Kenapa tangki najis tersumbat

 

Sebenarnya bukan tangki najis yg tersumbat tapi saluran paip yg menghubungkan antara manhole ke manhole. Saluran paip ini dipanggil sewerage pipe. Kebanyakkan rumah menggunakan PVC pipe yg berwarna merah bersaiz 100 atau 150mm dia. Ada dua jenis PVC pipe yg biasa digunakan . Warna putih atau gray digunakan utk aliran air buang dari sinky dan bilik mandi manakala warna merah atau oren khas utk aliran najis dari mangkuk tandas ke manhole dan seterusnya ke septic tank. Dari septic tank ke longkang juga disambungkan paip ini bagi membuang lebihan air dari septic tank (overflow).  Sebelum PVC pipe ada di pasaran, mereka menggunakan clay pipe yg panjangnya 2ka setiap satu disambung2 mengikut jarak yg dikehendakki.  Sekarang ini clay pipe yg digunakan berbentuk baru dipanggil Vitrified Clay Pipe (VCP) yg biasa digunakan bagi projek perumahan atau projek pembinaan  besar  yg mempunyai centralized septic tank dan oxidation pond.

PVC PIPE                                VITRIFIED CLAY PIPE (VCP) 

 

Kenapa saluran najis boleh tersumbat?

Perkara ini biasa berlaku terutamanya projek perumahan yg dibina oleh pemaju perumahan. Masalah ini disebabkan oleh  faktor kualiti kerja atau workmanship yg kurang baik. Cuba bayangkan projek perumahan yg membina 100 atau 200 buah rumah serentak. Bagaimana mereka nak menjaga kualiti kerja walaupun mereka mempunyai clerk-of-works yg mengawasi kerja2 yg dijalankan kontraktor. Dari pengalaman saya, clerk-of-works kurang beri perhatian kerja2 sewer pipe dan pemasangan septic tank terutamanya invert level dan kecerunan yg perlu diikuti sebagaimana dlm construction plan.

Kecerunan saluran paip najis bagi rumah kediaman adalah 1:60 (1 nisbah 60). Ini bermakna setiap 60ka panjang paip akan menurun sebanyak 1ka.  Jika paip rumah anda panjang keseluruhan adalah 70 ka maka penurunan paip sebanyak 70/60 x 1 = 1.167ka

Kecerunan paip amat penting diikuti dan tak boleh terlalu tinggi atau terlalu rendah. Jika tinggi maka air mengalir laju dan meninggalkan najis melekat pada dinding paip manakala jika kecerunan yg rendah menyebabkan air bergerak terlalu perlahan juga mengakibatkan aliran najis tersekat.

 

 

…….to be continued …

Posted in Construction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.