Bina Rumah Anda

BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Bina sendiri rumah anda-  Apa yang saya maksudkan di sini ialah  mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Bagituan/puan yang ada tanah dan bercadang membina rumah, maka adalah lebih baik anda menguruskan sendiri pembinaan rumah anda. Ianya sangat menjimatkan berbanding melantik kontraktor membina rumah anda.

Adakah anda tahu berapa banyak keuntungan yang dikaut oleh seseorang kontraktor apabila menyiapkan sesebuah rumah. Pada kebiasaanya harga rumah dikira mengikut keluasannya. Contohnya  bagi sebuah rumah bungalow satu tingkat yang sederhana dari segi rekabentuk  dengan keluasan 1600ka2 dan berharga RM200 ribu, maka keuntungan yang diperolehi dianggarkan 1/3 dari RM200k iaitu lebih kurang RM66 ribu. Ini upah bina rumah sahaja. Jika anda membeli rumah yang sudah siap sepenuhnya sekali dengan tanah tapak rumah maka keuntungan kontraktor makin bertambah iaitu daripada jualan tanah tapak rumah tersebut. Cuba anda bayangkan berapa banyak anda dapat jimatkan wang jika anda menguruskan sendiri pembinaan rumah anda. Ini belum diambil kira lagi jika kontraktor itu seorang yang tidak berapa jujur. Anda mesti ingat bahawa seseorang kontraktor akan memaksimakan keuntungan  yang ingin diperolehi hasil pembinaan sesebuah rumah itu. Jika anda tidak berapa tahu tentang selok-belok bidang binaan rumah seperti membaca pelan rumah, peringkat-peringkat  pembinaan,kualiti  bahan-bahan binaan, workmanship  dan urusan dengan pihak berkuasa tempatan maka anda dengan mudah ditipu oleh kontraktor.

Mengurus sendiri pembinaan rumah anda bukan bermakna anda kena membuat sendiri kerja-kerja bina rumah anda. Tugas anda adalah sama dengan kontraktor yang membina rumah iaitu:-

  1. Berurusan sendiri dengan pelukis pelan
  2. Membuat permohonan kelulusan pelan
  3. Mencari tukang
  4. Mengurus pembelian bahan-bahan binaan
  5. Membayar gaji pekerja (hanya berurusan dgn tukang)
  6. Berurusan dengan pihak berkuasa tempatan

Adakah tugas-tugas di atas susah  atau tiada masa bagi anda. Saya dapati banyak penjawat-penjawat awam seperti mereka yang bekerja dengan pihak berkuasa tempatan, guru-guru terlibat dalam bidang binaan rumah. Dengan kata lain membina rumah kemudian jual. Untungnya berganda-ganda. Mereka-mereka ini bermula dengan membina satu dua buah rumah kemudian jual. Bila dapat untung lebih sedikit campur dengan duit simpinan mereka kemudian beli tanah dan terus pecah lot menjadikan lot-lot tapak rumah. Satu ekar tanah dapat dipecah menjadi 6 atau 7 lot. Sebahagian lot-lot ini kemungkinan dijual untuk mendapatkan modal bagi membina rumah di lot-lot tanah yang selebihnya. Rumah dibina kemudian dijual lagi dan begitulah seterusnya. Mereka-mereka ini secara tidak langsung adalah pemaju dan juga kontraktor.  Kalau anda ada duit dan ada tanah anda pun boleh menjadi seperti mereka. Jangan biarkan duit anda beku saja di dalam bank. Cair dan kembangkan ekonomi anda. Kalau anda tidak berapa faham tentang bidang binaan rumah…Dapatkan  e-book [wpPopWizard item_id=pop_tooltip clickthru=http://bina-rumah.com/info/home.php newwindow=yes ]PANDUAN LENGKAP –BINA SENDIRI RUMAH ANDA[/wpPopWizard] Dalam ebook ini saya akan lebih tekankan kepada soal-soal pengurusan dan hal-hal teknikal yang patut anda tahu.

 

Kadar harga semasa yang diguna pakai oleh kontraktor bina rumah adalah antara RM110 ~ RM130/ka2 buat masa ini tahun 2011. Kadar harga ini adalah termasuk upah pekerja, bahan binaan,  system pendawaian letrik dan sistem paip bagi bekalan air dan ianya hanya sesuai bagi bandar-bandar kecil dan sederharna saja. Bagi Bandar besar ataupun rekabentuk yg rumit menjadikan kadar harganya melebihi RM130/ka2.

Jika keluasan rumah tersebut adalah adalah 1500 ka persegi maka harganya kos pembinaan rumah bungalow tersebut adalah:-

1500 x RM110 = RM165,000

Pada asasnya kos pembinaan bagi sesebuah rumah adalah terbahagi kepada perkara berikut:-

 

 

Ini bermakna keuntungan kontraktor tersebut adalah sebanyak RM 52,800. Bayangkan duit jika anda sebanyak ini diberikan kepada kontraktor, tetapi kita semua tidak merasainya kerana duit sebanyak ini diserahkan secara berperingkat-peringkat melalui bank tempat anda membuat pinjaman perumahan. Kos pengurusan adalah kecil bermakna kerja mengurus pembinaan rumah bukanlah susah seperti kebanyakan orang fikirkan kerana ia boleh dilakukan seorang diri saja. Sebab itulah seorang kontraktor rumah boleh mengurus kerja-kerja pembinaan bagi 4 atau 5 buah rumah dalam satu masa. Kos pengurusan ini adalah tanggungjawab kontraktor tersebut dan bukannya pemilik rumah. Maka keuntungan yang diperolehi adalah bersih.

PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)

Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)

Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D

http://bina-rumah.com/info/home.php

ISI KANDUNGAN Ebook ” Membina Sendiri Rumah Anda”

Pengenalan

Memahami pelan rumah

Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.

Penyediaan pelan rumah

Memohon kelulusan pelan

Melantik tukang rumah

Peringkat-peringkat pembinaan

- Mengenal pasti sempadan tanah anda
– Mengenalpasti lokasi tapak rumah.(setting out)
– Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork.
– Kerja-kerja pengorekkan/penggalian
– Kerja-kerja membina tapak asas
– Membina grd. Beam
– Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit
– Tiang- tetulang, formwork dan konkrit
– Lantai konkrit
– Roof beam
– Dinding bata
– Plaster / melepa
– Bumbung
– Kerja kemasan
– Kemasan lantai
– Cara memasang jubin lantai
– Jubin dinding
– Kerja mengecat

Mengurus pembelian bahan binaan

Mendapatkan bekalan air dan letrik.

Kualiti binaan

Mendapatkan sjil layak mendudukki ( CF )

 

MASALAH MEMILIKI RUMAH SENDIRI BERIKUTAN HARGA RUMAH YANG MELONJAKAN NAIK 2011

MODEL KAPAL LAYAR

MODEL KAPAL LAYAR INI ADALAH

DIILHAMKAN DARI SAYA SENDIRI

BERDASARKAN REKABENTUK YANG

TERDAPAT PADA KAPAL LAYAR

KURUN KE 18.

model kapal layar

model kapal layar

 

 

 

“DAPATKAN KAEDAH PENYELESAIAN”

PERCUMA!!!!

 

RUMAH MESRA RAKYAT

BORANG PERMOHONAN PELAN RUMAH

SETIAP KELUARGA  BERHAK MENDAPAT TANAH DARI KERAJAAN

TIPS MEMILIH KERJAYA DALAM BIDANG BINAAN

MY ART GALLERY

BAIKI KEROSAKKAN RUMAH

TAKE OFF QUANTITIES

TABUNG HAJI ONLINE

HARGA RUMAH BARU MENINGKAT 20% – 26 Sept 2011 (Utusan Online)

Comments

  1. hanapi yunus says:

    salam en fatah..

    1 sya ingin tahu apakah maksud 1:100 pada pelan rmh dan adakah ukuran pd plan dlm mm @ cm…

    2..boleh x en fatah berikan ukuran lebar x panjang dlm kaki plan rumah jenis C yg tuan berikan ….

    a. build up area
    b. car porch
    c. terres

    harap en fatah dpt membantu….tq

    • Salam..

      Ukuran dlm pelan adalah dlm milimeter (mm). Manakala skil 1:100 dlm centimeter(cm)….Maksudnya jika ukuran dlm pelan 1cm atau 10mm maka ukuran sebenar di tapak adalah 100cm atau 1000mm. (gunakan pembaris utk ukur)

      Formula tukar ke unit kaki:-
      1 meter = 3.28ka
      Jika dlm pelan ukuran 3200mm, maka jika tukar ke kaki …3.2 x 3.28=10.469ka

  2. hanapi yunus says:

    salam tuan…

    sya bercadang utk gunakan plan yg tuan berikan percuma jenis c utk subbmit loan…
    dimanakan boleh sya buat print tracing paper seperti yg dikehendaki….
    adakah boleh sya menguruskan submission ini sendiri …

    …atau adakah sya perlu berurusan dgn pelukis pelan utk membuat print tracing paper.. berapakah anggaran bayaran yg dikenakan oleh pelukis jika sya menggunakan pelan autocad yg tuan berikan ini sbg plan submission…mohon pandangan tuan…

    • Salam..
      Sebenarnya pelan percuma itu perlu di edit terlebih dahulu dgn memasukkan nama, no geran tanah dan alamat lot tanah tapak rumah En. Selain itu key plan, location plan dan site plan juga perlu di edit dengan memasukkan lokasi, kedudukan sebenar lot tanah en. Juga perlu dapatkan tandangan dan chop pelukis pelan berdaftar.
      Utk memudahkan kerja dan jimat belanja…En pergi ke Pejabat majlis daerah kaw En. bahagian teknikal. Selalunya pekerja disitu ambil upah secara sambilan lukis atau edit plan. Mereka juga boleh dapatkan tandatangan dan cop pelukis pelan disamping boleh uruskan submission sekali. Copy pelan rumah itu dlm pendrive dan bawa jumpa mereka utk edit dan juga lain2 urusan.

  3. RostanMohd says:

    Assalamilaikum kontraktor cyber,dgn kos bahan binaan,upah pekerja dan keuntungan kontraktor…saya dlm perancangan membina rmh sendiri di pasir puteh,plan sudah diluluskan oleh Majlis Dearah,kelusan rmh yg ingin dibina 2064sqf pada keluasan tanah 7000kps. kebanyakan kontraktor yang saya tanya kebanyakan mengambil RM105-120 sekaki,manakala tukang RM19 sekaki..jadi saya tidak begitu yakin sangat dgn cara membina rumah mengupah tukang dan membeli sendiri bahan binaan dgn kos RM185 ribu..takut2 kos tersebut tidak mencukupi kerana kebanyakan kontraktor2 saya bertanya ia mengatakan kos berkenaan tidak mencukupi..dan saya minta kontraktorcyber memberi langkah2 dan pecahan harga bahan binaan sebuah rumah(simen,besi,pasir,bata dsbnya)bagi saya membina rmh ini dengan mengambilkira kos binaan,upah pekerja dan pengurusan. sekian terima kasih.

    • Salam En RostanMohd..
      Drp harga kontraktor sudah boleh buat anggaran kos…RM105 ~ RM120/ka2 adalah termasuk kerja bangunan,pasang tile, letrik dan air tapi tidak termasuk pagar.
      Katakan RM115/ka2 x 2064ka2 = RM 237,630.00 Anggaran kos ini adalah termasuk keuntungan kontraktor ..Kebiasaannya kontraktor ambil keuntungan 25 ~ 35%..
      Ini bermakna kos sebenar pembinaan rumah en adalah sekitar RM154,460.00 ~RM178,222.00 ..Mengurus sendiri pembinaan rumah bermaksud En mengambilalih tugas kontraktor dgn menyediakan bahan2 binaan bagi tukang. Sebenarnya kontraktor sendiripun kurang mahir bab2 teknikal spt baca pelan dan mengira kuantiti bahan. Jika mereka nak deal kerja yg perlukan penerangan lebih terpeinci..mereka pasti akan bawa tukang sekali. Kerana tukang lebih mengetahui selok belok pembinaan rumah . Tugas Kontraktor hanya sediakan duit utk beli barang. Jika duit cukup kerja berjalan lancar.

      Harga tukang RM19/ka2 adalah utk kerja bangunan saja…tidak termasuk kerja letrik. air, pasang tile, cat dan pagar.

  4. Razak Alimin says:

    assalamualaikum…sy nak tnya…abg sy bercadang ingin membina rumah 2 tingkat berukuran 35′x35′….bole saya nak tahu berapa kos anggaran untuk rumah bersaiz tersebut ?…terima kasih

  5. hanapi yunus says:

    salam en fatah..
    sya dh bnk in rm50 utk pembelian ebook tuan..
    setahu sya tuan akan hantar ebook ni melalui email sya..
    boleh x tuan tlg tunjukkan cara nk download skali..
    sya ni xbrapa pandai komputer…hehe

    • Salam…

      Terimakasih…
      Saya dah hantar link download via email…
      Klik link yg diberi dlm email….En akan dibawa ke download page…
      Klik saja link download dlm download page itu ….

      Harap gunakan google chrome browser atau IE semasa download utk lebih mudah…

  6. fazili says:

    assalamualaikum.. tuan saya nak tanya mengenai harga untuk sesebuah pelan… saya bercadang untuk extend blakang rumah dalam 10sqf x 18sqf.. saya ada bertanya dengan pelukis pelan mengenai kos untuk membuat pelan.. beliau anggarkan dalam rm4ribu termasuk arkitek fee m&e fee dan urusan di majlis daerah ..untuk pengetahuan kwsn rumah saya adalah di kuala selangor..adakah munasabah dengan anggaran harga yang dinyatakan.. terima kasih..

    • Salam fazili…

      Extend belakang rumah 10ka x 18ka….Dari saiz lebar rumah 18ka …saya kenalpasti ini rumah teres…Memang kebanyakkan org akan yg tinggal di rumah teres akan extend belakang dapur mereka. RM 4 ribu tu memanglah melampau…tk masuk akal. Kadang2 org tk buat pelan extension…terus aje panggil tukang dan bina..nasib baik lepas…nasib tk baik kena panggil pegi pejabat majlis daerah ….dan mereka arahkan en buat pelan…pastu submit kt mereka dan buat bayaran proses pelan (tk sampai RM200)…Mereka hantar surat menyatakan kehendak2 yg perlu dipatuhi berkenaan undang2 pihak majlis daerah. Jika en rasa boleh patuhi …teruskan. Tapi selalunya yg tak lepas adalah balance 10ka free selepas extension. Walaubagaimanapun kebayakkan org terus aje buat sambungan…dan pihak majlis tk berapa kisah….krn ramai org yg buat.

      Setengah2 majlis daerah….pelan utk sambungan dapur cukup sekadar lakarkan di atas pelan sediaada. Caranya adalah cari pelan sediaada rumah en semasa membeli rumah dulu. Biasanya ada dlm dokumen perjanjian jualbeli. Photostat pelan itu (saiz A4) dan lakarkan dgn pembaris bahagian yg nak disambungkan dan sumbit kt majlis daerah. Adalah lebih baik tanya dulu dgn pergi sendiri ke majlis daerah k. selangor (bhg teknikal) . Mungkin berbeza dgn lain2 majilis daerah.

  7. fir says:

    salam,

    saya nak buat rumah 2 tingkat keluasan 3800kps,
    berapa anggaran kos nya ea. saya bg contractor yang urus kan.

  8. hanapi yunus says:

    salam tuan..

    sya nk tya apakah maksud blue print .kt mana nk buat..

    • Salam En hanafi…
      Blueprint adalah pelan atau drawing yg dicetak/print di atas kertas yg melalui proses celupan bahan kimia ammonia yg menjadikan kertas pelan berwarna kebiru-biruan. Utk pelan rumah biasanya bersaiz A1. Sebelum itu pelan tersebut diprint terlebih dahulu ke atas ” tracing paper”. Blueprint menjadikan kertas pelan lebih tahan lama. Walaubagaimanapun sekarang ini sudah dibolehkan utk submission pelan dicetak di atas kertas putih biasa dgn saiz yg sama.

    • hanapi yunus says:

      salam tuan…
      bagaimana cara sya nk beli ebook tuan…sya xtahu cara nk klik kt mana dan cara byr dgn maybnk2u boleh x..atas nama sapa..sya memang berminat nk dptkan ebook ni keran sya berhajat nk buat loan gov xlama lg..

      • hanapi yunus says:

        salam…
        sya mohon pendapat tuan mengenai plan banglow yg tuan tawarkan iaitu plan A,B dan C jika tanah sya berkeluasan 81 X 75 k/p…

      • Salam En hanapi

        Terimakasih krn ingin beli ebook saya…

        Untuk makluman PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA ada 3 produk iaitu:-

        1. Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)
        2. Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)
        3. Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D (pilih satu pelan saja)

        Kesemua sekali ketiga2 produk di atas berjumlah RM50 shj.

        Bayaran boleh dibuat samada melalui:-
        1.cash deposit
        2.online transfer fund
        3.atau kad kredit via paypal..

        Untuk tempahan layari minisite jualan di sini:-
        http://bina-rumah.com/info/home.php
        Scroll ke bawah sekali …klik button “TEMPAH SEKARANG”

        ****Jangan lupa isi borang pengesahan bayaran(juga dlm webjualan di atas) selepas buat transaksi pembayaran.

        Wassalam..

  9. dbe916 says:

    assalamualaikum en. fatah..

    rumah saya rumah tinggi / dua tingkat tapi bawah kosong sbb kwasan banjir

    (upah rm26 sekaki x 1600 kaki = Rm41600 masa 8 bulan)

    sekarang saya bayar RM2000 seminggu

    soalan saya: (8 bulan = 32 minggu x RM2000 seminggu = RM64000) macam mana ni?

    soalan lagi: (kerja sudah masuk minggu kelima dan sedang ikat formwork beam untuk lantai atas) laju ke slow kerja mereka ni?

    • Salam dbe916 says…

      Kos RM41600 sepatutnya diagihkan sehingga 8 bulan atau sehingga semua scope of work tukang rumah siap sepenuhnya termasuk kerja2 repair mana2 yg perlu. Kenapa perlu bayar RM2000 seminggu..berapa ramai pekerja yg digunakan….bagaimana perjanjian antara en dan tukang….sepatutnya buat satu surat perjanjian dgn meletakkan kos keseluruhan yg perlu dibayar serta masa yg telah dipersetujui bersama. Bayar ikut progress kerja. Setiap minggu memang tukang perlukan duit tapi jangan bayar lebih….mereka perlukan setakat nak bayar gaji pekerja saja…..

      Sudah minggu ke5 …sedang ikat formwork beam untuk lantai atas. …dikira ok… Pada peringkat ini memanglah nampak slow..lepas siap lantai atas baru laju…banyak kerja boleh buat.

  10. SALIZA says:

    Salam..kontraktorcyber..saya nak tanya..
    Adakah buku ini juga membantu kepada tukang rumah yg baru nk belajar bagiman nak kira :
    1- harga upah sahaja untuk sesuatu projek?
    2- Bagaiman nak mengira jumlah barang mengikut keluasan pembinaan?
    3- anggaran masa yg diambil utk menyiapkan pembinaan.
    4-Berapa pekerja yg diperlukan..
    Dan pekara2 yg perlu diambil sebelum kerja dijalankan.

    • Salam Saliza…

      Sebenarnya ebook ini sangat sangat sesuai utk pemilik tanah yg hendak menguruskan sendiri pembinaan rumah mereka tanpa kontraktor…..ianya bukan utk tukang rumah yg baru nak belajar…
      Utk mengetahui semua perkara sebagaimana soalan en di atas perlu melalui pengalaman kerja bertahun2 dgn mengikut dan bekerja di bawah tukang2 rumah yg berpengalaman. Dari sini en akan timba ilmu ketukangan sehingga sampai satu tahap En boleh berdikari dan boleh membuat anggaran kos, pekerja serta berkeyakinan bila nak ambil sub-kerja dari kontraktor. Lagi satu yg penting adalah networking sesama mereka yg terlibat dlm dunia binaan spt kontraktor, pemaju, pembekal, kedai hardware juga juruteknik2 awam dari jabatan kerajaan….Semua mereka ini En boleh kenal dan berhubung bila sudah lama berada dlm industri binaan ini.

  11. Nordinv6 says:

    Salam Saudara Fatah,
    Saya sudah beli dan baca ebook saudara dan dah dapat sedikit ilmu berkaitan bina rumah.
    Soalan: Bagi bina bungalow atas tanah sendiri, boleh saudara nyatakan kebaikan dan keburukan
    pinjaman peribadi dan pinjaman perumahan untuk tujuan ini.
    Sekian, Terima Kasih

    • Salam En Nordinv6…

      Pinjaman peribadi
      - lebih mudah
      - tanah tk perlu gadai kt bank
      - Tk perlu pinjam lesen kontraktor
      - Sesuai utk buat tambahan modal
      - jumlah loan mungkin lebih kecil dan tempoh bayaran yg pendek
      - tk perlu buat progress claim

      Pinjaman perumahan
      - Lebih susah/banyak kerenah
      - Tanah di gadai kt bank (geran tanah bank yg simpan)
      - Perlu pinjam lesen kontraktor
      - Banyak dokumen yg diperlukan
      - Nilai loan lebih tinggi dan tempoh bayaran balik sehingga 30 thn
      - Perlu submit progress claim

  12. Pie says:

    Salam Tuan,

    Saya sedang renovate rumah 2 tingkat corner lot. Rumah asal saya jenis pasang siap. Dan dinding asal utk tingkat atas telah ditanggalkan . Untuk pengetahuan tuan, kontraktor rumah saya menggunakan tapak gajah sebagai foundation. Pada mulanya dia mengorek sedalam 2 kaki. Kemudian batu hardcore, dan dinding lama rumah saya telah dimasukkan ke dalam kawasan yang dikorek tadi…lebih kurang satu kaki kedalaman dan baki satu kaki lagi telah dimasukkan konkrit. Sebelum tuang konkrit kontraktor ada pasang besi 2 layer la utk tapak gajah pada semua kawasan baru yang hendak direnovate..

    Sekarang, apabila saya lihat column utk setiap tiang, saiz besinya tidak sama dengan yang dalam drawing. Sebagai contoh dalam drawing perlu 6Y16, tapi kontraktor pasang cuma 6Y12 sahaja.
    Katanya dalam drawing tu hanya jika buat piling setiap tiang.Tapi rumah saya xde buat piling, cuma korek 2 kaki dan diisi hardcore,dinding asal dan konkrit.

    Persoalannya, adakah dengan menambah lagi (mungkin 3 / 4 batang Y12 untuk setiap tiang) boleh diterima? Kontraktor juga kata tiada masalah sebab rumah2 yang dia buat selama ni pun hanya pakai Y12. Minta pandangan tuan.

    • Salam pie,

      Sebenarnya saya kurang jelas keterangan yg en berikan…jika boleh hantar imej photo atau drawing..
      -Bahagian mana yg di renovate dan berapa besar
      -Istilah tapak gajah saya belum pernah dengar…mungkin istilah tempatan…istilah foundation yg biasa digunakan dalam construction adalah pad footing, strip footing, raft foundation dan pilecap (jika ada piling).
      -adakah kontraktor membina foundation sebagaimana yg ditunjukkan dlm drawing struktur atau reka sendiri.
      -berapa lebar foundation dan gunakan 2 layer BRC atau re-bar
      -Besi tiang tk ikut drwg…6Y16…berapa saiz tiang ni…kebiasaannya besi tiang 6Y16 utk rekabentuk rumah kedai 3 atau 4 tingkat.
      -Utk rumah 2 tkt cukup y12 saja. Jika nak tambah tiada masalah…
      -

      Terimakasih En Pie…

      Saya dah lihat pelan dan gambar yg dikirimkan…
      Saya dapati kontraktor tidak menggunakan pad footing/grd beam sebagaimana structure drwg tetapi mereka gunakan kaedah raft foundation dan gunakan 2 layer of re-bar. Besi bentuk S bertujuan menjarakkan antara 1st layer dan 2nd layer semasa kerja2 konkrit. Walaupun kaedah ini menggunakan banyak konkrit tapi mereka dapat jimat masa/manpower krn tk perlu buat pad footing dan grd beam satu2. Sekali konkrit dah siap sampai grd. slab. Ini bermakna beban bangunan disalurkan secara sekata ke raft foundation. Bagi tiang pula 6Y12 sudah memadai…Sudah menjadi kebiasaan engineer akan design melebihi 2 atau 3 kali ganda dari tahap keselamatan yg diperlukan. Tujuannya juga utk keselamatan krn memang kontraktor akan sentiasa mencari mana2 bahagian utk dikurangkan bagi mendapatkan keuntungan semaksima mungkin tapi tidaklah sampai menggagalkan struktur bangunan itu. Apa yg saya nak komen adalah saiz tiang lebih tebal melebihi dinding. Dinding bata apabila siap dgn plaster tebalnya +- 150mm. Dari segi architecture ini tidak cantik. Bayangkan apabila semuanya siap En akan nampak bentuk setiap batang tiang yg sedikit keluar dari dinding (dlm Q.S dipanggil projection) samada bhg dinding luar atau dlm spt rajah dibawah. Engineer yg bagus selalu nya merekabentuk tiang juga akan mengambilkira ciri2 architecture. Mereka boleh design tiang setebal dinding bata dgn menambah lebar tiang itu. Cthnya 125mm x 300mm. Cuba en perhatikan first floor level key plan ….semua floor beam (fb) tebalnya 125mm utk matching dgn tebal dinding…sepatutnya begitu juga dgn tiang….Jika en nak ubah masih belum terlambat….bincang dgn kontraktor …suruh dia orang call engineer .
      Kontraktor juga sukar nk buat formwork tiang dan floor beam yg tk sama ketebalannya.

      tiang

  13. HuzzPeace says:

    Tumpang tanya..mcm ne nk buat website Bina-rumah.com sebagai contoh. Boleh bisnes on9.
    Terima Kasih

    • Salam HuzzPeace,

      Blog / website ini menggunakan wordpress template yg diubahsuai sendiri dan domain atau URL berbayar. Jika masih baru boleh gunakan yg percuma utk cuba2 dulu. Sila daftar kt wordpress di http://wordpress.com/ Selain wordpress blogspot.com pun boleh.. Juga perlu belajar html code sikit2…Jika ada blog boleh jana pendapatan sampingan melalui iklan2 yg dipasangkan. Kalau ada produk sendiri lagi baik…Banyak yg kena belajar utk jadi mahir tapi jangan putus asa….90% mereka yg cuba jana pendapatan online menemui kegagalan…krn tak mahu belajar dan timba ilmu….semua ilmu internet ada dlm internet….saya sendiri menghabiskan masa setahun utk belajar sendiri sebelum dapat menjana pendapatan…tanpa tunjuk ajar dari otai2 IM.

  14. hasan says:

    salam Tuan,

    mohon pandangan sesapa yg boleh memberi sedkit panduan, sy mempunyai tanah sendiri (kampung)….sy menpunyai bajet lebih kurang 70k-85k……agak2 tuan….brapa kaki persegi yg boleh dibangunkan rumah?…..tq

  15. taufik says:

    tq tuan….usaha yang sgt baik bg mereka yang memerlukan seperti saya..saya dah bank in rm50 pg td..harap dapat segera e-book dari tuan…saya bercadang nak bina rumah 35×50..ruang tamu berada diatas kolam terbiar yang telah ditambak..untuk tapak rumah keseluruhan macammane kaedah menambak paling kukuh..guna tanah merah/batu campur atau pasir………terutama bahagian ruang tamu tadi…tqvm

    • Salam En taufik…
      Terimakasih krn beli ebook saya…link download dah dihantar via email.
      Tanah merah paling murah dan paling baik utk menambak….bagi kaw ruang tamu perlu dikeringkan dulu kolam itu dan buang semua tanah yg lembik atau lumpur sebelum menambun dgn tanah merah. Semasa pembinaan tapak asas atau foundation pastikan ianya berada di atas lapisan tanah yg asal (bukan tanah tambun) …sila scroll ke bawah utk lihat imej tapak asas.

  16. ali says:

    salam tuan kontraktorcyber,

    saya kurang jelas post diatas

    untuk buat pinjaman gov adakah kita tidak perlu lagi mengunakan kontraktor lagi?madsudnya duit akan terus masuk ke akaun kita kan?

    • Salam en ali,

      Gov loan tidak lagi perlu gunakan lesen kontraktor lagi. Ini yg saya dengar dari dari kawan2 kontraktor bina rumah….saya sendiri pun tk berapa pasti krn dah lama tk terlibat dlm kontrak bina rumah ni….lagipun bab loan ni bukan bidang kerja kontraktor. Harap cuba selidik sendiri. Sebenarnya jika guna khidmat kontraktor duit progress claim akan masuk ke akaun lawyer….tunggu arahan dari en. utk bayar kpd kontraktor.

  17. Y says:

    Assalamualaikum,
    En Fatah, saya nak tanya untuk ape kita guna nama/syarikat/lesen kontraktor? Kalo pelukis pelan saya lukis pelan then saya sendiri kene urus hal submitting plan ke majlis, macamna cara nak buatnya dr A-Z? Saya guna pelukis plan x brlesen dan pakai cop pelukis pln yg ade lesen-yg ade lesen dah malas nak wat plan. Untuk cop tu dikenakan bayaran dlm RM300-RM400 dan untuk lukis plan kira dalm RM0.60/sqft.Reasonable tak? Harap bantu…

    • Salam Y,
      1. Guna nama/syarikat/lesen kontraktor jika en nak buat loan bank atau gov loan utk biayai pembinaan rumah.(skrg saya dengar gov loan tk perlu lesen kontraktor…cukup nama/sijil pendaftran syarikat aje). Ini procedure bank dan kerajaan. Tujuannya hanya mereka yg berkelayakkan saja dibenarkan membina rumah. Walaupun begitu ianya hanya atas kertas saja utk documentation pihak dia orang. Realitinya en boleh bina sendiri dgn pinjam lesen kontraktor (salinan) utk submit kat bank seolah2 kontraktor yg akan bina rumah en. Jika guna duit sendiri ini semua tk perlu.
      2. Nak buat sendiri submission pelan ….elok tanya dulu kehendak2 majlis daerah kawasan en. (berbeza2 setiap daerah)…pergi ke bahagian teknikal. Jika nak senang ….upah je kakitangan majlis buat pelan , dapatkan endorsement dan buat submission sekaligus (biasanya pekerja majlis bhg teknikal ambil upah buat pelan secara part time).
      3. bayaran RM300-RM400 dan untuk lukis plan RM0.60/sqft. tk masuk submission memang reasonable. Biasanya lukis dan submit termasuk struktur drwg serta design calculation report RM1.50/ft2

  18. khairul says:

    salam tuan, nak tanya pasal kos untuk tambun tanah luas 70 x 80, dalam berapa lori agaknya & berapa lama baru sesuai utk buat rumah, & kalau utk bungalow 2 tingkat, patut ke piling dulu. lagi satu, sesuai tak tanah luas 70 x 80 di kawasan merlimau (dalam 2 km ke pekan) dijual dengan harga 70k, tanah ada geran, cuma semak n ada pokok sikit…tq in advance

    • Salam,

      En tak bagi ketinggian tanah yg perlu ditambun. Walaubagaimanapun saya andaikan tanah yg nk ditambun adalah 1.5ka.
      Maka 70 x 80 x 1.5 = 8400ka3 atau 238m3. Muatan lori besar 10 roda lebihkurang 10m3. Maka anggaran kasar tanah merah yg diperlukan adalah 24 lori. Setakat rumah kediaman 2 tingkat tk perlu piling. Cuma pastikan pad footing atau foundation berda di atas tanah asal. Harga tanah saya tk pasti . Kena tanya agen hartanah kt facebook ramai.
      footing

  19. eda says:

    salam tuan.. sy bermnat untuk mendapatkn ebook tuan dan bercadang untuk membina rumah sendiri.masalahnye tanah yg dihadiah oleh ayah sy masah lg belun ditukar nama. bolehkh suami sy membuat pinjaman dengan bank untuk membeli tanah tersebut dan sekaligus membina rumah.pinjaman tanah + rumah.tanah seluas suku ekar dan cadangan sy untuk membuat rumah banglo satu tingkat (4 bilik tidur) dgn anggaran RM160k.tujuan pembelian tanah tersebut hanyalah untuk (anggaran dlm 90k) untuk membuat modal awl pembinaan rumah memandangkn kami mmg tiada cash dan suami kerja swasta. sy mmg bercadang mencarik tukang sendiri tanpa menggunakn kontraktor.lebih jimat..mohon pandangan pihak tuan.terima kasih.

    • Salam puan eda…

      Terimakaseh krn berminat dgn ebook saya….Sebagai kontraktor saya lebih tertumpu kpd kerja2 semasa pembinaan rumah saja….bab loan bank atau gov saya kurang arif. Tapi memang ada bank yg tawar loan utk beli tanah dan bina rumah sekali. Puan boleh rujuk forum ni http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=108909&page=3

      Tanah suku ekar memang cukup luas. Jika loan tanah boleh dapat semaksima mungkin dan cukup utk buat modal bina rumah….maka tk perlu lagi loan utk bina rumah. Rancang dgn betul dgn mengambil kira keluasan rumah dan budget kewangan. Puan boleh bina rumah setakat kemampuan yg ada dulu…..akan datang boleh buat pembesaran.

  20. bun says:

    salam en fatah bersua kmbali… sy bina rumh sndri,pnjm lsen kntrktor dn cr tukang sndiri….sy nak tye beb kos prmulaan yg diperlukn untuk mmbina rumah 1800kp….ini krn sy buat gov loan…bkn ke sy harus dahulukn duit sy dahulu sblum dpt claim drpd pguam?dalam 30k cukup ke?trima ksh….

  21. shikin says:

    trima ksh ats pndangn en fatah.mrujuk kpd soaln sy yg lps mgenai pgurusn rumah sndiri tpi kami tggl di kl….suami mncadgk sy tggl di kg mmndgk sy sudh tidk bkerja.kami jg ade brjmpa slh seorg kntraktor di trngganu,dia mgatakn duit claim tidak masuk kedlm akaun dia sbaliknya akn mask kedlm akaun pguam yg dilntik oleh kami.kmudian pguam akn mmbrikn cek kpd kami.adakh situasi ini btl?

    • Salam..pn shikin,

      Ya..betul. Jika puan arahkan peguam supaya membayar kontraktor setiap kali progress claim masuk pun boleh. Tapi saya syorkan biar peguam simpan dulu duit claim tu dan tunggu arahan dari puan krn mungkin duit claim yg masuk tu lebih berbanding dgn kemajuan kerja yg disiapkan oleh kontraktor.

      • shikin says:

        salam en.sy kurg fhm sbenrnya mksud en fatah..sy ingin mmbina rmh sndri dan pnjam lesen kntrktor.. krnya tukg sndri la….sy tak fhm en cakp mgkin duit claim yg msuk lbh tu lbh brbnding kmajuan krja yg disiapkn kntrktor?

        • Salam…..apa yg saya masudkan bayar kpd kontraktor mengikut % kerja2 yg sudah disiapkan oleh mereka. Ada Kemungkinan progress claim terlebih dari apa yg kontraktor dah siapkan.

          • Wan says:

            Betulkan kalau saya salah:

            Maksudnya kalau kontraktor yang buat sepenuhnya tiada masalah. Tetapi disebabkan menguruskan sendiri claim yang dibuat mengikut jadual daripada pihak Bahagian Pinjaman Perumahan @ Bank. Oleh yang demikian kerana harganya adalah lebih murah maka sudah tentu terdapat lebihan.

            Contohnya harga rumah mengikut penilaian RM200k dan loan RM 200k tetapi modal kerana menguruskan sendiri rumah RM 140k. Jadual bayaran contohnya 10 peratus daripada total loan RM200k adalah RM 20k. Kerana menguruskan sendiri 10 peratus daripada RM140 k ialah RM14k. Jadi lebihan ialah RM6k.

          • Ya…betul tu….lebihan RM6k sudah jadi milik en.

  22. mzkufian says:

    Tuan,

    Bagaimana memilih untuk membeli lot tanah rumah/banglo?maksud saya ciri ciri. Saya terlihat satu tempat iklan di sungai pusu, gombak….ada meniklankan penjualan lot tanah untuk rumah. 60 x 40 (rm 64k) adakah berbaloi?

    sekian

    • Salam mzkufian,

      Selain dapatkan salinan geran tanah dan semak kt pejabat tanah mengenai status tanah tersebut dan sekatan2 yg ada…perlu diketahui berapa besar rumah yg boleh dibina dgn keluasan tanah yg nak dibeli itu.

      Sebagai panduan building by law..undang2 kecil bangunan seragam:-
      1. Jarak dinding rumah dgn sempadan tanah perlu ada minima 10ka. bagi sebelah tepi kiri/kanan dan sebelah belakang.
      2. Bahagian hadapan minima 20ka jarak antara dinding rumah dengan sempadan tanah.
      2.Tanah corner lot – sebelah tepi yang menghadap ke jalan bersebelahan minima 20ka.

      Ini bermakna tanah 60 x 40 ka ukuran maksima rumah yg boleh dibina adalah 30ka x 20ka (600ka2) terlalu kecil bagi rumah bungalow. Keluasan spt ini adalah rumah teres kos rendah saja (2 bilik tidor). Atau en boleh bina rumah 2 tkt…

      Mengenai harga tanah tu en perlu survey nilai tanah semasa yg berdekatan dgn bertanya org2 disekitar kaw tersebut atau en boleh tanya egen hartanah yg banyak dlm facebook.

  23. shikin says:

    salam en fatah..saya ingin membina rumah sendiri pada bulan 7 nt di kg di trganu.saya dan suami tnggal di k.lumpur..tanah sudh siap di tambak 2 bln lalu.pelan rumah dalam proses.macamana saya ingin mengurus sendiri rumah saya itu jika saya tidak tinggal di kg?

    • Salam PN shikin,

      Ini masalah sikit…krn puan dan suami tk dapat pantau pembinaan rumah sendiri. Jika lantik kontraktor sekali pun memang perlu diawasi. Saya syorkan pn cari seseorang yg boleh dipercayai dan jujur dikalangan saudara-mara yg boleh diharap mengurus kerja2 pembinaan rumah puan krn ia melibatkan wang ringgit. Puan boleh pantau kerja bina rumah ni melalui gambar2 dan resit2 pembelian bahan2 binaan yg dikirimkan.

  24. hery says:

    salam,tuan.

    saya nak bertanya, saya telah membina rumah diatas tanah sendri.
    kemusykilannya ialah,jarak dinding rumah saya dengan sempadan tanah kurang dari 10 kaki ada masalah tak nanti.
    tuan tanah yang lain adalah pakcik saya,setakt ini tak ada problem la,
    cuma dari segi pihak berkuasa tempatan atau undang2 yg berkaitan macam mana?apa pandangan tuan/kalau boleh emailke alamat ini .terima kasih

    • Salam en hery..

      Ini bermakna en tk pernah submit pelan utk kelulusan. Tak mengapa jika tanah En berada di luar kaw pentadbiran majlis daerah . Jika dlm pentadbiran Maj. daerah memang jadi kesalahan, tapi mereka tk ambil peduli jika tiada org yg buat aduan. Mereka akan ambil tindakan jika ada sesiapa terutamanya jiran berdekatan buat aduan dan pihak majlis akan rekod dan bertindak mengikut aduan yg diterima.

      • azhari says:

        Assalam En Fatah,

        Bagaimana dengan CF kalau kes macam ni. Jika tiada aduan pun akan masalah untuk mohon CF kan?

        • Salam en azhari,

          Tk ada kelulusan pelan dari majlis daerah bermakna tiada CF. CF diberi jika pembinaan rumah mengikut pelan sebagaimana yg diluluskan (tiada pindaan). CF bermaksud “sijil layak mendudukki”.
          Tiada CF bukan bermakna rumah tersebut tidak selamat. Banyak rumah2 di kampung2 tiada CF. CF perlu bila kita nk jual rumah tersebut yg libatkan loan bank. Jika pembeli nk bayar tunai tiada masalah.

  25. mazlan says:

    salam..saya bercadang membina rumah pada tahun ini. saya tertarik untuk membina rumah 1 tingkat setengah. soalan saya, adakah membina rumah 1 tingkat setengah kosnya lebih mahal daripada membina rumah satu tingkat saja. apa yang saya maksudkan daripada kos upah tukang dan juga kos pembelian barang2. terima kasih atas jawapan daripada tuan.

    • Salam en mazlan…

      Ya…rumah 1 tingkat setengah sedikit lebih tinggi kosnya berbanding rumah 1 tingkat walaupun keluasan lantai sama luas krn bahan binaan bertambah terutamanya formwork/besi utk slab serta kos tukang juga lebih sikit pada bhg 2 yg rumit.

  26. normala says:

    sy ada kemusykilan sikit, sy ada bina rumah atas tanah pusaka di kampung, bina sendiri tanpa plan dr mana2 pihak. so skarang ni klu sy nak mohon no rumah@bekalan api+air, apa yg patut sy buat….ada yg kata akan kena kompoun dr pihak majlis perbandaran….agak2 brapa ye?….bolah tolong tak?…

    • Salam Puan Normala…

      No rumah boleh ikut no lot tanah. Bekalan api & air tiada kaitan dgn pelan rumah..boleh pohon. Jika tanah puan berada di luar kaw pentadbiran majlis daerah tk perlu kelulusan pelan. Jika dlm pentadbiran Maj. daerah memang jadi kesalahan, tapi mereka tk ambil peduli jika tiada org yg buat aduan. Mereka akan ambil tindakan jika ada sesiapa terutamanya jiran berdekatan buat aduan dan pihak majlis akan rekod setiap aduan yg diterima. Kompoun memang dikenakan jika tiada pelan…saya tk pasti jumlahnya ..mungkin sekitar 2 ~ 3 ratus RM selain pelan rumah kena buat dan submit.

  27. Wan says:

    Salam, nak tanya tentang kedudukan tandas begini dari segi pengudaraan. Tandas 1 tiada masalah kerana bersebelahan dengan dinding luar, cuma tandas 2 yang berada sebelah dalam rumah kerana sudah tiada ruang. Adakah saya perlu membina satu saluran ventilation atau bagaimana.

    _______________________
    I I I
    I I I
    Bhg. Dalam I Bath 2 I Bath 1 I Dinding Luar
    I I I
    I____________I_________ _I

    • Salam En wan..

      Dari lakaran yg ditunjukkan pintu masuk ke bath 1 dan bath 2 adalah pintu yg sama…mungkin bath2 bilik mandi dan bath 1 adalah toilet. Jika tk mahu gunakan exhaust fan pada dinding sekatan di tengah…cara yg biasa adalah membina dinding sekatan lebih rendah dari siling …kira2 6 in 12 in gaps bagi pengaliran udara kedua2 bilik.

      • Wan says:

        Terima kasih sangat-sangat. Memang tidak mengecewakan berkampung di website bina rumah ni.

        Exhaust fan adakah jenis kipas di dinding atau ada saluran/paip macam hood dapur untuk mengelakkan harumannya mengganggu tandas sebelah. Tandas 1 tu sebenarnya untuk master bedroom. tandas 2 untuk tetamu. Syukran sifu.

        • Salam,

          Exhaust fan adalah sejenis kipas yg biasanya dipasang pada dinding dapur. Fungsinya menyedut udara panas atau berbau keluar dari bilik tersebut. Bagi kes bilik air rumah en boleh pasang exhaust fan spt dlm gambar ni bath

  28. khairul says:

    salam

    klu lot tanah 45 x 80 brape keluasan rumah,klu rumah 2 tingkat anggaran kos rumah tersebut brape..brape bilik dpt utk rumah tersebut

    • Salam en Khairul..

      Sebagai panduan building by law..undang2 kecil bangunan seragam:-
      1. Jarak dinding rumah dgn sempadan tanah perlu ada minima 10ka. bagi sebelah tepi kiri/kanan dan sebelah belakang.
      2. Bahagian hadapan minima 20ka jarak antara dinding rumah dengan sempadan tanah.
      2.Tanah corner lot – sebelah tepi yang menghadap ke jalan bersebelahan minima 20ka.

      -Maksima Keluasan rumah yg boleh dibina: 25ka x 50ka
      -anggaran kos sila kira di webpage calculator :http://bina-rumah.com/wp/pengiraan-kos-bina-rumah-dan-kos-bahan/
      -bilangan bilik tgkt bawah 3,4 bilik dan 2 bilik air bergantung keluasan yg dikehendakki.

  29. Wan says:

    Salam…. Apa khabar semua kontraktor-kontraktor semua… Hehe…

    Nak tanya soklan sket kat sifu KontraktorCyber ni.
    Biasanya kalau pembinaan rumah dengan kontraktor berdaftar,selain daripada kos rumah per sqft, apa lagi yang terlibat. Yang saya tahu :

    Contoh :

    1. Harga Rumah : RM 200,000.00
    2. Pagar Rumah : RM 15,000.00
    3. Elektrikal (Lampu/Kipas dll) : RM 3,000.00
    4. Consultant, arkitek, submit pelan, lain-lain sampai dapat cf 10 % dari harga rumah. = RM 20,000.00
    5. Deposit Majlis+Api+Air = RM 4,000.00
    6.Lawyer : RM 4,000. – RM8,000.00

    Jumlah :RM 250,000.00

    Betul ke? Atau ada apa yang saya terlepas pandang dan apa yang silap dan perlu diperbetulkan.

    Terima Kasih banyak-banyak atas bantuan daripada mula saya beli e-book sampai dh nk mula buat rumah ni.

    • Salam en. wan..
      **Pembinaan rumah jika lantik kontraktor**
      Saya rasa kos pre-construction terlalu tinggi…
      Jika harga rumah sekitar RM200k maka keluasanya tk lebih 2000ka2. Bermakna tk perlu lantik arkitek, cukup pelukis pelan je…rate pelukis pelan sekitar RM1.20/ka2 ~ RM1.50/ka2 semua sekali termasuk submission hingga dapat kelulusan. Manakala pelan struktur dan design calculation report dari consultant ratenya RM1 ~ RM1.30/ka2.
      Item no:
      4. Sekitar RM3k ~RM5k saja
      6. Lawyer fee : jika bina rumah 100% guna duit sendiri..maka tk perlu khidmat lawyer..cukup surat perjanjian antara pemilik rumah dan kontraktor.

      ***INFO:
      1. Kemungkinan skrg submission pelan septic tank ke jabatan pembetungan dikenakan fee (dulu free)
      2.Apa yg saya dengar skrg ni jika buat gov loan tk perlu lesen kontraktor lagi…cukup sekadar ada pendaftran syarikat.

    • Wan says:

      Salam Maulidurrasul…

      Nak tanya Sifu, macam mana nak senaraikan apa yang perlu dibeli untuk perkakasan bagi sesebuah bilik air master bedroom, bilik air tetamu, lampu, kipas dan sebagainya. Tak perasan dalam ebook tu. Atau ada contoh senarai dari sekecil-kecil barang macam skru hinggalah kepada kipas, pintu dan sebagainya. Syukran.

      • Salam En wan,

        Barang2 accessories dlm bilik air…tk ada dlm ebook sebab ianya perkara mudah…lagipun bergantung kpd selera pemilik rumah. Perkara basicnya spt water closet (wc), cistern, wash basin, water tap, shower dsbnya semua org tahu atau boleh tanya tukang paip.

  30. siti says:

    Nak tanya berapa anggaran harga untuk buat rumah spt plan banglo A, B dan C jika guna kontraktor berapa dan banyak tak bezanya kalau bina sendiri

  31. carlos_jingga says:

    Salam tuan, tahniah krn berjaya update webpage anda dr semasa ke semasa. sy tlh pun milikki ebook anda pd tahun lepas utk memantapkn lg ilmu membina rumah sendiri. untuk pengetahuan tuan, sy akan membina rumah banglo setingkat di atas tanah bapa sy di mana keluasan tnh hanya 1/2 ekar. di atas tnh 1/2 ekar ini terdpt rumah bapa sy di bhgn hdpn & rumah yg akan sy bina di bhgn blkg. Berikut adalah proses yg sudah sy laksanakan:
    – Pelan = beres(draw sendiri then pas ke pelukis pelan TETAPI x dptkan kelulusan)
    – Modal = beres (simpanan & personal loan)
    – Tambak tanah = beres (tambak dlm 1 kaki setengah, bkn tnh merah, tambak bermula julai’11)
    – Kayu formwork = beres (second hand punyer..murah hehe)
    – Tukang rumah = beres (rm20/ka2)
    – Besi = sudah beli jenis Y12 (belom proses bengkok)
    Tuan, berdasarkan info sy di atas, mohon jasa baik tuan utk bantu sy berdasarkn soalan persoalan berikut:
    1) Bolehkah sy pecah lot tnh 1/2 ekar ni pd masa akan dtg?
    2) Sekiranya boleh pecah lot, bolehkah sy menggunakan nama wife sy utk membeli semula tanah & rumah sy yg sudah dibina itu menggunakan gov loan?
    3) Sekiranya boleh beli guna gov loan, adakah boleh dlm keadaan rumah sy yg sudah siap tetapi tiada kelulusan apa2 dr pihak berkuasa termasuk pelan rumah?
    4) Tukang rumah sy hanya menggunakan mixer yg kecil shj utk membancuh konkrit (termasuk utk foundation nnt), adakah ini akan mempengaruhi kualiti rumah sy nnt? (mixer kecil), Perlukah sy order konkrit ikut gred konkrit dr pre-cast plant?
    5) Boleh tuan tlg bg info jenis besi ikut spec JKR utk banlo setingkt? (load= atap genting&kayu utk atap)
    6) Mane lg baik, gunakan besi atau kayu utk atap genting?

    Untuk pengetahuan tuan, sy sengaja tidak menggunakan gov loan lg krn sy tau sekiranya sy guna gov loan, sy akan terikat dgn byk pihak termasuk kerenah kontraktor, maybe sy akan dpt rumah yg kecil shj x padan dgn wang yg dikeluarkn. Apa pandangan tuan tentang tindakan yg sy wat utk sy bina rumah sy ini? Mungkin tindakan sy ini tidak bijak atau kurang bijak, wallahhualam…sy pun x pasti hehe.

    Ape kate utk projek Internet marketing tuan akan dtg, tuan detailkan satu persatu cara pengiraan kos2 yang terlibat utk bina rumah, cth: siling, jubin, elektrikal, sewer, water tank,drainage, cat, pintu, tingkap, dll. Mungkin ini akan lebih membantu org lain.

    Diharap tuan dpt membantu persoalan sy td.
    Semoga Allah merahmati usaha kita semua.
    Sekian dr: Budak baru belajar…..

    • Salam carlos_jingga,
      Terimakasih krn beli ebook saya dan tahniah krn berkeyakinan mengurus sendiri pembinaan rumah en.

      1. boleh pecah lot pd masa akan datang..tapi pastikan lokasi rumah yg akan dibina melepasi jarak minima ke sempadan tanah supaya senang bila buat pengukuran bila pecah lot nanti.
      2. tak ada masalah….
      3. yg ni ada masalah sikit….apa yg saya tahu setiap loan gov atau bank perlu ada kelulusan pelan dr majlis tempatan dan insuran…pihak insuran pula mahu lihat CF.
      4.Guna Mixer kecil (site mix) pun ok…tk ada masalah…org dulu2 buat concrete pakai manpower gaul atas tanah aje. Ready mixed dari batching plan hanya mudah kerja je tapi harga mahal sikit.
      5. Spec JKR bagi bgn setingkat tk tentu…sebab kadang2 juruteknik aje yg design..pakai hentam je tak buat calculation. Banyak yg over design….
      Standard bungalow setingkat adalah besi Y12 dan link R6 bagi semua struktur footing, tiang , grd dan roof beam. Bagi bumbung atap genting biasanya sudah ada dlm pelan arkitek…trusses 2 x 5 ata 2 x 4 pun boleh jarak 2ka c/c. Penyokong(struts) 2 x4. Bab bumbung ni serahkan pada tukang …dia org lebih mahir dari kontraktor.
      6. Buat masa skrg org cakap kekuda besi lebih murah sikit berbanding kayu…tapi tukang rumah kampung tak biasa…dan kerja pemasangan selalunya dipasang oleh team specialist dari bengkel besi yg bekalkan kekuda besi tersebut. Saya syorkan guna kayu aje krn jika nak buat pembesaran rumah akan datang ianya lebih mudah.

      Tindakan en yg tk mahu buat loan gov utk elakkan dari kerenah kontraktor memang bijak sekali. Dan inilah yg saya jelaskan dlm ebook saya tu. Tapi skrg ni saya dengar utk loan gov tk perlu pakai kontraktor lagi…cukup gunakan mereka yg ada daftar perniagaan je. Cuba selidik…jika betul memang mudah sekali.. boleh daftar sykt guna nama sedara mara.

      Ya.. betul tu bab pengiraan kos2 yg terlibat…memang sukar sekali nk kira bahan dan kos satu persatu. Utk makluman saya sedang bina webpage calculator yg lebih detail utk pengiraan besi, formwork, konkrit dan lain2 yg sukar dikira sebagaimana yg saya sudah buat bagi pengiraan anggaran kos bina rumah.

  32. nurhani says:

    salam…

    Saya mohon bantuan encik untuk memberi sedikit maklumat dimana saya bercadang untuk bina banglo…
    1. Saya telahmembeli lot banglo berukuran 70 x 75 kaki persegi… Berapakah ukuran maksima keluasan banglo yg boleh sayabina… Saya berminat dgn satu plan binaan 53×65…
    2. Saya bercadang untuk bina banglo 2 1/2tingkat…yg mana keluasan melebihi 3000 kaki persegi…jika saya perlu mendapatkan khidmat arkitek… Berapa anggaran biasa bayaran khidmat arkitek untuk pelan hingga submit ke majlis.

    Terima kasih

    • Salam Puan nurhani,
      Sebagai panduan building by law..undang2 kecil bangunan seragam:-
      * Jarak dinding rumah dgn sempadan tanah perlu ada minima 10ka. bagi sebelah tepi kiri/kanan dan sebelah belakang.
      * Bahagian hadapan minima 20ka jarak antara dinding rumah dengan sempadan tanah.
      *Tanah corner lot – sebelah tepi yang menghadap ke jalan bersebelahan minima 20ka.

      1. Ini bermakna ukuran maksima yg boleh dibina adalah 50ka x 45ka (build up area)
      *build up area = luas lantai kawasan berdinding
      *gross area = build up area + luas kaw yang tidak berdinding(carporch,terrace dll)
      2.Fee arkitek dikira berdasarkan rate RM/ka2…jika lebih 3000ka mungkin RM6k ke atas.

      Sila rujuk komen pembaca di bawah:-

      nurul says:
      January 13, 2012 at 3:48 am • Edit
      pelan rumah dilukis oleh pelukis pelan berdaftar je.. kalo cm tu lg senang la keje saya.. fee arkitek mhal sgt 6k bg tujuan nie.. binaan umh bwk 1800kps. adakah berpatutan?

      Reply
      KontraktorCyber says:
      January 14, 2012 at 5:02 am • Edit
      Salam,

      Memang fee arkitek sekitar 6k tu dikira standard…sebab mereka adalah firma perunding profesional.

      Reply

  33. esa says:

    salam. ..tuan..
    saya ingin bertanya saya telah membeli satu lot bunglow seluas 7230kaki persegi, soalnya bolehkah
    saya pecahkan lot ini menjadi 2lot yg berasingan? apakah yg perlu saya lakukan sehingga dapat dikeluarkan geran yang baru.
    sekian terima kasih tuan

    • Salam en esa..
      Boleh pecah lot menjadi 2 sekiranya tiada apa2 sekatan pada tanah tersebut….nak pecah lot perlu berurusan dgn juruukur tanah berlesen dan minta pendapat samada tanah dgn keluasan 7320ka2 boleh dipecah ke lot bungalow atau semi-D saja.

  34. diana says:

    Assalamualaikum.

    boleh saya dapatkan no. tel. tuan utk dihubungi kerana ada beberapa perkara yg ingin saya ‘deal’ dgn saudara.
    T.Kasih

    • Salam CIK/PUAN diana,
      Minta maaf banyak2…saya hanya berhubung melalui blog, email dan facebook saja..lagipun skrg saya dah kurang aktif dlm pembinaan rumah… lebih tumpukan projek kerajaan dan online business….

    • diana says:

      sebenarnya, selain drp menggunakan e-book tuan, saya bercadang utk belajar secara ‘face to face’ dgn seseorang yg pakar & buat sedikit praktikal tentang rekabentuk struktur rumah, x perlu terperinci hanya konsep asas shj. Boleh tuan cadangkan sesiapa yg boleh saya hubungi? Saya sanggup bayar utk tujuan ini.

      • Salam,
        Saya bangga krn CIK/PUAN berminat nak belajar bidang binaan ini…walaubagaimana pun saya minta maaf krn banyak kawan2 dah lost contact..sebab saya dah kurang aktif skrg ini….lagipun saya saya belum pernah terjumpa individu yg mengajar secara face to face kecuali di pusat2 latihan spt IKM, pusat latihan perindustrian atau yg sepertinya. Tapi pusat ini khas bagi budak2 baru habis SPM yg result tk berapa elok dan belajar secara praktikal. Jika kt Politech atau UiTM hanya teori saja. Sebenarnya bidang binaan ni sangat luas dan banyak pecahannya. Jika nk tahu bab rekabentuk struktur kena cari mereka yg belajar civil engineering. Jika nk kira bahan tanya Q.S. Jika nak tahu pelan tanya arkitek atau pelukis pelan. Jika nk tahu bab construction tanya kontraktor. Saya syorkan tanya mereka yg ada pengalaman kerja dgn kontraktor krn mereka tahu serba sedikit dlm semua perkara atau jika ada kenalan yg kerja sebagai “clerk of works” samada dgn pemaju perumahan atau civil consultant.

  35. Elfa says:

    salam tuan,
    Bolehkah kalau keluasan tanah itu 40ka x 70ka setiap unit,tapi saya mahu bina rumah saiz 30ka x 50@60ka termasuk carporch setiap unit .Adakah dibenarkan dan mndapat kelulusan ?Berbalik pada jawapan tuan yg nombor 1,sekiranya dalam gran tanah (pajakan Negeri-99 tahun) bhg syarat2 nyata dan sekatan kepentingan ada menyatakan ‘Hendaklah didirikan sebuah bangunan kediaman sahaja’ dan ‘tidak dibenarkan dipindah mlik kecuali mendapat kelulusan pengarah tanah dan Galian’.
    Soalan saya,bolehkah tanah keluasan 520mp itu dipecah lot kepada 2 @ satu gran 2 nama (nama pembeli rumah)?Apakah ia melanggari syarat2 nyata sekiranya dibina semi D?MUdahkah kebiasaannya pihak bank menerima pinjaman pembeli untuk kediaman ini dalam status tanah Pajakan Negeri?

    • Salam..
      Boleh mengecilkan saiz ikut bentuk tanah…
      Tanah yg ada sekatan “tidak boleh dipindah milik” dan pecah kpd 2 @ satu geran 2 nama…Sebenarnya saya pun kurang arif bab tanah ni…krn sebagai kontraktor binaan saya hanya terlibat semasa proses pembinaan saja selepas semua masalah tanah sudah selesai. Sebaiknya cuba tanya kat pejabat tanah….atau minta pendapat jurukur tanah berlesen krn jika nak pecah lot dan pindah milik perlu berurusan dgn juruukur.

  36. Elfa says:

    Salam tuan,minta jasa baik tuan dapat bantu saya.Katakanlah saya ada tanah lot yg berkeluasan 520mp dan saya bercadang mahu bina 2 unit rumah semi-D diatas keluasan tanah tersebut dan mahu menjual semula kedua-duanya kepada pembeli.

    soalan saya:
    1)Apakah perlu saya pecah lot tanah utk membina 2unit semi-D itu terlebih dahulu sebab saya mahu dapatkn gran berasingan utk tujuan memudahkan untuk dijual secara berasingan?
    2)Berapakah keluasan maksima utk kedua2 unit rumah boleh dibina?
    3)Apakah CF perlu dimohon ?

    • Salam CIK/PUAN Elfa..
      1. Ya..lebih baik pecah lot dulu supaya senang semasa nak jual nanti.
      2. Tanah 520mp = 5662 ka2. Keluasan maksima utk bina rumah semi D adalah 5600ka2. Bermaksud ukuran rumah 30ka x 40ka termasuk carporch setiap unit. Ukuran tanah bagi setiap unit adalah 40ka x 70ka. (40 x 70 x 2 lot = 5600ka2). Tapi ianya bergantung bentuk ukuran tanah CIK.. lebar x panjang.
      3. Nak jual perlu dapatkan CF jika pembeli gunakan loan bank atau kerajaan krn setiap loan akan libatkan insuran…dan pihak insuran mahu lihat CF.

  37. azhari says:

    Saya telah membeli dan membaca ebook En Fatah,

    Persoalan saya:
    1)selain mencari kos untuk bina rumah, apakah langkah pertama yang perlu diambil; submit pelan rumah atau mencari tukang rumah dahulu?

    2)kalau saya hendak membuat pinjaman siapa yang akan nilai rumah itu?adakah hanya anggaran seperti calculator En Fatah diterima oleh bank? atau anggaran itu lebih dari nilai pihak bnk.yg saya tahu bank akan memberi loan berdasarkan valuer bnk.

    3)saya membeli ebook en fatah dengan pelan banglo 2 tingkat. dari pendapat en fatah, mana yang lebih sesuai dengan tanah 65×90. adakah lg sesuai saya bina rumah 45×60 setingkat atau banglo 2 tingkat seperti yg diberi bersama ebook.jika rumah setingkat sy mempunyai laman yg kecil dan sekiranya 2tgkt laman yg luas(secara teorinya). dari segi kos adakah sama?

    4)dari komen2 en fatah, saya terbaca tentang sijil yg dikeluarkan oleh arkitek bagi tujuan progress claim. maksudnya sekiranya menggunakan loan bank, saya masih terikat dengan arkitek sehingga rumah selesai dibina?

    5)dari kos anggaran yg en fatah jelaskan diatas(contohnya: kos bahan bina RM52k dan upah pekerja RM52k), adakah kos bahan binaan tidak akan lebih dari RM52k sekiranya saya bina rumah dengan upah pekerja dalam RM52k?adakah harga tukang rumah RM50/ka2 sekali bahan harga yg berpatutan?

    Maaf jika jawapan bagi persoalan saya ini terdapat dalam ebook en Fatah. mungkin saya terlepas pandang. Terima kasih kerana menjawap persoalan saya. :)

    tqvm

    • Salam En azhari,

      Terimakasih krn beli ebook saya…
      1.Utk jimatkan masa submit pelan dulu…proses dapatkan kelulusan antara 1 ~ 2 bulan (akan diluluskan semasa mensyuarat ahli majlis daerah). Dlm masa ini En boleh cari tukang dan berbincang (pastikan En simpan 1 salinan pelan utk rujukan tukang rumah).

      2. Anggaran dinilai oleh pihak bank mengikut rate bank sendiri…mungkin lebih tinggi dari rate kontraktor…saya bina webpage calculator utk kemudahan org ramai mendapatkan idea sebagai langkah pertama anggaran kasar kos bina rumah dan buat perbandingan harga antara urus sendiri dan lantik kontraktor.

      3. Kesesuaian adalah bergantung pada En sendiri. Kadang2 ada org tk suka rumah 2 tkt krn kena panjat tangga atau bahaya utk anak2 kecil. Kadang2 ada yg suka laman luar yg luas. Sememangnya rumah 2 tkt lebih tinggi kos nya terutama kos tukang sebab kerja bertambah dan kaedah pembinaan lebih rumit sikit. Selain itu formwork dan re-bar juga bertambah utk conc. slab tingkat atas.

      4. Ya… betul dan memang kerja mereka pun sehingga dapatkan CF. Jika rumah en tk lebih dari 3000kps tak perlu arkitek…saya syor cari pelukis pelan berdaftar aje..murah

      5. Sebenarnya anggaran kos yg saya berikan tu adalah sesuai bagi bungalow2 kelas sederhana seperti dlm plan preview atau bungalow kos sederhana yg biasa dibina pemaju perumahan. Anggaran ini bukannya betul2 tepat dan tak ada siapapun dapat mengira dgn tepat. Anggaran ini sebagai guide line utk dapatkan budget kewangan mengikut keluasan rumah yg en inginkan. Kemungkinan ianyai 5% lebih tinggi atau lebih rendah dari anggaran kos yg diberikan.

      • azhari says:

        3, sekiranya saya bina rumah setingkat, pada masa hadapan ada masalah tak untuk extend 2 tingkat?atau kerja akan bertambah rumit?

        5. saya tahu kos bahan adalah bergantung kepada finishing rumah itu sendiri, tetapi saya hanya risau jika ada hidden kos yang akan menjejaskan bajet bina rumah sy.

        terima kasih kerana menjawap

        • Salam..

          3.Tak ada masalah nak extend jadi 2 tkt…biasa org buat….memanglah kerja rumit sikit dan agak sukar bagi tukang atau kontraktor nak letak harga RM/kps. Biasanya kerja pengubahsuaian mereka pakai harga lump sum.

          5.Tak ada lagi hidden kos. Jika ada pun berkaitan kenaikan harga bahan binaan.

  38. pn erra says:

    As’kum,tuan sy baru sja selesai menjual rumah dan sekrg menetap di rumah adik sementara nak bina rumah sendiri,di tanah sy sendiri.baki dari penjualan rumah sy hanya tinggal 50k shj dan itulah shj yg ada untuk di buat rumah.sy menjual rumah kerana tidak mahu terikat lagi dengan bk loan yg mengcekik darah dengan bunganya.oleh itu sy lebih selesa buat rumah sendiri.p ada pendapat sy biarlah sy buat sebuah rumah yg kecil asal tiada lagi byaran balik pd bank dng bunganya yg tinggi sehijgga 20 thn.geran tetap pd bank dan kalau x byar rumah kena lelong.sampai sy dah pencen pun x merasa pegang geran rumah,yang penting rumah sy punya bukan milik bk.soalan sy tuan bolehkah sy bina sebuah rumah teres setingkat seluas binaanya (rangka rumah shj 30×40) sf denahanbunbungnya mengunakan asbetos.sy akan membuat
    penambahan ruang dalam sedikit sedikit kemudian supaya yg asanya tidak perlu sy usik lagi bagi menjimatkan kos,dan sy perlu sedikit nasihat tuan dalam perkara ini terima kasih tidak terhingga atas kesudian tuan membaca/memberi nasihat soalan sy ini

    • Salam pn erra…

      Sebenarnya ia adalah perkara biasa membina rumah setakat yg kita mampu dahulu. Walaupun tk siap sepenuhnya tapi ukt dapatkan bekalan air dan letrik tk ada masalah. Banyak rumah tk siap tapi dah didudukki oleh pemiliknya Tak kisah ambilmasa yg lama utk siap…janji tk pinjam bank dan tk pening kepala nak bayar pinjaman bank bulan2. Akan datang bila ada duit lebih boleh besarkan lagi . Apa yg perlu puan lakukan sebagai langkah pertama cari tukang rumah tempatan dan berbincang setakat mana dulu puan mampu bina rumah . Utk makluman jika tanah puan berada di luar pentadbiran majlis daerah tk perlu dapatkan kelulusan pelan.

  39. feelgood says:

    Salam tuan. Berapakah keluasan tanah yang minima untuk pembinaan rumah semi D?. Adakah dibenarkan untuk membina rumah semi D,dan bila siap barulah dipecah lot- lot berkenaan.

    • Salam feelgood,

      Keluasan minima tanah adalah bergantung keluasan rumah yg nak dibina. Bagi rumah semi D keluasan standard yg biasa dibina pemaju adalah 1000 ~ 1200kps termasuk carporch. Cthnya ukuran rumah 30ka x 40ka (1200kps) setiap satu. Maka ukuran tanah minima adalah 80ka x 70ka. (2 buah rumah)

  40. badrul says:

    Salam Tuan, saya dah terima e-book. saya juga ada emelkan sedikit perkara yang hanya sesuai disampaikan secara tertutup. harap Tuan baca emel tu.

  41. norehan says:

    Untuk pengetahuan Encik. saya ade beli sebidang tanah dan rumah.tp rumah tersebut tlh pun dirobohkan.Oleh itu saya bercadang untuk dirikan rumah dengan menggunakan duit sendiri. msalah saya adalah seperti berikut

    1) Memandangkan suami mempunyai kepakaran dalam membuat rumah, blh tk saya dirikan rumah tanpa pelan drpd pelukis pelan.
    2) ade masalh tak nanti klu nak masuk air ngan api.

    • Salam Puan norehan….

      Antara bekalan letrik/air dan pelan rumah tiada kaitan. Bermakna Puan boleh dapatkan bekalan air/letrik tanpa pelan rumah. Apa yg perlu adalah isi borang dan bayar deposit utk meter. Pelan rumah adalah urusan majlis daerah dan perlu ada jika tanah Puan berada di dalam pentadbiran majlis daerah.

  42. zailan says:

    salam,tuan

    saya ingin bertanya berkenaan beam.

    saya telah besar kan dapur keluasan 20 x 10.

    kontraktor buat siling slab tetapi tiada beam tengah diantara jarak 20 kaki tersebut hanya mengunkan besi y jarak 8 inci pd seluruh slab dan simen.

    adakah ianya kuat dan selamat?

    minta nasihat

    terima kaseh

  43. feelgood says:

    Salam tuan.

    Saya telah membina sebuah rumah menggunakan loan kerajaan. Memandangkan terdapat kawasan yang masih lapang, saya bercadang membina rumah yang lain untuk dijadikan rumah sewa. Kemusykilan saya ialah tanah sekarang dalam proses gadaian kerana saya membuat loan kerajaan. Adakah membuat rumah tambahan ini dibenarkan.

  44. Wan says:

    Salam. En. Fatah, saya nak tanya tentang kos membina pagar keluasan tanah 86 x 72 termasuk pintu pagar sekali. Anggaran bahan dan tukang sekali. Saya tak perasan dalam e-book yang saya beli tu.

    • Salam En Wan,

      Saya tak masukkan bab bina pagar krn tidak ada pagar yg rekabentuk yg standart…kebanyakan pemilik rumah biasanya bina pagar ikut cita rasa sendiri. Kos bina pagar bergantung kpd bahan dan rekabentuk. Perkara ini menjadikan upah tukang juga berbeza2 mengikut design.Selain rekabentuk pagar sebelah depan berbeza dgn di sebelah tepi dan belakang Lagipun org akan pastikan rumah siap sepenuhnya baru mereka akan fikir nak bina pagar.

      Wassalam..

      • Wan says:

        Adakah lebih murah per sqft atau sama dengan bina rumah dalam RM21 hingga RM25 sekaki .

        • Rate bina pagar tk sama dgn bina rumah..ia dikira ikut panjang pagar RM/ka ….berbanding bina rumah ikut keluasan RM/ka2…tak ada harga standard…bergantung kpd design dan tinggi pagar.

          Cth:
          1. excavate to reduce level at 150mm depth
          2. fixing 5″ x 5″ x 5′-0″ high at every 10 ft
          3. placing 300mm X 100mm thk conc grd 15 c/w re-bar as strip footing
          4. brick laying up to 600mm high with 20mm thk plastering on both side
          5. fixing 900mm high chain link fence on top of brickwall

          Di atas adalah cth kerja pagar setinggi 5ka dgn 2ka batu bata dan 3ka pagar dawai berangkai di atasnya.

          Rate tukang sekitar RM12 sekaki tk masuk cat.

  45. Wan says:

    Salam… En. Fattah, lama tak berbicara di sini. Untuk makluman, projek rumah saya yang tertangguh insyaAllah akan mula selepas tahun baru cina ni. Doakan semoga berjalan lancar.

    • Salam En Wan,

      Memang saya tk pernah lupa En Wan….
      Saya doakan supaya projek rumah en wan berjalan lancar tanpa banyak masalah…selain dapat tukang yg bagus dan bertanggungjawab…AMIN!!!!

      Wassalam

  46. izan says:

    salam..sy nk tau ape beza antara arkitek & pelukis pelan dari segi luas, tingkat lumah yg boleh mereka bina..tq

    • Arkitek adalah satu badan profesional yang mereka bentuk bangunan spt perumahan, hotel, bangunan pejabat, rumah kedai, pusat beli belah, bangunan tinggi dan sebagainya yg berupa pembinaan bangunan. Mereka bentuk dan melukis pelan rumah bungalow bagi individu adalah kerja samping saja bagi Arkitek. Manakala pelukis pelan berdaftar hanya boleh luikis dan rekabentuk rumah yg berkeluasan tidak lebih dari 3000ka2 dan tk lebih dari 2 tgkt. Lesen pelukis pelan dikeluarkan oleh Lembaga Arkitek Malaysia. Maka bayaran yg dikenakan oleh Arkitek sememangnya lebih tinggi dari pelukis pelan.

  47. shahril says:

    salam
    saya baru sahaja membeli panduan membina rumah sendiri dan juga pelan banglo A. di sini saya ada beberapa soalan dan diharap tuan dapat membantu saya..
    1. berapa kos bahan untuk membina banglo A?
    2. andaikata upah pekerja bagi membina banglo ini rm25 sekaki, berapa anggaran kos keseluruhan untuk membina banglo A ini?
    3. dimana saya boleh perolehi pelan struktur/pelan engineer untuk banglo A ini?
    4. manakah lebih menguntungkan samaada pinjaman perumahan atau pinjaman peribadi untuk membina rumah?

    harap tuan dapat menjawab soalan yang saya ajukan.. terimakasih diatas kerjasama yang diberikan.

    • Salam En Shahril,

      Terimakasih krn beli ebook saya…

      Soalan 1 dan 2 .
      Saya baru siap bangunkan webpage calculator utk kegunaan sesiapa saja yg ingin mengira anggaran kos bina rumah berdasarkan ukuran rumah, keluasan dan harga tukang.
      Klik link ini bagi mengira sendiri anggaran kos bina rumah :- http://bina-rumah.com/wp/pengiraan-kos-bina-rumah-dan-kos-bahan/

      3. Pelan struktur bagi pelan rumah yg diberikan percuma boleh berurusan dgn firma perunding kerjuruteraan awam (civil work consultant) di mana2 saja. Buat satu salinan pelan rumah dan berikan pada mereka utk structure design dan juga design calculation report.

      4. Secara peribadi saya syorkan pinjaman peribadi…krn lebih mudah dan geran tanah en sendiri yg simpan.

  48. nurul says:

    saya nk tnye.. loan umah sendiri da lulus. tp bank suh dptkan cerf. arkitek tujuan progress pymt. leh x tlg rkemen kn arkitek plan xleh tlg. dia kt johor

    • Salam nurul,

      Jika loan rumah dah lulus…. bermakna semua pelan rumah yg berkaitan dah dapat kelulusan. Jika yg lukis pelan rumah Cik itu arkitek maka merekalah yg keluarkan sijil pengesahan work progress setiap kali nak claim progress payment. Jika pelukis pelan yg lukis maka carilah dia bagi keluarkan sijil. Sebenarnya sijil ini adalah bagi menentukan peratusan % setakat mana rumah yg dibina itu dah siap. Jadi yg layak menentukan adalah mereka yg melukis pelan rumah Cik samada arkitek atau pelukis pelan berdaftar.

  49. zdman says:

    Saya bercadang utk bina banglo 3200k,

    1. tanah asal tapak padi tinggal dah tambun dgn tanah merah 6 bulan, adakah boleh terus buat rumah jika tapak beam serta beam dinding di letak atas tanah asal? bimbang juga takut tanah turun kemudian hari cz tanah baru tambun.

    2. Adakah perlu untuk tutup tapak beam ditutup dgn plastik sebelum ditimbus tanah semula utk halang kelembabpan tanah keatas beam n dinding.?

    3. Bumbung Kekuda Besi Keluli Ringan berbanding kayu yag mana lebih baik? berapa % perbezaan kos diantara besi or kayu, jika guna kayu sebagai kerangka bumbung kayu apa yg baik dari segi ketahanan serta kos yg sederhana.?

    • Salam zdman,

      1. Nak bina rumah atas tanah tambun tk ada masalah walaupun baru tambun, tapi asas (pad footing) perlulah dibina di atas tanah asal (digali sehingga paras tanah asal).Grd beam tk perlu di atas tanah asal krn beban rumah termasuk beam semuanya ditanggung oleh pad footing seterusnya disalur ke tanah asal. Lantai konkrit (grd. floor slab) juga perlu ambil berat jika tanah yg ditambun tu melebihi 2 ka. Sebaiknya tanah (filling earth) yang dimasukkan ke dalam petak2 grd beam dipadatkan (compacted) terlebih dahulu atau gunakan kaedah suspended floor slab bagi elakkan keretakkan pada lantai jika berlaku pemendapan tanah.

      2. Grd beam bukan ditutup dengan plastik. Sebenarnya sebelum kerja ikat batu-bata bermula perlu dialas dgn damp proof membrane bagi menghalang kelembapan naik ke dinding.

      3.Betul kekuda besi jenis C-Channel lebih ringan tapi ia mahal sedikit berbanding kayu….lagipun kerja memasangnya tidak dilakukan oleh tukang rumah biasa tetapi oleh pembekal. (perlu ditempah terlebih dahulu). Kekuda kayu memang sudah terbukti dari segi ketahanan dan mudah didapati selain mudah dikerjakan bila nak buat sambungan pada rumah akan datang.

  50. nik says:

    salam tuan kontraktor
    saya ingin membina bangalow satu tingkat, tetapi budget kecil saja, bawah RM100k.
    Cadangan: 3 bilik dengan attached bathroom, 1 bilik air (common use), dengan living room dan family room, kitchen (wet dan dry) dan dining room.
    boleh cadangkan plan?

    • Salam nik,

      Dengan budget dan kehendak En. pelan yg paling sesuai adalah bungalow B. Keluasan 1450ka2 dan anggaran kos RM100k ~ RM110k (urus sendiri)

      • Rahayu says:

        Salam Mr. Kontraktor,

        1.Tolong cadangkan pelan mana yg sesuai utk keluasan tanah saya 4600 sqft. Kalau boleh nak buat 5 bilik , 3 Bilik air, 1 stor, 2 dapur.

        2. Nak minta jasa baik tuan untuk memberikan pendapat ;
        – Nak guna loan kerajaan atau personal loan

        • Salam..

          1. Keluasan tanah puan ni tk berapa luas ….jadi utk dapatkan pelan yg tepat harap nyatakan ukuran tanah panjang x lebar.
          2. Personal loan…. jika ianya cukup utk siapkan rumah puan.

      • Hamud says:

        Assalamualaikum wbt.

        Saya ingin membuat kerj2 penambunan tanah diamana tanah tersebut adalah berpaya. Bolehkah minta pandangan professional daripada Tuan KontraktorCyber mengenai:

        1) Apakah yang dimasudkan dengan kerja2 pembuangan unsuitable material?Berapa dalamkah ianya perlu dibuang?

        2)Bahan apakah yang amat sesuai utk penambungan ini?Tanah Merah atau Pasir?Mana yang lebih murah?

        3) Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk menunggu tanah ini bertul2 mampat tanpa ada mendapan di masa hadapan?

        Terima kasih.

        Hamud.

        • W’salam…
          1. unsuitable material adalah bahan yg tidak diperlukan semasa proses penambungan tanah spt:-
          -tunggul2 kayu
          -semak samun
          -sampah sarap
          -kayu2
          -tanah yg berlumpur
          -tanah lapisan atas(top soil) – sekadar 3,4 in tebal

          2.Utk penambungan tapak rumah tanah merah lebih baik dan murah. Utk mengisi balik bekas2 pengorekan terutamanya semasa nak buat grd slab lebih baik gunakan pasir (pasir kotor ) krn pasir tk perlu dimampat lagi dapat memenuhi ruang2 kosong dgn baik hanya dgn menyiram air.

          3. Tanah merah boleh mampat dan stabil dgn menggunakan machine compactor (roller) atau membiarkanya selama 2 ~ 2.5 tahun.

  51. shikin says:

    salam en fatah..trima ksh krn mnjwp soalan sy…bagus lah en ni tak kadekut ilmu dan sudi menjawab setiap prsoaln org yg tidk mgetahui selok belok psl pmbinaan rumh spt sy contohnya…dh byk ilmu yg sy dan suami dpt dr prkongsian ilmu en ni…trima ksh byk2.sy dan suami akn gunakan ilmu dan pndpt yg en bg untk mmbina rumah idamn kami sndiri..

    • Salam,

      Terimakasih….saya rasa bangga krn puan dan suami ingin praktiskan ilmu binaan yg saya kongsi bersama. Semua ilmu yg ada dlm dunia ini adalah hak Allah SWT. Saya hanya menyampaikan saja kpd yg memerlukan…

      Wassalam.

  52. apis says:

    Askum en.
    Terima kasih kerana menyediakan maklumat yang berguna kepada kami.
    Saya ingin bertanya. Saya mempunyai lot tanah yang di anggarkan harganya lebih kurang RM 100 000. saya bercadang membuat rumah dengan modal dari pinjaman pihak bank. Saya ingin bertanya apakah langkah pertama yang perlu saya lakukan dari berjumpa pihak bank dan seterusnya hingga rumah saya dapat terlaksana.

    2. Soalan ke 2, ayah saya mempunyai kenalan yang boleh membuat rumah iaitu seorang Indonesia. bolehkah saya menggunakan khidmatnya dan rakan-rakan untuk membuat rumah menggunakan pinjaman bank? Masalahnya dia tidak mempunyai lesen kontraktor tetapi boleh pinjam dari kenalannya seorang kontraktor. Tetapi perlu membayar wang kepada kontraktor tersebu.

    Sekian, terima kasih.

    • Salam Apis,

      1. Pertama sekali jumpa dulu pihak bank dan tanyakan berapa banyak RM yg layak bagi en buat pinjaman serta dapatkan syarat2 dan dokumen yg diperlukan.

      2. En boleh urus sendiri pembinaan rumah dgn gunakan khidmat tukang indon…tetapi jangan beritahu pihak bank. Dapatkan salinan lesen kontraktor PKK dan CIDB sebagaimana diminta oleh pihak bank krn bank akan catitkan nama kontraktor yg akan bina rumah en nanti. Perlu berbincang betul2 dgn kontraktor krn duit pinjaman akan disalurkan terus ke akaun kontraktor tersebut setiapkali progress claim. Jika boleh buat akaun lain dan dapatkan khidmat lawyer utk buat dokumen perjanjian dgn kontraktor itu. Bayar kpd kontraktor itu adalah sebagai bayaran saguhati shj krn gunakan nama syarikat dan lesen mereka….mungkin 2atau 3 ribu bergantung atas budibicara.

  53. zamir says:

    salam…rumah 180k gov loan,kontraktor amik upah rm21 sekaki tak trmasuk brg.dan sy boleh urus sendiri pembelian brg2 ,blh hutang dulu bahan mentah dapat claim br byar apa pendapat en fatah?

    • Salam en zamir,

      RM 21 sekaki adalah harga tukang rumah bukan harga kontraktor…Memang kaedah inilah yg saya jelaskan dlm ebook BINA SENDIRI RUMAH ANDA tanpa gunakan khidmat kontraktor. Jika en boleh dapatkan kredit dlm pembelian bahan2 binaan dari pembekal maka ianya lebih baik dan mudah.

      • Wan says:

        Hmmm.. En. Fattah, kalau kes en zamir ni, mcm mana nak claim untuk beli barang. sedangkan bayaran adalah melalui akaun kontraktor.

        • Salam En Wan,

          Sebenarnya boleh masukkan ke akaun en. ….Setiap projek bina rumah yg gunakan loan bank semestinya akan melibatkan lawyer. Duit progress claim sebenarnya akan masuk ke akaun lawyer. Jika anda tk arahkan lawyer maka lawyer akan masuk ke akaun kontraktor. Jika anda yg urus sendiri pembinaan rumah sudah pasti urusan dgn bank dan lawyer anda sendiri yg lalukan. Pada peringkat awal lagi arahkan lawyer supaya duit progress claim masukkan ke akaun anda.

    • Wan says:

      En. Zamir, tinggal area mana? Mana la tau nak buat rumah lain nanti boleh pakai tukang sama. Saya tinggal di Bangi.

      • azhari says:

        Assalam En Zamir, saya pun sedang mencari tukang rumah juga….kalo area dekat2 bole pakai tukang yg sama mcm En Wan ckp tu :) saya area Salak TInggi

    • Rahayu says:

      Salam,

      Saya nak bertanya macamana caranya nak dapat kan no. contact Zamir utk maklumat yg lebih detail. Saya juga dalam proses nak buat rumah atas tanah sendiri. sekarang dalam proses nak mencari tukang @ kontraktor

  54. ida says:

    saya ingin membina rumah seluas 1800kp atau 40×45.berapa anggaran kos bagi rumah tersebut?lagi 1 soaln,sy pnjm lesen kntraktor,upah tukang sendiri dan,pnjaman krajaan….jika saya nak claim duit yang saya dahulukan untuk permulaan bina rumah macamana?melalui kontraktor ke?guna cek ke?

    • Salam Ida,

      1. Anggaran kos bagi 1800kp adalah sekitar RM125k ~ RM135k

      2.. Sememangnya progress claim akan masuk ke akaun kontraktor. Jika kontraktor tersebut boleh dipercayai…tk ada masalah. Jika Cik kurang percaya…saya cadangkan pergi jumpa lawyer dan buat dokumen perjanjian bab duit progress claim ni. Lagi satu kaedah bincang dgn kontraktor bagi buka satu current akaun yg atas nama syarikat kontraktor tersebut…tapi letakkan tanda tangan Cik sendiri…dan buku cek Cik sendiri yg simpan. Bila claim sudah masuk Cik boleh gunakan wang tersebut samada mahu withdraw atau beli bahan2 binaan dgn cek.

      3. Dapatkan salinan dokumen yg diperlukan dari kontraktor samada lesen, IC atau pendaftaran penniagaan. Perlu berurusan sendiri utk buat loan, buka current akaun baru atau lawyer. Jangan lepaskan tanggungjawab ini kpd kontraktor.

    • Wan says:

      Salam. Cik Ida, boleh kongsikan sekali di sini macam mana nak uruskan? Macam best je. Email kat saya pun boleh. Mana tau boleh pakai kontraktor sama.

  55. azhari says:

    Assalam En Fatah,

    Saya bercadang untuk membuat sebuah rumah diatas tanah seluas 65×90

    Persoalan saya:
    1)jika saya sendiri yang menguruskan tanpa kontraktor, siapa yang akan memantau kerja2 tukang bina/pekerja – maksud saya macamana saya nak tahu yang tukang bina/pekerja itu membuat mengikut spesifikasi yang betul sedangkan saya sendiri pun tidak tahu kerana saya bukan dalam bidang binaan.
    2) antara rumah 2 tingkat dengan 1 tingkat adakah hanya sedikit perbezaan harga – yang mane lebih sesuai.

    bajet saya dalam 150-200k dan brapa keluasan yang boleh dibina. 1 atau 2 tingkat?

    • Salam En azhari…..

      1. Ya..memang inilah persoalan utama bagi sesiapa yg tk tahu apa2 dlm bidang binaan. Sebab itulah saya sebagai kontraktor menerbitkan ebook PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA…utk rujukan dan panduan.

      Untuk makluman PANDUAN LENGKAP BINA SENDIRI RUMAH ANDA ada 3 produk iaitu:-

      1. Ebook Bina sendiri rumah anda (teknikal)
      2. Ebook Rahsia pengurusan kontraktor (pengurusan)
      3. Percuma Pelan rumah bungalow atau semi D

      Utk dapatkan produk di atas sila klik link di bawah ini:-

      http://bina-rumah.com/info/home.php

      2. Pengiraan harga rumah adalah berdasarkan luas lantai. Jika rumah 2 tgkt maka luas lantai tgkt bawah + luas lantai tgkt atas.

      ***mengikut tanah en 65 x 90 maka keluasan rumah yg boleh dibina 40 x 60 ( 2400kps) termasuk carporch. Sudah cukup luas….anggaran kos bina sendiri sekitar RM170k ~ RM180k

  56. lynn says:

    Salam cyberkontr

    Saya nak minta idea ni. Ada kawan nak minta urus renovate rumah. Dia nak minta saya tolong sebab da tengok cara saya renovate rmh.

    1. Buat siling guna penebat panas dan kemudian pasang asbestos guna kayu- atap da ada. ukuran 11×24 kaki.

    2.Robohkan dinding 24×9 kaki kerana tak ada beam kemudian buat semula dengan mengorek simen lantai untuk buat beam memanjang iaitu 24 kaki dan dinding bata berplaster 5 kaki tinggi dan ketinggian selebihnya dipasang grill

    3. pasang mozik 11 x 24 tapi mozik tuan rumah beli.

    4, Bina dapur konkrit 2 kaki lebar bentuk L( 2 x 18 dan 2 x 11 ) termasuk sinki double. Tinggi meja konkrit 33 inci.

    5. Konkrit lantai 7 x 24 kaki.

    6. cat rumah 11x 24 tapi cat disediakan oleh tuan rumah.

    Semua peralatan dan bahan binaan disediakan oleh pengurus kontraktor kecuali yang disebutkan di atas.

    Terima kasih.

    • Salam,

      Saya tk berapa pasti idea apa yg en maksudkan..dr apa yg en tulis tu saya rasa en dah tahu selok belok renovate rumah. Apa yg saya kurang jelas adalah item 1. Buat siling guna penebat panas dan kemudian pasang asbestos guna kayu. Jika guna ceiling panel yg ada penebat biasanya…dipasang dgn frame aluminium yg digantung dr atas. Apa yg saya tk faham pasang asbestos guna kayu utk apa pulak?

      Item 2,3,4,5,6 tu memang biasalah dlm renovate rumah. Bahan2 kasar utk binaan memanglah disediakan oleh kontraktor kecuali bahan special yg ada banyak jenis/harga spt tiles,cat dan sinki tuan rumah yg sediakan.

  57. shikin says:

    salam en…br2 ni sy brtanye kpd slh seorg kontrktor di trganu untuk pinjm lesen kntrktor mcmn?kntrktor itu mngatakn 5% dr hrga rumh.klau anggrn rumh sy 180k brmkna 8k sy msti byr untuk pinjm lesen kn…apa pndpt en.fatah?

    • Salam,

      Sebenarnya yg 5% tu adalah pinjam lesen utk dapatkan projek kerajaan. Pinjam lesen di kalangan kontraktor bagi dapatkan kontrak kerajaan adalah perkara biasa dan berlaku di mana2. Mungkin dia org silap faham. Beritahu betul2…hanya nk masukkan nama sykt kontraktor tu dlm dokumen utk submit ke bank termasuk salinan lesen PKK dan CIDB. Kontraktor kels F ni ramai….jika tk silap kt daerah K.trg aje lebih 500 org.

  58. asri says:

    saya mempunyai tanah dengan keluasan 50′ X 60′. kalau ikut dr apa yg sy baca di atas, luas rumah yg boleh sy buat ialah 30 X 40 kan.
    1) sesuai ke saiz nie utk sebuah rumah dgn 3 bilik tidur dan 2 bilik air ?
    2) yang 20′ yang kena tinggal kat bhg depan tu boleh ke dibuat tempat porch kereta ?

  59. jasmin says:

    Ebook yg sgt berguna.

  60. zalizalu says:

    assalammualaikum kontraktor cyber… nice info here…
    sekarang sedang menyambung ijazah dalam bidang qs..
    nampak menarik kandungan ebook tu insyaallah akan sambar nanti..

Speak Your Mind

*

Powered by sweetCaptcha