Anggaran Kos /"blog- KontraktorCyber" /plan preview
Salam Sejahtera.....
2nd Edition Produk Bina Sendiri Rumah Anda Ini Saya akan dedahkan bagaimana seorang kontraktor bina rumah dapat menjana pendapatan mewah hanya dengan membina 2 buah rumah sahaja dalam masa setahun.....

PANDUAN LENGKAP
"BINA SENDIRI RUMAH ANDA"

"Adakah Anda Sekarang Ini  Bercadang Untuk Memiliki Rumah Sendiri? Jika Anda Ada Sebidang Tanah Lot Tapak Rumah Maka Saya Cadangkan Anda Membina Sendiri Rumah Anda"

Apa yang maksudkan di sini ialah mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Tahukah anda bahawa anda boleh jimatkan duit anda berpuluh ribu ringgit jika anda mengurus sendiri kerja-kerja binaan rumah anda. Secara asasnya harga membina sesebuah rumah boleh dipecahkan kepada tiga perkara iaitu:-

 1. kos bahan binaan
 2. upah pekerja
 3. keuntungan kontraktor

Jika kos binaan sesebuah rumah dianggarkan RM 90,000.00 maka keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor adalah RM 30 ribu. Bayangkan duit sebanyak ini sebenarnya adalah duit anda jika anda mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan duit yang anda perlukan bagi membina dan menyiapkan rumah anda adalah cuma RM 60 ribu sahaja.

 

 DAPATKAN EBOOK PANDUAN LENGKAP "BINA SENDIRI RUMAH ANDA" DAN BELAJAR RAHSIA   DALAM ILMU BINAAN BANGUNAN SERTA KETAHUI KAEDAH BAGAIMANA  MENGURUSKAN PEMBINAAN RUMAH  WALAUPUN ANDA BUKAN SEORANG KONTRAKTOR BINAAN.


NAMA ANDA
   
EMAIL ANDA
   

 
 "KENAPA HARGA RUMAH YANG DITAWARKAN OLEH PEMAJU PERUMAHAN BEGITU MAHAL DAN MELAMPAU SEJAK AKHIR-AKHIR INI?
ADAKAH KERANA BAHAN-BAHAN BINAAN YANG MENINGKAT NAIK? MEMANG YA...TETAPI BUKAN ITU SAJA. FAKTOR LAIN ADALAH KOS PEKERJA DAN JENTERA.


KADANG-KADANG TERJADI HARGA RUMAH NAIK MENDADAK TIDAK SELARI DENGAN KENAIKAN HARGA BAHAN BINAAN SEPERTI 2,3 TAHUN KEBELAKANGAN INI CONTOHNYA HARGA SIMEN 2,3 TAHUN DULU SEKITAR RM18~RM19/BAG TETAPI SEKARANG TURUN KE RM15.50 ~ RM17/BAG TETAPI HARGA RUMAH TETAP NAIK DAN TAK PERNAH TURUN.......INI DISEBABKAN OLEH PERMINTAAN TERHADAP HARTANAH INI BEGITU TINGGI SEKALI. BUKAN SAJA DI BANDAR BESAR SEPERTI K.L, PENANG ATAU JB TETAPI IANYA MENYELURUH KE BANDAR KECIL DAN SEDERHANA DI SELURUH NEGARA.

APABILA PERMINTAAN TINGGI MAKA PEMAJU AKAN MENAIKKAN HARGA TAMBAHAN PULA NILAI TANAH JUGA MENINGKAT SAMA . PEMAJU PERUMAHAN LEBIH BERMINAT KEPADA PROJEK PERUMAHAN MEWAH DARIPADA PERUMAHAN KOS SEDERHANA DAN RENDAH. KENAPA..? KERANA UNTUNGNYA BERKALI GANDA DAN BOLEH DIMILIKKI OLEH WARGA ASING YANG BERMASTAUTIN DI NEGARA KITA.

PEMAJU PERUMAHAN YANG MEMBINA PERUMAHAN KOS SEDERHANA DAN KOS RENDAH ADALAH DISEBABKAN OLEH TANGGUNGJAWAB SOSIAL BAGI MEMENUHI KEHENDAK KERAJAAN  DAN RAKYAT TEMPATAN. TETAPI HARGA RUMAH TERSEBUT TIADA KAWALAN DAN BERGANTUNG KEPADA PASARAN SEMASA. HARGA SESEBUAH RUMAH YANG DITAWARKAN OLEH PEMAJU PERUMAHAN BERGANTUNG KEPADA LOKASI PROJEK TERSEBUT. JIKA DI BANDAR BESAR HARGANYA LEBIH MAHAL KERANA NILAI TANAH  YANG LEBIH TINGGI.

DARI MANA PEMAJU DAPAT TANAH UNTUK BINA PROJEK PERUMAHAN?

 1. TANAH PERSENDIRIAN
 2. TANAH KERAJAAN
  • PEMAJU AKAN MEMBUAT CADANGAN ATAU PROPOSAL UNTUK MEMBANGUNKAN SESUATU KAWASAN DENGAN PROJEK PERUMAHAN DEMI MEMENUHI KEHENDAK ORANG RAMAI YANG MAHUKAN RUMAH. PEMAJU AKAN MENYERAHKAN CADANGAN INI KEPADA KERAJAAN NEGERI. SUDAH SEMESTINYA KERAJAAN AKAN BERSETUJU KERANA PROJEK INI UNTUK RAKYAT DAN SEMUA KOS AKAN DITANGGUNG OLEH PEMAJU TERSEBUT. SELAIN KAWASAN TERSEBUT MENJADI MAJU KERAJAAN JUGA AKAN MENGENAKAN PREMIUM KEPADA PEMAJU TADI DI ATAS PENGAMBILAN TANAH TERSEBUT. PEMAJU PULA AKAN MEMASUKKAN KOS PREMIUM TANAH INI KE DALAM HARGA RUMAH YANG TUAN/PUAN AKAN BELI NANTI.

 

APA BEZANYA ANTARA PEMAJU PERUMAHAN DAN KONTRAKTOR

PEMAJU

PEMAJU PERUMAHAN ATAU PEMILIK/CLIENT ADALAH PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB  MEMAJUKAN SESEBUAH KAWASAN DENGAN PROJEK PERUMAHAN. BAGI PROJEK PERUMAHAN YANG BESAR BIASANYA TERDAPAT PERUMAHAN KOS RENDAH, SEDERHANA DAN MEWAH. DALAM PROJEK PERUMAHAN SEPERTI INI PIHAK PEMAJU JUGA DIWAJIBKAN MEMBINA KEMUDAHAN ASAS SEPERTI JALANRAYA, DEWAN ORANG RAMAI, SURAU, PADANG PERMAINAN KANAK-KANAK, LONGKANG DAN SEBAGAINYA. JADI SEMUA KOS MEMBINA KEMUDAHAN ASAS INI ADALAH DITANGGUNG OLEH PEMBELI MELALUI HARGA RUMAH YANG TELAH DITETAPKAN OLEH PEMAJU. BUKAN ITU SAJA, SAMADA KITA SEDAR ATAU TIDAK SEMUA KERJA-KERJA SEBELUM , SEMASA DAN SELEPAS PEMBINAAN   JUGA DI TANGGUNG OLEH PEMBELI RUMAH 100%.  MALAH PEMAJU JUGA MENGAMBILKIRA KOS YANG DITANGGUNG OLEH MEREKA BAGI MEMBAYAR GAJI PEKERJA ATAU KAKI TANGAN YANG TERLIBAT SECARA LANGSUNG KE ATAS PROJEK TERSEBUT. INI BELUM LAGI DIKIRA % KEUNTUNGAN YANG PEROLEHI KE ATAS SETIAP BUAH RUMAH YANG  DI JUAL. ANTARA KOS SEBELUM PEMBINAAN ADALAH PERLANTIKKAN FIRMA-FIRMA PERUNDING SEPERTI ARKITEK, JURUTERA PERUNDING CIVIL dan M&E, LAND SURVEYOR DAN JURUUKUR BAHAN BAGI TUJUAN MEREKABENTUK DAN ANGGARAN KOS SESEBUAH PROJEK.

KONTRAKTOR

KONTRAKTOR ADALAH PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB MEMBINA DAN MENYIAPKAN SEBUAH PROJEK. DALAM PROJEK PERUMAHAN YANG BESAR PEMAJU MELALUI FIRMA JURUUKUR BAHAN AKAN MENGELUARKAN DOKUMEN TENDER BAGI PROJEK TERSEBUT DAN MEMANGGIL KONTRAKTOR BAGI MEMBIDA HARGA SAMADA SECARA TERBUKA ATAU TERTUTUP. KONTRAKTOR AKAN MEMBIDA PROJEK PERUMAHAN TERSEBUT AKAN MEMASUK SEKALI % KEUNTUNGAN YANG DIKEHENDAKKI.

SELALUNYA KONTRAKTOR YANG MEMENANGI TENDER DINILAI BUKAN SAHAJA BERDASARKAN HARGA YANG MUNASABAH TETAPI JUGA DARI SEGI KEUPAYAAN MODAL, TEKNIKAL DAN JUGA PENGALAMAN.

PEMAJU / KONTRAKTOR

PEMAJU DAN KONTRAKTOR ADALAH PIHAK YANG SAMA SELALUNYA BAGI PROJEK PERUMAHAN YANG KECIL LEBIH KURANG 10 ~ 20 BIJI RUMAH SAHAJA. KEBIASAANNYA DIBINA DI ATAS TANAH PERSENDIRIAN ATAU DALAM BENTUK USAHASAMA ANTARA PEMILIK TANAH DAN PEMAJU/KONTRAKTOR. RUMAH YANG DIBINA SELALUNYA MENGIKUT PERMINTAAN PASARAN SEMASA SAMADA BUNGALOW ATAU SEMI-D ATAU TERES.

KONTRAKTOR KECIL

KONTRAKTOR KECIL ADALAH KONTRAKTOR KELAS 'F' YANG HANYA BOLEH BEROPERASI DI DAERAH TEMPAT TINGGAL KONTRAKTOR TERSEBUT IAITU MENGIKUT SEBAGAIMANA ALAMAT YANG TERDAPAT DALAM 'LESEN PKK KELAS 'F MEREKA. WALAUPUN NILAI PROJEK YANG DIBENARKAN  TIDAK BOLEH MELEBIHI RM200k TETAPI PROJEK YANG BERNILAI ANTARA RM100k ~ RM200k MEMANG BANYAK YANG DIKELUARKAN OLEH JKR, PEJABAT DAERAH, MAJLIS DAERAH DAN SEBAGAINYA.

KONTRAKTOR KECIL INILAH KEBANYAKANNYA TERLIBAT DENGAN KONTRAK BINA RUMAH KEPADA MEREKA-MEREKA YANG ADA TANAH SENDIRI ATAU BARU DIBELI DAN INGIN MEMBINA RUMAH  KEDIAMAN MASING-MASING. KEBIASAANYA TUAN TANAH YANG TIDAK MEMPUNYAI MODAL YANG CUKUP AKAN MEMBUAT PINJAMAN KERAJAAN ATAU BANK DAN MELANTIK KONTRAKTOR KECIL/KELAS 'F' BAGI MEMBINA RUMAH MEREKA.

 


BERAPA HARGA YANG PEMAJU HARTANAH TAWARKAN BAGI SEBUAH RUMAH BUNGALOW ...?

Lebih 2,000 Rumah Kuota Bumiputera Tersedia Untuk Dijual Di Melaka

MELAKA, 9 Mei 2011 -- Sebanyak 2,078 rumah pelbagai kategori untuk kuota bumiputera telah tersedia untuk dijual di Melaka, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Beliau berkata daripada jumlah itu sebanyak 486 rumah merupakan jenis kos rendah, 420 rumah teres satu atau dua tingkat, rumah berkembar (300), banglo (869) dan selebihnya rumah kedai.
"Rumah kos rendah yang tersedia berharga antara RM35,000 dan RM42,000," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Pameran dan Penjualan Perumahan Negeri Melaka di Seri Negeri, Ayer Keroh di sini, hari ini.

Beliau berkata harga bagi rumah teres satu atau dua tingkat antara RM138,00 dan RM238,000, rumah berkembar (RM188,00 ke RM338,000), banglow (RM266,000 ke RM419,000) dan rumah kedai (RM90,000 ke RM450,000).
 

Mohd Ali berkata daripada rumah kuota bumiputera yang tersedia itu kira-kira 300 buah untuk dibeli melalui Skim Rumah Pertamaku yang berharga dalam lingkungan RM200,000 ke bawah.

Skim Rumah Pertamaku dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada 8 Mac lepas dan menarik penyertaan lebih 20 institusi kewangan di negara ini.

Mohd Ali juga berharap kakitangan kerajaan di Melaka yang telah mempunyai rumah turut mengambil peluang untuk membeli rumah itu melalui Skim Pembelian Rumah Kedua.

"Walaupun kita tidak tinggal di rumah itu, kita boleh beli rumah itu terutama rumah kedai untuk dijadikan pelaburan pada masa hadapan atau beli rumah yang lebih besar lagi untuk keselesaan anak kita," katanya.

Beliau berkata rumah merupakan pelaburan yang terbaik kerana harga rumah sentiasa meningkat.

Lebih 60 orang berminat untuk membeli rumah melalui skim itu pada program sehari yang dianjurkan Lembaga Perumahan Negeri Melaka, katanya. 
 
**JADUAL SPESIFIKASI**

 

Lokasi

 

 

Negeri Melaka

 

Jenis rumah

 

Bungalow setingkat

 

Keluasan termasuk carporch

 

1650 ka persegi

 

bilik

Master bedroom – 1no.

Bedroom 1         - 1no

Bedroom 2         - 1no

Setor                 - 1no

Bilik air/tandas   - 2 nos.

 

 Ruang

 

 

 

 

 Ruang makan

Ruang tamu + keluarga

Varendah

Dapur

Ruang belakang dapur 

 

Bumbung

 

 

Kekuda kayu

Atap genting konkrit 

 

Dinding

 

 

Batu-bata merah disudahi dengan 15mm thk. Plaster luar dan dalam

 Pintu utama

 

 Decorative timber solid door

 Pintu belakang

 

 Hardwood timber solid door

 Pintu bilik

 

Timber panel flush door

 Pintu setor

 

 Plywood flush door

 Pintu sliding

 

 Aluminium frame sliding door c/w glass panel

Jubin dinding

1.    200 x 250mm ceramic wall tile 1500mm high surrounding

 

 

-Bilik air/tandas

-ruang dapur

Cat

1.    Jotun emulsion paint

 

 

 

2.    Jotun emulsion paint

Wheather bond

 

 

Dinding dalam

·         1 layer undercoat

·         2 layer finishing coat

 Dinding luar

·         1 layer undercoat

·         2 layer finishing coat

 

Siling

1.    Plaster ceiling

 

2.    Free asbestos ceiling

 

 

Ruang tamu

 Lain-lain bilik,ruang dan carporch.


Pengiraan yang lebih terpeinci Penjimatan Kos Bina Rumah Jika Mengurus Sendiri Pembinaan Rumah Anda.
Ambil contoh rumah bungalow di Melaka yang ditawarkan oleh Pemaju Perumah sebagaimana
 artikel di atas.
Harga rumah bungalow antara RM266k ~ RM419k. Harga purata : (266 + 419) / 2 = RM342.5k
Maka Harga Rumah Bungalow yang sederhana dari segi keluasan dan rekabentuk adalah 
RM 342,000.00 sebuah. Tetapi kita andaikan lebih rendah iaitu = RM320.000.00 sebuah

Kadar Harga  Kontraktor  per kaki persegi antara RM105  ~  RM120
Ini adalah harga standard bagi rekabentuk rumah seperti imej di atas.
Andaikan RM110 per ka persegi
Luas lantai = 1400 ft2
Maka Harga bagi luas lantai kawasan yang berdinding (build up area) adalah
 RM110 x 1400ft2 = RM154,000.00

Kawasan yang tidak berdinding spt carporch, varendah dll.
Gross area 1650ft2 - build up area 1400ft2 = 250ft2
Bagi kaw. yang tidak berdinding harga standard sekitar RM65 ~ RM75per ft2. Andaikan RM70/ft2
Maka harganya adalah RM70 x 250ft2 = RM17,500.00

Kos pembinaan rumah tidak termasuk pagar = RM154,000.00 + RM17,500.00 = RM171,500.00
Kos pembinaan pagar batu-bata diikat setinggi 600mm dan disambungkan dgn. pagar berangkai (chain link) setinggi 900mm termasuk pre cast tiang pada setiap 3.0meter. = RM 22,000.00

KOS PEMBINAAN BUNGALOW      RM 171,500.00
KOS PEMBINAAN PAGAR        +   RM    22,000.00
___________________________________________
HARGA KONTRAKTOR  =   RM 193,500.00
==========================


NILAI TANAH TAPAK RUMAH    =   RM   95,000.00
--------------------------------------------------------------------------------
JUMLAH KESELURUHAN = RM 288,500.00 
========================================

HARGA YANG DITAWARKAN OLEH PEMAJU = RM 320,000.00
HARGA BUNGALOW TERSEBUT        RM 288,500.00  
-------------------------------------------------------------------------------
MAKA KEUNTUNGAN PEMAJU  =    RM 31,500.00 
==============================================

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

SEKARANG SAYA TUNJUKKAN BERAPA BANYAK DUIT YANG  DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA....

HARGA KONTRAKTOR  =  
RM 193,500.00

Jika nak mengurus sendiri pembinaan rumah anda kena cari dan direct deal dengan tukang rumah.

Kadar Harga semasa tukang rumah adalah sekitar RM18 ~ RM24 per ft2. Jika seperti imej bungalow di atas kadar harganya adalah RM21 atau RM22/ft2. Saya andaikan RM22/ft2

Maka harga upah tukang rumah bagi luas lantai yang berdinding adalah
RM22 x 1400ft2 = RM30,800.00
Bagi carporch, varendah dll. kadar upah adalah RM14/ft2
maka upahnya adalah RM14 x 250 = RM 3,500.00

Upah bina pagar  RM 6,000.00

Oleh itu              RM30,800.00
                      +RM  3,500.00
                      +RM  6,000.00
  _________________________
                      
 RM40,300.00

Lain-lain kerja/kos yang berkaitan:-

 1. Upah kerja mengecat------------pukal---------------------RM2,500.00

 2. Upah pasang jubin lantai dan dinding---per ft2 dan pukal----RM3,500.00.00

 3. Pintu Sliding (pemasangan + bahan)----------pukal-----------------RM1,700.00

 4. Kerja letrik (kerja pendawaian + barang + deposit TNB)------RM6,000.00

 5. kerja paip (kerja pemasangan + barang + deposit JBA)----pukal-----------RM4,000.00

 6. Sewa mesin pengorek tanah (backhoe)-------anggaran------RM2,000.00

 7. Mesin pembancuh konkrit-------------RM400/bulan----------RM2,400.00

 8. Kos luar jangka-------------------anggaran-----------------RM1,000.00

 9. Kos pengurusan----------------------------------anggaran---------------------------------RM2,000.00         
  ________________________________________________________________

  JUMLAH LAIN-LAIN KOS YANG BERKAITAN = RM25,100.00

  =================================================================

  KOS UPAH TUKANG KESELURUHAN + BEKALAN LETRIK DAN AIR

  RM40,300.00 + RM 25,100.00 = RM65,400.00

  SECARA ASASNYA KOS PEMBINAAN RUMAH DIPECAHKAN KEPADA 3 PERKARA IAITU:-

  1. BAHAN BINAAN-----------------------1/3
  2. UPAH TUKANG/PEKERJA--------1/3
  3. KEUNTUNGAN KONTRAKTOR---1/3

KIRAAN HARGA KONTRAKTOR ADALAH  RM 193,500.00

TOLAK UPAH TUKANG / PEKERJA           RM   65,400.00 

      _______________________

=            RM 128,100.00

                                                                                                                          
ANGGARAN KOS BAHAN BINAAN DAN KEUNTUNGAN KONTRAKTOR

RM 128,100.00 / 2      =  RM64,050.00

MAKA RINGKASAN ANGGARAN KOS BAGI PEMBINAAN RUMAH BUNGALOW

 1. KOS BAHAN BINAAN                          =RM64,050.00

 2. KOS UPAH TUKANG/PEKRJA          =RM65,400.00

 3. KEUNTUNGAN KONTRAKTOR        =RM64,050.00

 4. ______________________________________________________

                               RM 193,500.00

  =============================

  Daripada Analisa Kos Pembinaan Rumah Bungalow di atas didapati keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor yang anda lantik adalah  RM64,050.00.

  MAKA!!!!!

  RM 64,050.00 - INILAH ANGGARAN JUMLAH WANG YANG DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA ANDA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA.Nak Kira ANGGARAN KOS BINA RUMAH
<<<Klik Sini>>>
 
 <<PREVIEW PELAN KLIK SINI>>
 
       
 
 

Dari meja KontraktorCyber.......

 

Kepada bakal pembeli dan pemilik rumah yang dihormati........

 

Kenaikan harga rumah dari masa ke semasa memang tidak dapat dielakkan lagi dan ianya begitu ketara bagi tahun-tahun kebelakangan ini. Perkara ini bukan saja berlaku di bandar-bandar besar saja tetapi ianya menyeluruh sehingga ke bandar-bandar kecil seluruh negara.

 Kenaikan yang mendadak sejak akhir-akhir ini sangat memberi tekanan kepada golongan sederharna yang berpendapatan sekitar RM 3000 ~ RM 4000 ribu sebulan. Pada masa sekarang harga sebuah rumah semi-D setingkat dengan keluasan 1200 ~ 1500 ka persegi termasuk carporch adalah antara RM 150,000 ~ RM 200,000 sebuah dan lokasinya di bandar kecil/sederhana. Kebiasaanya rumah semi-D mempunyai 3 bilik tidur, ruang tamu bersekali dengan ruang makan, dapur dan 2 bilik air. Berapa jumlah pinjaman bank yang anda perlukan bagi membiayai pembelian rumah anda. Jika anda pinjam sekitar RM150k maka bayaran bulanan sudah tentu sekitar RM1500 sebulan. Adakah anda mampu? Jika anda belum lagi membuat keputusan maka saya cadangkan baca dulu ebook percuma dari saya iaitu "Kaedah penyelesaian dalam memiliki rumah sendiri" berikutan harga rumah yang meningkat secara mendadak sekarang ini.KLIK DI SINI Jika belum download.
Salam sejahtera,

Saya hasilkan e-book ini berdasarkan teori dan pengalaman saya dalam industri pembinaan selama lebih 20 tahun. Saya gabungkan segala pengetahuan yang saya timba semasa menuntut dalam bidang pembinaan bangunan (building construction) dan juga pengalaman yang saya lalui dalam industri pembinaan di Malaysia. E-book ini lebih fokus kepada perkara-perkara yang perlu diketahui dalam proses pembinaan sesebuah rumah sebagai panduan kepada sesiapa saja yang bercadang membina rumah atau memilikki rumah memandangkan sesiapa pun memerlukan rumah apabila tiba masanya. Sebenarnya mengurus sendiri pembinaan rumah, anda boleh menjimatkan banyak duit. Harga rumah makin lama makin mahal disebabkan peningkatan harga bahan-bahan binaan beserta kadar upah pekerja juga meningkat ditambah pula dengan kenaikan harga lot-lot tanah. Harga rumah yang ditawarkan oleh pemaju-pemaju perumahan juga mahal. Pemaju tidak sekali-kali akan mengurangkan margin keuntungan mereka begitu juga dengan kontraktor.  Macamana nak dapatkan rumah yang sesuai dengan kemampuan pendapatan kita serta selesa dari segi keluasan dan berkualiti. Caranya adalah dengan mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Anda tidak perlu berhenti kerja bagi menguruskan pembinaan rumah anda kerana saya dapati banyak kakitangan kerajaan terutamanya yang berjawatan juruteknik awam (civil works) tidak kiralah dari JKR, Majlis Daerah, Pejabat Daerah, guru-guru sekolah dan lain-lain yang buat part time menjadi kontraktor dengan membina rumah-rumah kemudian menjualkannya kepada pembeli.

Ebook ini saya terbitkan adalah untuk berkongsi pengalaman saya dalam bidang binaan selama lebih 20 tahun bersama dengan anda-anda semua. Ini adalah kerana saya dapati banyak sungutan pembeli-pembeli rumah tentang rumah yang beli dari pemaju atau mengupah kontraktor antaranya ialah:-


Rumah lambat siap

Kos meningkat

Harga rumah bertambah mahal

Rumah cepat rosak

Kemasan tidak cantik

Bahan binaan tidak berkualiti

Pemaju / kontraktor lepas tangan

Pembeli tidak puas hati dengan mutu binaan

Pembeli rasa tertipu.
Saya sedaya upaya akan menjelaskan selengkap yang boleh tentang ilmu binaan sebagai panduan kepada anda apabila bercadang untuk membeli atau membina rumah sendiri bagi mengelakkan anda ditipu atau diambil kesempatan oleh orang lain seperti pamaju atau kontraktor kerana anda tidak mempunyai cukup pengetahuan dalam pembinaan rumah. Panduan lengkap ebook ini amat berguna kepada sesiapa saja apabila hendak:-

Hendak membina sendiri rumah anda

Membeli rumah dari pemaju

Membesarkan rumah

Mempelajari ilmu binaan

Pelajar yang mengambil kursus binaan

Mereka yang berminat menjadi kontraktor rumah / pemaju kecil-kecilan 

Tuan-tuan dan puan-puan yang dihormati....

Mengurus sendiri pembinaan rumah bukan bererti tuan/puan mesti:-

Menjaga tiap-tiap pekerja samada mereka bekerja atau tidak.

membayar gaji harian mereka.

memerhati mereka masuk kerja pukul berapa

hari-hari nak kena tengok pekerja bekerja.

pergi ke kedai hardware setiap kali hendak beli barang.

mengetahui harga setiap bahan binaan.

mengira kuantiti bahan yang hendak dibeli.

mencari / menyewa pengangkutan setiap kali membeli barang.

"SEMUA PERKARA DI ATAS TIDAK DILAKUKAN OLEH KONTRAKTOR BINAAN SEPERTI SAYA."

Jadi apa sebenarnya tugas kontraktor binaan..?

Tugas sebenarnya orang-orang yang bekerja sendiri sebagai kontraktor adalah mencari projek/kontrak seberapa banyak yang boleh setiap tahun dan memastikan duit/modal mencukupi supaya kerja tak tergendala. Apa yang penting adalah pengurusan kerja. Kalau semua kerja yang di atas hendak dilakukan macamana saya nak mengurus 3 atau 4 projek yang bernilai  RM500k ke atas dalam satu masa? Mengurus banyak projek dalam satu masa adalah perkara biasa bagi kontraktor dan ianya merupakan satu kebanggaan bagi orang-orang seperti kami. Untuk mengetahui lebih lanjut, tuan/puan mestilah miliki -kedua-dua Ebook-BINA SENDIRI RUMAH ANDA DAN RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR.....

 
EBOOK-BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Ebook ini menjelaskan secara terpeinci serta teknikal apa yang perlu tuan/puan ketahui dan lalui dalam pembinaan sesebuah rumah dari peringkat penyediaan pelan rumah sehingga  mendapatkan sijil layak mendudukki (CF).

Dalam ebook ini apa yang lebih dititik beratkan ialah memahami bagaimana sesebuah rumah itu dibina dan apakah yang perlu diketahui semasa proses pembinaan rumah sedang berjalan.  Ianya bermula dengan belajar memahami dan membaca pelan rumah. Dari pelan rumah arkitek  tuan/puan akan ketahui sepesikasi berkenaan rumah anda yang perlu diikuti seperti jenis bahan yang digunakan, saiz dan lokasi ruang/bilik, keluasan rumah, ketebalan lantai, sistem paip, pendawaian letrik dan apa saja yang berbentuk visual pada sesebuah rumah. Dalam pelan struktur tuan/puan akan ditunjukkan dengan jelas bagaimana memahami simbul, kedudukan,saiz, bilangan dan jenis besi yang digunakan dalam struktur bangunan rumah.

Semasa peringkat awal dijelaskan bagaimana mengenalpasti sempadan tanah lot tapak rumah dan dengan siapa hendak berurusan jika batu penanda yang ditanam itu hilang. Semasa proses pembinaan berjalan diterangkan lebih jelas dari segi teknikal apa-apa yang perlu diketahui dan diikuti untuk menjaga kualiti sesuatu binaan contohnya apa yang perlu ada dalam pembinaan struktur dinding bata bagi mengelakkan dinding rumah menjadi retak lama kelamaan. Ia memang selalu berlaku antara tiang dan dinding dan berhampiran frame pintu/tingkap. Banyak lagi perkara-perkara yang perlu diketahui dalam pembinaan bagunan rumah yang selalu terlepas pandang oleh tukang-tukang rumah bukan kerana mereka tidak tahu tetapi mungkin hendak cepat atau kurang bertanggungjawab menyebabkan rumah yang dibina cepat rosak selepas 5 tahun didudukki. Perkara-perkara teknikal yang yang dibincangkan dalam ebook ini semuanya berkaitan dengan "construction law" dan semestinya diikuti semasa pembinaan rumah.

Dalam ebook ini disertakan sekali gambar atau imej supaya mudah difahami.

 
Isi kandungan Ebook " Membina Sendiri Rumah Anda"

ISI KANDUNGAN


1. Pengenalan

2. Memahami pelan rumah

3. Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.

4. Penyediaan pelan rumah

5. Memohon kelulusan pelan

6. Melantik tukang rumah

7. Peringkat-peringkat pembinaan
- Mengenal pasti sempadan tanah anda
- Mengenalpasti lokasi tapak rumah.(setting out)
- Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork.
- Kerja-kerja pengorekkan/penggalian
- Kerja-kerja membina tapak asas
- Membina grd. Beam
- Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit
- Tiang- tetulang, formwork dan konkrit
- Lantai konkrit
- Roof beam
- Dinding bata
- Plaster / melepa
- Bumbung
- Kerja kemasan
- Kemasan lantai
- Cara memasang jubin lantai
- Jubin dinding
- Kerja mengecat

8. Mengurus pembelian bahan binaan

9. Mendapatkan bekalan air dan letrik.

10. Kualiti binaan

11. Mendapatkan sjil layak mendudukki ( CF ) 
EBOOK- RAHSIA PENGURUSAN      KONTRAKTOR


Apa perlunya ebook ini.....
Ebook ini memang perlu kerana saya tahu tuan/puan tidak ada cukup masa dan berkeyakinan nak uruskan sendiri pembinaan rumah. Tentu anda pernah dengar pekerja jabatan kerajaan atau guru sekolah selain mempunyai jawatan tetap tetapi juga berjaya membina rumah sendiri. Bukan itu saja ada juga yang berjaya menjadi kontraktor/pemaju bina rumah secara tidak langsung. Mereka bukan mengambil kontrak bina rumah orang tetapi  melaburkan duit membina rumah di atas tanah sendiri. Apabila siap rumah itu pun dijual. Harga yang dijual pula sama dengan harga pemaju perumahan. Selalunya baru 20% siap sudah ada pembeli booking. Tentu keuntungannya berpuluh-puluh ribu ringgit hanya dengan menjual sebuah rumah saja. Keuntungan yang diperolehi digunakan untuk membeli tanah dan seterus bina lagi rumah kemudian jual. Begitulah seterusnya.

Maka dalam ebook ini saya dedahkan rahsia mereka-mereka yang telah berjaya supaya tuan/puan juga boleh berjaya sekurang-kurangnya mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan jadikan ia sebagai permulaan. Bagaimana seseorang yang ada jawatan tetap boleh menguruskan kerja-kerja binaan hanya dari pejabat mereka bekerja. Semuanya saya akan dedahkan kerana ini semua adalah kaedah yang diamalkan oleh saya juga sebagai kontraktor binaan yang menguruskan 3 ~ 4 projek serentak dalam satu masa.

Antara perkara penting yang terdapat dalam ebook ini ialah:-

-Maksud sebenar tukang rumah

-berurusan dengan tukang rumah.

-kaedah yang digunapakai oleh tukang rumah semasa menetapkan harga bagi membina rumah.

-skop kerja tukang rumah.

-kelebihan yang ada pada tukang rumah

-lain-lain tukang yang berkaitan

-kaedah pembelian bahan binaan


PELAN RUMAH PERCUMA


Pelan rumah ini dipanggil "pelan arkitek" diberikan percuma saja kepada sesiapa yang membeli Produk PANDUAN LENGKAP"BINA SENDIRI RUMAH ANDA" kerana saya fikir sesiapa yang membeli produk yang saya terbitkan ini adalah mereka yang betul-betul serius nak mengurus sendiri pembinaan rumah  kerana mereka semua bukannya orang kaya atau orang berada yang boleh melantik arkitek dan kontraktor. Maka untuk memudahkan kerja dan menjimatkan duit tuan/puan maka saya hadiahkan sebagai BONUS walaupun saya tahu harganya boleh mencecah sehingga RM2000 setiap satu.. Pelan rumah yang ada dalam koleksi saya ini pernah digunakan sekali saja setiap satu.  Untuk pengetahuan tuan/puan pelan rumah yang saya maksudkan adalah dalam format AutoCad drawing  yang mana digunakan oleh secara meluas oleh firma-firma arkitek dan kejuruteraan samada projek kecil atau besar dan satu-satunya yang diiktiraf oleh jabatan kerajaan setakat yang saya tahu. Pelan ini boleh digunakan terus untuk buat submission ke majlis daerah masing-masing jika tuan/puan suka.

 Pelan rumah ini terdiri daripada:-

 1. pelan lantai
 2. pelan pandagan hadapan
 3. pelan pandangan sisi kiri/kanan
 4. pelan kunci
 5. pelan lokasi
 6. pelan tapak
 7. pelan keratan rentas
 8. pelan bumbung
 9. pelan pendawaian letrik dan susun atur siling
 10. pelan sistem bekalan air & waste water (piping & sanitary)
 11. pelan septic tank

Apa yang tuan/puan perlu lakukan adalah:-

 1. Tukar kepada nama anda di mana-mana ruangan pemilik sebagaimana yang tercatit dalam geran tanah.
 2. edit pelan lokasi (tunjukkan lokasi tanah anda)
 3. edit pelan tapak (kedudukan rumah dalam lot tanah anda)
 4. edit pelan kunci (peta negeri atau daerah masing-masing)
 5. setelah siap pergi buat blue print untuk  tujuan submission.
 


APA KELEBIHAN
PANDUAN LENGKAP"BINA SENDIRI
RUMAH ANDA"

 

Apa Kelebihan Produk PANDUAN LENGKAP "BINA SENDIRI RUMAH ANDA?

Menggabungkan 2 ebook sekaligus dan bonus hebat pilihan pelan rumah samada bungalow atau semi-D diberikan percuma.

Tiada di pasaran samada di kedai buku, di internet atau di mana saja. Ini kerana ebook ini dihasilkan berasaskan pengetahuan teori dan pengalaman kerja penulis sendiri. Saya sudah buat carian di search engine utama, termasuk iklan, forum, artikel dll. semuanya mengiklankan perkhidmatan mereka dan tidak ada satu pun yang menawarkan produk yang berbentuk ilmu seperti ini yang boleh tuan/puan gunakan selain sebagai panduan/rujukan semasa membina sendiri rumah juga untuk pembelajaran bagi mereka yang menuntut dalam jurusan binaan bangunan.

Berikut adalah biodata pengalaman penulis dalam industri binaan di Malaysia yang menjadi asas kekuatan ebook ini :-

menuntut dalam jurusan building construction di IPTA

pengalaman kerja dalam industri binaan di K. Lumpur, Selangor, Seremban, Kuantan dan Kerteh Terengganu.

terlibat dengan projek-projek seperti projek perumahan , hotel, rumah kedai, civil works, road works, infra works, earthwork dan oil and gas.

pernah bekerja dengan kontraktor, consultant dan developer

jawatan yang pernah disandang adalah site supervisor, site Q.S, site manager, project coodinator, clerk-of-works, project manager dan project superintendent.

antara jawatan yang mencabar adalah dilantik oleh Petronas sebagai project superindendent cum chairman of site meeting di Kerteh Terengganu yang menuntut pengetahuan teknikal yang tinggi dalam bidang binaan.

lain-lain kepakaran - mahir autocad program (menghasilkan pelan-pelan arkitek), photoshop (graphic program), setting out and levelling survey, taking off quatities (mengira keluar bahan binaan dari pelan dan membina website.

Pekerjaan sekarang - kontraktor kelas D dan kerja-kerja freelance.

Oleh itu e-book ini 100% asli.

Ada juga blog-blog atau website yang menerbitkan artikel yang berkaitan dalam bidang binaan tetapi hanya gambaran luaran saja. Ebook "BINA SENDIRI RUMAH ANDA" ini saya jelaskan secara terperinci tentang apa-apa yang perlu anda ketahui sebelum, semasa dan selepas pembinaan sesebuah rumah manakala Ebook-"RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR" adalah berdasarkan pengalaman yang dilalui dan pergaulan dengan mereka yang terlibat dalam industri binaan semata-mata.

 

Wassalam,

 

Ikhlas dari

KontraktorCyber,

fatahbidin

  
 
 

 

“RAHSIA KONTRAKTOR - Apa Yang Saya Dapat Dengan Pendedahan Ini!!!”

Ya...Tuan/Puan mesti tertanya-tanya kenapa saya mendedahkan Rahsia Kontraktor dalam PANDUAN LENGKAP "BINA SENDIRI RUMAH ANDA" kepada sesiapa saja sedangkan saya sendiri adalah seorang kontraktor...!!! Apa yang saya dapat dari pendedahan ini?

Jawapannya....

 1. Saya tidak mendapat apa-apa selain dari jualan PRODUK ini yang harganya harganya serendah RM50.

 2. Pihak yang mendapat faedah dari pendedahan ini adalah para pembeli ebook ini di mana ilmu yang saya curahkan tidak dapat dibeli di mana-mana pun kerana ia bersumberkan pengalaman yang dilalui selama lebih 20 tahun dalam industri binaan dan ianya tidak diajar dalam kursus-kursus binaan yang dianjurkan CIDB atau PKK yang lebih tertumpu kepada teori saja.

 3. Pendedahan ini bukannya menyalahi undang-undang dan saya telah lama mendedahkan secara off line  kepada rakan-rakan dan juga sesiapa yang berminat untuk membina rumah sendiri.

 4. Saya tidak rugi apa-apa dengan pendedahan ini kerana sebagai kontraktor saya lebih tumpukan kepada projek-projek kerajaan saja.

 5. Apa yang lebih penting dengan ebook ini adalah saya dapat beramal dengan membantu orang-orang yang memerlukan panduan kaedah Membina Sendiri Rumah sebagaimana yang diguna pakai oleh kontraktor kerana bukan semua orang mampu mengupah kontraktor atau membeli rumah dari pemaju perumahan yang harganya jauh lebih mahal. Dan oleh kerana saya dianugerahkan Tuhan kemahiran dalam IT dan membina website maka saya mengambil kesempatan ini untuk mendedahkan panduan bina sendiri rumah ini melalui edaran PRODUK PANDUAN LENGKAP "BINA SENDIRI RUMAH ANDA" melalui internet.

 6. Kerja membina rumah adalah kerja sampingan bagi saya.


 

<<PREVIEW PELAN KLIK SINI>> 
   
 
 Antara Testimonial yang dikirim oleh pembeli produk
Bina Sendiri Rumah Anda -1st Edition


 
Salam kontraktorsiber,

Saya memang dan lama nak bina rumah tapi bila tanya kontraktor dia bagi harga per ka persegi. Bila saya baca ebook saudara baru faham dan lepas dikira betul-betul memang banyak duit yang kita jimatkan..

Lagi satu pelan rumah tu saya kena ubah sedikit kerana nak sesuaikan dgn tanah lot kami di kg...

Apa-apa pun memang banyak yang saya ketahui dari Ebook ini

Wassalam,

Yusuf,
Sungai Petani
Kedah
  


 
 
 
 
Hello kontraktorcyber,

Tak sangka dalam internet pun ada kontraktor yang boleh bagi khidmat nasihat pada orang-orang spt. kami yang masih terkial-kial berusaha miliki rumah sendiri.

Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak krn ebook ini banyak info berguna tentang bina rumah.

TQ,

Ani mastura,
Bandar Indera Mahkota
Pahang
 
 
 
 


 
 
hey fatahbidin,

I'am Siva from Melaka..this is the book that's I am looking for. Actually I have no idea how they build the house and what is under our floor slab looks like...

Now I learn AutoCad program to edit your drawing... but it's not so easy as i guest...i hope you will write an article and teach how to use AutoCad soonest.

Good luck,

Siva kumar,
Melaka
 


 
 
 
 
Hi fatahbidin,

Kebetulan saya tengah berkira-kira nak bina rumah. Bila jumpa je webpage ini saya terus beli ebook bina sendiri rumah anda kerana saya dah dengar sebelum ini kalau upah kontraktor memang mahal.

Dengan ebook ini sebagai panduan saya bertambah yakin yang saya dapat lakukannya.

Terimah kasih

Ahmad Yussuf,
Mentakab Pahang   
 
 
 
 
 
Assalamualaikum,

Terima kasih banyak krn ebook bina sendiri rumah anda memang bagus. Saya dah lama nak bina rumah di atas tanah sendiri di kg. tapi tak tau mcmana nak mula lagi pun duit tak berapa cukup nak upah kontraktor. Dengan ebook ini sebagai rujukan saya rasa boleh lakukan sendiri.

Pelan yang En. berikan percuma itu, walaupun tak sesuai dengan lot tanah saya tapi saya boleh belajar memahami dan membaca pelan. Saya tak pasti bila kita kena buat pelan struktur.

Terimah kasih

Ahmad Sodikin,
Banting Selangor D.E   
 
 
 

Saya Mahu Produk Ini Sekarang Juga!

  

YA! Saya telah bersedia dan ingin memiliki produk Panduan Lengkap "BINA SENDIRI RUMAH ANDA" sekarang juga dan ingin mendapat segala material dan kelebihan produk yang ditawarkan kepada saya iaitu:

E-book "BINA SENDIRI RUMAH ANDA

Ebook "RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR

Bonus Hebat 1 SET LENGKAP PELAN RUMAH BUNGALOW ATAU SEMI-D ( Pilih Salah Satu)

Dengan memahami tawaran diatas, saya bersetuju untuk melakukan pembayaran bagi memiliki produk eksklusif ini yang berharga: 

RM50.00 Sahaja

 
 

Nak Kira ANGGARAN KOS BINA RUMAH
<<<Klik Sini>>>

Laman Utama Terma & Syarat Blog Tempahan Pakej
 Copyright © 2011 http://www.bina-rumah.com/wp All Rights Reserved.