rumit atau mungkin harga ini termasuk kos membekal/memasang kemasan2 spt jubin lantai, dinding serta cat. Tapi kebiasanya kontraktor meletakkan harga RM/kps ni tidak termasuk kemasan, cat dan pagar. Ini krn jenis kemasan dan pagar adalah mengikut kehendak pemilik rumah (tidak dijelaskan secara terpeinci dalam pelan)di mana harga /kualilti bahan ini berbeza2.

  44. ridzuan86 says:

    Salam

    Satu lagi,
    Macam mana saya nk beli e book ini?guna akaun bank@kad kredit?dan berapa harganya?

    • Salam En ridzuan86,

      Terimakasih krn bertanya,

      Ya..boleh digunakan utk ubahsuai rumah. PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA

      ada 3 produk iaitu:-

      1. Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)
      2. Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)
      3. Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D

      Kesemua sekali ketiga2 produk di atas berjumlah RM50 shj.
      Cara bayaran cash deposit, online transfer fund dan kad kredit via paypal..

      Layari dulu minisite jualan di sini http://bina-rumah.com/info/home.php

      Wassalam,

  45. ridzuan86 says:

    Salam

    Saya bercadang untuk membaik pulih@ubahsuai rumah asal di kampung.adakah e book ini sesuai untuk tujuan tersebut??

  46. ismail says:

    salam,

    Setelah saya membaca ebook nie amat berguna,sebab saya bercadang akan mula mendirikan sebuah rumah bangalow saya dengan urusan sendiri.

    setelah habis membaca, saya kurang faham bab pengiraan bahan agak susah, bila habis kira m3 dinding konkrit, macamana nak tau berapa banyak, simen , pasir & batu nak dibeli?

    Patutkah setelah ada semua pelan saya dapatkan khidmat juruukur bahan untuk mendapat checklist lengkap barangan yg perlu dibeli?

    1.simen ready mixer 1m3 =RM?
    2.size bar dia untuk strip foundation/stump dan ground beam?boleh ke pakai semua Y12?
    3.bagaimana nak kira jumlah kayu rafter digunakan utk bumbung jenis limas?
    4.Satu beg simen boleh pakai berapa ka.per bagi kerja plaster?
    5.satu beg simen boleh pakai berapa ka.per bagi kerja lantai konkrit?
    6.size bar dia untuk buat roof beam?Y berapa.
    7.Kawasan kg didaerah batu pahat..biasanya berapa rate RM?ka.per segi kos binaan?

    untuk kerja pemasangan paip , letrik , tingkap, bahan2 kena beli sendiri macam tukang rumah jugak atau bayar trus kepada tukang?

    harap dapat bantu

    terima kasih

    • Salam En Ismail,

      Memang susah bab pengiraan bahan binaan…ianya terlalu teknikal dan rumit sebab itu saya jelaskan sikit saja dlm ebook ini. Hanya yg ambil kursus Quantity Surveyor saja yg faham. Saya rasa En belum habis baca dan fahamkan apa yang saya jelaskan dlm ebook “RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR”.
      Apa yg en tanya tu ada dalam ebook tersebut dan tak boleh dibincangkan secara terbuka di ruangan ini kerana ia adalah rahsia kontraktor…nanti saya emailkan terus pada en…

  47. Wana says:

    Salam Encik KontraktorCyber,

    Jika keluasan 15 X 45, buat 2 tingkat dikira 675kps atau 1350kps?

  48. mat says:

    salam, saya bercadang membina rumah baglo atas tanah sendiri, 40kakix46kaki=1840 kaki, anggaran kos yang saya buat 1840xrm66=rm122,666.7
    …betul ke kiraan saya tu, rm66 tu kiraan upah tukng rumah 33 kos bahan rm33 perkaki..minta penjelasan tuan tentang pengiraan saya

  49. Razali says:

    Salam Mr Fatah,

    Saya telah membeli ebook berkenaan bina rumah sendiri. It helps me a lot! Terima kasih atas perkongsian yg amat berguna sekali. Di sini sy ada beberapa soalan tentang pembinaan rumah saya sendiri di atas tanah saya sendiri di kampung di negeri Terengganu. Sy bercadang utk membina sebuah rumah 1 tingkat dgn keluasan 40′ x 42′ (4 bilik tidur+3 bilik air+ruang tamu+ruang makan+dapur+car porch). Sy telah bercakap dengan seorang tukang rumah di kg sy berkaitan kadar upah pekerja. Dia meletakkan harga RM18/kaki persegi (~RM 30,240.00 utk menyiapkan sebuah rumah tersebut)..sy rasa harga ini sudah berpatutan…apa yg ingin saya dapatkan maklumat disini adalah berapa anggaran kos keseluruhan utk pembelian bahan binaan bg sebuah rumah dgn keluasan 40′x42′ tersebut? sy berhajat utk menguruskan sendiri pembelian semua brg2 binaan dgn berhubung terus dgn kedai dan bukan melalui tukang…mohon jawapan drpd Mr. Fatah….terima kasih

    • Salam En Razali,

      Terimakasih krn beli ebook saya.
      Mengikut kiraan kontraktor anggaran kos keseluruhan bahan binaan adalah lebih kurang RM55k. Anggaran ini bukanlah tepat 100% dan tiada siapa dapat kira secara tepat. Ia adalah sebagai guide line bagi mendapatkan modal atau budget yg diperlukan. Mungkin lebih atau kurang sedikit. Harga tukang rumah RM18/kps saya rasa murah buat masa sekarang tapi tk tahulah di kawasan en memang standard harga RM18/kps. Harap buat survey dgn tanya tukang2 lain bagi dapatkan harga yg tepat. Takut nanti bila dah separuh siap nanti tukang buat hal krn. harga rendah dan mungkin rugi.

      En boleh beli bahan binaan sendiri kat kedai tapi seeloknya minta pandangan dan nasihat tukang dari segi kualiti, harga dan kuantiti bahan yg mahu dibeli. Bukan semua Bahan binaan boleh di beli sekali gus. Ada yg perlu dibeli secara beringkat2 mengikut peratusan kerja. Nak order barang perlu berbincang dgn tukang supaya tk ada percanggahan pendapat dan kerja berjalan lancar.

    • mazlan says:

      salam en. razali. saya juga sudah membeli ebook en fatah ini dan juga dalam proses untuk membina rumah di terengganu. saya ingin mengetahui lokasi en. razali memandangkan sekiranya harga tukang en razali sgt berpatutan rm18 sekaki. sekiranya kita berada di lokasi yang sama boleh saya juga menggunakan khidmat tukang en razali. untuk pengetahuan saya ingin membina rumah di batu rakit. terima kasih.

      • khairul says:

        salam,

        kalau luas tanah 45′ x 80′
        a)blh buat rumah 2 tingkat?
        b)dapat brape bilik
        c)anggarran kos rumah?

        terima kasih

  50. maser says:

    selamat maju jaya

    -Maser

  51. mokhtar says:

    salam
    saya memiliki sebuah rumah asal conner lot 2 tingkat berkeluasan tapak 2+++ kaki persegi
    saya bercadang membina semula rumah ini dengan sistem dinding simen beracuan,
    adakah sistem ini lebih murah berbanding batu bata/blok
    apakah bentuk rumah 4 bilik dan 5 bilik air yang sesuai dengan tapak ini serta berapakah modalnya
    jika boleh saya meminta admin mereka bentuk pelan rumah ini secara kasar bagi ilham binaan saya
    insyaallah saya akan membuat belian ebook dlm masa terdekat ini kerana saya amat berminat dengan ilmu yang ada dlm ebook ini

    • Salam En Mokhtar,

      Terus terang saya katakan yg saya belum pernah bina rumah mengikut sistem dinding beracuan. Sistem ini sudah lama tapi jarang digunakan pada rumah. Dari segi kos saya pun kurang pasti tapi dari segi masa mungkin lebih cepat. Jika nk gunakan cara ini dapatkan kontraktor atau tukang rumah yg berpengalaman dlm binaan rumah sistem ini. Sistem concrete wall ni ada 2 jenis iaitu pre-cast conc. wall dan cast in-situ conc. Yg biasa digunakan pd rumah adalah pre cast wall iaitu kepingan konkrit yg sudah siap dipasang panel by panel dijadikan dinding. Konkrit cast in situ bermaksud kerja2 konkrit dinding dilakukan di tapak. Dari pengalaman kerja saya..membina dinding konkrit di tapak (cast in insitu) bermula selepas siap foundation. Foundationnya adalah berbentuk strip footing berbeza dgn cara biasa iaitu pad footing.

      Ada satu projek rumah flat gunakan cara pasang siap ni (pre cast conc wall), selepas lebih 10 tahun semua penghuni flat tersebut diarahkan kosongkan kediaman mereka kerana tk selamat lagi. Banyak keretakan berlaku pada bahagian sambungan2 dinding rumah. Perlu diingat rumah jenis ini tak ada tiang dan beam. Semua beban di tanggung oleh dinding rumah. Jika berlaku kegagalan pada dinding bermakna struktur bangunan juga terjejas.

      Tapi jika en nak bina rumah setingkat dgn cara ini tk ada masalah cuma bila nak ubah suai rumah nanti masalah timbul. Dinding konkrit selain sukar hendak dipecahkan ia juga bertidak sebagai struktur bangunan. Tidak boleh suka2 nak buat opening pada bhg ini. Untuk besarkan rumah tak apa.

      Minta maaf banyak2, sebagai kontraktor binaan saya bukan org yang arif buat lakaran rekabentuk rumah. En boleh tanya dan minta pendapat dari blog berikut:-

      http://lukispelan.com/
      http://www.pelanbanglo.com/
      http://www.facebook.com/pages/Khidmat-Lukis-Pelan-dan-Lesen-Perniagaan-PBT/226470037399188?sk=info

  52. zara says:

    salam en fatah,
    berapa anggaran kos untuk pembinaan rumah 30 x 60 sq ft. pembinaan di atas tanah sendiri 1 ekar.kalau boleh saya nak dapatkan no. ctck tuan? sbb saya akan mulakan kerja ni secepat mungkin.tq

    • Salam Cik Zara,

      Anggaran kos 30 x 60ka = 1800kps lebih kurang RM130k ~ RM 140k.Anggaran Harga ini tk termasuk cat, finishing dan pagar. Mintak maaf banyak2 saya tk boleh bagi no. tel…jika ada apa2 soalan teknikal boleh tanya dlm ruangan ini atau emailkan saya. Lagi pun dlm ebook PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH saya sudah jelaskan segalanya tentang bina rumah sendiri.

  53. Ikmal says:

    Salam, En. Fatah.
    Saya baru menerima e-book keluaran En. Fatah. Syabas di ucapkan kerana ebook ini mempunyai banyak maklumat berguna.
    Saya bercadang membina sebuah banglo di tanah luas 8000 kps di Seremban.
    Kalau nak buat sendiri rumah built-up lebih kurang 2500 kps, adakah lebih murah buat rumah 1 tingkat atau satu-setengah tingkat? Berapakah anggaran kos.

    Berapakah anggaran kos khidmat pelukis pelan, siap sign jurutera dan submit ke majlis dan dapat approval?

    Terima Kasih.

    • Salam En Ikmal,

      Terimakasih krn membeli ebook saya.
      Luas lantai 2500kps memang luas dan sesuai dgn tanah en 8000kps. Anggaran kos lebih kurang RM180k ~ RM190k. Anggaran Harga ini tk termasuk cat, finishing dan pagar. Jika nak buat 1 1/2 tkt mungkin kos lebih sedikit krn lantai atas adalah slab conc. perlu ada re-bar y12 (jika tak silap 2 layer …ikut pelan struktur design by engineer) dan formwork (12mm thk plywood) ukt buat support/acuan slab semasa concreting. Mungkin tukang rumah akan charge lebih sikit for this portion.

      Anggaran kos semasa bagi pelan arkitek, pelan struktur dan approval saya pun kurang pasti krn ini bukan urusan kontraktor. Saya agak2 RM3 ribu lebih. Jika nak tahu lebih detail boleh layari http://www.pelanbanglo.com/

      • Ikmal says:

        Terima kasih, En.Fatah.

        Dua soalan.
        Perlukah guna khidmat QS untuk menganggar harga barang?
        Siapakah yang akan memantau kerja tukang rumah itu mengikut pelan yang di beri? Kalau nak dapat CF, tak kena ada tandatangan engineer ke?

        • Salam En Ikmal,

          Nak anggar harga barang, pantau kerja dan CF. Ini semua adalah rahsia pengurusan kontraktor…tk boleh bincangkan di ruangan ini..nanti saya emailkan jawapan pada en…Sebenarnya ia sudah ada dalam Ebook “Rahsia Pengurusan Kontraktor”..

  54. shahril says:

    salam en. kontraktorCyber..saya difahamkan adalah lebih elok sekiranya kita sendiri yang terlibat dalam membina rumah..dalam erti kata lain, kita cuba tidak menggunakan khidmat kontraktor..cuma, mcm mana caranya untuk kita memantau tukang rumah yang kita cari sendiri sekiranya kita terlalu sibuk bekerja..mohon feedback…terima kasih en. kontraktorCyber..

    • Salam En Shahril,

      Memang inilah yang saya jelaskan dlm ebook “PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA” DAN “RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR”. Saya rasa En belum lagi melayari webpage ‘Bina Sendiri Rumah Anda’ http://bina-rumah.com/info/home.php juga belum download ebook percuma saya ‘Kaedah Penyelesain Milikki Rumah Sendiri’

      Mengurus sendiri pembinaan rumah bukan bererti En Shahril mesti:-

      1.Menjaga tiap-tiap pekerja samada mereka bekerja atau tidak.
      2.membayar gaji harian mereka.
      3.memerhati mereka masuk kerja pukul berapa
      4.hari-hari nak kena tengok pekerja bekerja.
      5.pergi ke kedai hardware setiap kali hendak beli barang.
      6.mengetahui harga setiap bahan binaan.
      7.mengira kuantiti bahan yang hendak dibeli.
      8.mencari / menyewa pengangkutan setiap kali membeli barang.

      “SEMUA PERKARA DI ATAS TIDAK DILAKUKAN OLEH KONTRAKTOR BINAAN SEPERTI SAYA.”

      Layari http://bina-rumah.com/info/home.php

      • Shahril says:

        Salam En Fatah

        Terima kasih banyak-banyak..insyaAllah saya akan beli ebook encik as soon as possible. Saya ada sedikit persoalan. Saya bercadang untuk membeli tanah bersaiz 76.5 x 62.5 di kawasan sungai buloh. Ianya adalah geran individu, berapa luas kaki persegi yang maksima boleh dibina.
        Lagi satu, adakah wajib kita patuhi building by law tu..
        Terima kasih sekali lagi encik fatah..

  55. azli says:
  56. Khairul says:

    Salam En. Kontraktorcyber,

    Saya ada beberapa soalan nak tanya:

    1. Adakah dalam ebook ada dinyatakan di mana nak cari tukang rumah yang bagus? Ada tak senarai tukang yang direkomen dalam ebook?

    2. Bolehkah saya guna pelan lain selain daripada yang diberikan daripada ebook ini?

    3. Saya bercadang hendak beli satu bidang tanah lereng bukit di pinggir KL. Adakah terdapat apa-apa kos tambahan atau nasihat daripada ebook encik berkenaan pembinaan rumah di tanah lereng bukit?

    Harap encik boleh balas secepat mungkin.

    Terima kasih.

    • Salam En Khairul,

      1. Dlm ebook ini..ada dijelaskan bagaimana cara nk dapatkan tukang rumah, berurusan dgn tukang dan ciri2 tukang yg bagus. Saya tk ada senarai tukang. Di kaw saya ada lah.

      2. Memang digalakkan en guna pelan sendiri krn. pelan percuma saya tu mungkin kurang sesuai dgn ukuran tanah en. Lagi pun pelan yg saya berikan itu adalah utk sapa2 yg nak jimatkan duit..dan kebetulan sesuai dgn tanah dan kehendak mereka. Kos buat pelan ni mahal jugak bagi yg kurang kemampuan.

      3. Dlm ebook saya tk ada panduan bagi pembinaan di lereng bukit. Ini bab civil & structural design. Dapatkan nasihat dari Civil Engineer (Perunding Kejuruteraan Awam). Lagi pun En memang kena berurusan dgn mereka kerana sebelum memulakan kerja En kena submit pelan struktur rumah serta design calculation report ke majlis daerah/perbandaran bukan utk kelulusan tetapi utk rekod dia orang.

  57. zaid says:

    salam,

    setelah habis membaca, saya kurang faham bab pengiraan bahan agak susah, bila habis kira m3 dinding konkrit, macamana nak tau berapa banyak, simen , pasir & batu nak dibeli?

    Patutkah setalah ada semua pelan saya dapatkan khidmat juruukur bahan untuk mendapat checklist lengkap barangan yg perlu dibeli?

    untuk kerja paip , letrik , tingkap, bahan2 kena beli sendiri macam tukang rumah jugak atau bayar trus kepada tukang?

    terima kasih
    Zaid

    • Salam En Zaid,

      Inilah rahsia kontraktor…sebenarnya sudah ada dalam EBOOK RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR….tak boleh dibincangkan dalam blog ini…nanti saya emailkan terus pada en..

  58. Salam en Razif,

    Boleh….jika en selalu ada kat tapakbina dan selalu jaga dia org samada kerja atau curi tulang. Saya rasa ini bukan cadangan yg baik…lagipun en kena berhadapan dgn 4 org yg berlainan perangai..jaga pekerja ni bukannya senang kecuali en seorang tukang rumah dan kerja sekali dgn mereka.

  59. Razif says:

    En.fatah.
    Bagaiman kalo saya upah 4 org pekerja binaan dengan bayaran gaji harian.. contohnya seorng sehari RM50.. dan buat perjanjian dengan pekerja tersebut utk siapkan dlm tempoh 3 bulan.. Jika berjaya siapkan dlm tempoh 3 bulan saya akan bg bonus seorang Rm1000 contohnya.. Adakah cadangan ini baik bag en. Fatah?

  60. Ajang says:

    Akum En. Kotraktor & Selamat Hari Raya,

    Saya ada tanah lot seluas 66ka x 143ka. Saya bercadang utk membina rumah sendiri dgn berpandukan Ebook En. yg akan saya beli nanti. Sebelum itu saya nak minta pendapat, dgn pelan percuma yg en. berikan tu, yg mana satukah sesuai dibina dgn keluasan tanah yg saya ada ni? Thanks..

    • Salam en Ajang,

      Tanah en Ajang memang cukup luas dan sesuai bagi semua plan bungalow. Jika tanah en. bhg hadapan 66ka maka yg paling sesuai adalah bungalow C , jika bhg hadapan 143ka bungalow A paling sesuai. Bungalow B pun boleh tapi ia lebih kecil.

Speak Your Mind

*

Powered by sweet Captcha